Литва готова направити своїх військових в Україну

Литва готова направити своїх військових в Україну

Оновлено
Укрінформ
Литва готова направити свій персонал для допомоги в підготовці військ на українській території.

Про це в інтерв'ю Bloomberg заявила прем'єр-міністр Литовської Республіки Інгріда Шімоніте.

Прем’єрка зазначила, що Литва вже тренувала українських військових на своїй території, і може робити це в Україні.

«Литва, якщо буде потрібно, можливо, тренуватиме їх також в Україні у партнерстві з країнами, які захочуть це зробити», - сказала вона.

Шімоніте зазначила, що Литва тренувала українських військових ще до повномасштабного вторгнення.

Читайте також: Зеленський: До ідеї Макрона направити в Україну іноземних інструкторів ставлюся позитивно

Литовська прем’єрка ще раз підкреслила, що для перемоги України її союзники повинні допомогти зменшити здатність Росії оплачувати військові дії за допомогою санкцій, обмеживши можливості для отримання грошей від демократичного світу.

Глава МЗС Литви Габріелюс Ландсбергіс перед зустріччю міністрів закордонних справ країн НАТО у Празі також заявив у п'ятницю, що Литва готова приєднатися до французької і німецької ініціатив щодо направлення військових в Україну і передачі елементів системи ППО для потреб Києва.

«Ми маємо французьку ініціативу щодо тренування і направлення військ в Україну. Литва чітко заявила, що ми готові (приєднатися до неї - ред.). Щодо німецької ініціативи Литва чітка вказала, що готова приєднатися до неї завдяки передачі своїх радарів для комплектування озброєння, яке Німеччина передає Україні», - зазначив Ландсбергіс.

Литовський міністр також підкреслив, що НАТО має продемонструвати серйозність своїх намірів щодо подальшої підтримки України, щодо стратегічних напрямків свого розвитку, зокрема у контексті прийняття нових членів до Альянсу.

«Якщо НАТО, як Альянс, буде налаштований серйозно на підтримку України до її перемоги, то в Росії виникне стратегічна дилема, чи продовжувати війну в Україні і гібридні дії в Європі і на просторах НАТО»,- підкреслив литовський міністр.

За його словами, донині Альянс був добрим у «гарних словах і роздаванні обіцянок», а зараз настав час їх реалізовувати.

Читайте також: Франція планує направити в Україну кілька сотень військових інструкторів - Reuters

«На 75-ту річницю ми запевняємо про серйозність своїх намірів: ми можемо перемогти, ми можемо відлякати і ми можемо збільшити кількість членів Альянсу. І це моя надія на сьогоднішню зустріч і на саміт НАТО», - констатував Ландсбергіс.

Як повідомляв Укрінформ, Литва у 2023 році підготувала 2,9 тисячі українських воїнів, а у 2024 році планується провести навчання для 3,5 тисячі українських військових.

Крім того, майже 1,5% національного ВВП Литва спрямувала на допомогу Україні, що є сумою, співмірною з оборонними бюджетами в деяких країнах світу.

А керівник військового відомства Естонії Ханно Пеувкур нещодавно заявив, що Європейський Союз має збільшити підготовку українських військових до 100 тисяч, якщо це відповідатиме можливостям самої України.

Фото: Andrey Rudakov/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-