За руйнування дамби Каховської ГЕС оголосили підозру генерал-полковнику ЗС РФ

За руйнування дамби Каховської ГЕС оголосили підозру генерал-полковнику ЗС РФ

Укрінформ
В Україні повідомили про підозру у порушенні законів та звичаїв війни співучаснику руйнування греблі Каховської ГЕС – генерал-полковнику збройних сил російської федерації, екскомандувачу російським угрупованням «Днєпр».

Як передає Укрінформ, про це інформують пресслужби Офісу генпрокурора та Служби безпеки.

"Слідчі Служби безпеки та співробітники Офісу генпрокурора зібрали доказову базу на генерал-полковника, командувача угруповання військ «Днєпр» збройних сил РФ Олега Макаревича. За матеріалами справи, цей воєначальник віддав наказ на підрив дамби Каховської гідроелектростанції в ніч з 5 на 6 червня 2023 року", - йдеться у повідомленні СБУ.

За даними слідства, підозрюваний координував підпорядковані йому підрозділи, зокрема, інженерно-саперну службу та 205-ту окрему мотострілецьку бригаду з метою підготовки до руйнування греблі. А в ніч на 6-те червня 2023 року забезпечив здійснення підриву. При цьому він не міг не усвідомлювати, що гребля є цивільним об’єктом, а її руйнування призведе до тяжких наслідків для цивільного населення.

Внаслідок цих злочинних дій загинуло щонайменше 35 цивільних осіб. 24 вважаються зниклими безвісти. Було затоплено 66 населених пунктів Херсонської та Миколаївської областей, великі площі сільськогосподарського, природно-заповідного та лісового фонду. Розмито родючі ґрунти, під загрозою знищення опинилися тварини й рослини, зокрема ті, які мають природоохоронний статус.

Затоплення промислових та інших небезпечних об’єктів спричинило масштабну шкоду довкіллю. За оцінками екологів, деякі екосистеми Україна може втратити назавжди. Безпосередньо постраждали 5 областей, а непрямі збитки та втрати понесли люди на всій території України.

Як зазначається, для встановлення екологічних наслідків проводяться комплексні судові, комісійні екологічні експертизи. Після одержання висновків цих експертиз прокурори та слідчі зможуть ухвалити рішення про кримінальне переслідування і за злочин екоциду.

Триває робота зі встановлення інших причетних до цього воєнного злочину, у тому числі представників політичного та військового командування держави-агресора.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: шкода довкіллю попередньо становить ₴146 мільярдів

Досудове розслідування цієї справи проводили працівники Головного слідчого управління СБУ.

Як повідомлялося, уночі 6 червня 2023 року російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву були затоплені населені пункти на обох берегах Дніпра. За офіційними даними, загинули 32 людини, однак невідомо, скільки людей загинуло на окупованому лівобережжі Херсонщини.

За даними Міндовкілля, загальні збитки від підриву Каховської ГЕС перевищують 146 млрд грн.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-