Підрив Каховської ГЕС: шкода довкіллю попередньо становить ₴146 мільярдів

Підрив Каховської ГЕС: шкода довкіллю попередньо становить ₴146 мільярдів

Оновлено
Укрінформ
Унаслідок підриву греблі Каховської ГЕС довкіллю було завдано шкоди, за попередніми розрахунками, на 146 млрд грн. Повну картину отриманих збитків можна буде побачити тільки після деокупації півдня України.

Про це під час пресконференції в Укрінформі «Рік потому: наслідки підриву окупантами греблі Каховської ГЕС» повідомив перший заступник голови Державної екологічної інспекції України Дмитро Заруба.

«Розрахована шкода внаслідок підриву греблі Каховської ГЕС становить близько 146 млрд грн. Ми чекаємо на деокупацію, щоб можна було розрахувати ці збитки у повній мірі», - сказав Заруба.

За словами першого заступника міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олександра Краснолуцького, найбільшої шкоди зазнали території, розташовані на лівому березі Дніпра – 60%. Зараз значна частина їх перебуває в окупації.

«Тільки після комплексної оцінки ми будемо мати повну картину того, що відбулося, що ми втратили чи не втратили назавжди, і що ми будемо робити з Каховською ГЕС після війни», - сказав Краснолуцький.

Він додав, що при Міндовкілля створена науково-технічна рада, у яку увійшли знані науковці у природоохоронній сфері, які працюють над пропозиціями щодо збереження екологічних аспектів та готують напрацювання щодо майбутнього відновлення Каховського водосховища та ГЕС.

«Провідні академіки підготують пропозиції, що робити з відновленням Каховського водосховища та гідроелектростанції - чи відновлювати, чи ні, а якщо відновлювати, то в яких об'ємах. Після того, як будуть готові їхні розрахунки, ми проведемо широкі громадські обговорення по цих питаннях», - сказав представник міністерства.

Як повідомив радник генерального прокурора Максим Попов, сьогодні слідчі Служби безпеки та Національної поліції України проводять досудове розслідування по кримінальному провадженню, яке було зареєстровано у перший же день скоєного злочину – 6 червня 2023 року.

«Кримінальне провадження за двома статтями Кримінального кодексу України – стаття 438, порушення законів та звичаїв війни, тобто воєнний злочин, та за фактом екоциду. Це стаття 441. Зауважу, що Україна є однією з небагатьох країн світу, їх всього трохи більше 10, які криміналізували екоцид як злочин. У нашому Кримінальному кодексі цей злочин перебуває у розділі «злочини проти міжнародного миру та безпеки та правопорядку», - зазначив Попов.

Читайте також: Підрив Каховської ГЕС: встановили місце перебування 64 людей, доля яких була невідома

Як повідомлялося, уночі 6 червня 2023 року російська армія підірвала греблю Каховської ГЕС. Внаслідок підриву були затоплені населені пункти на обох берегах Дніпра. За офіційними даними, загинули 32 людини, однак невідомо, скільки людей загинуло на окупованому лівобережжі Херсонщини. Повідомлялося також, що ПрАТ «Укргідроенерго» планує подавати позов до Міжнародного арбітражного суду проти Росії з вимогою відшкодування збитків від руйнації Каховської ГЕС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-