Снаряди для України: до чеської ініціативи можуть долучитися ще кілька країн

Снаряди для України: до чеської ініціативи можуть долучитися ще кілька країн

Укрінформ
Чехія продовжує отримувати звернення від різних держав, які хочуть приєднатися до ініціативи із закупівлі боєприпасів для України.

Про це заявила міністерка оборони Чехії Яна Чернохова в інтерв'ю агентству ČTK, передає Укрінформ.

«У нас на столі - меморандуми про взаєморозуміння. Країни зв’язуються з нами, і вони хочуть брати участь в ініціативі щодо боєприпасів», — зазначила вона.

За прогнозами, до кінця року Україна має отримати близько пів мільйона боєприпасів. Чернохова заявила, що донорів має бути достатньо на постійній основі та висловила сподівання, що поставки покажуть себе на полі бою.

При цьому глава Міноборони Чехії виступає за те, щоб Україна використовувала поставлені військові матеріали на власний розсуд.

Читайте також: Перші 180 тисяч боєприпасів за чеською ініціативою надійдуть в Україну у червні - Павел

«У будь-якому разі немає жодного порушення міжнародного права з боку України. Як країна, що зазнала нападу, вона має право захищатися у спосіб, який вважає за потрібне», — наголосила міністерка.

Вона також привітала німецьку ініціативу щодо посилення ППО України.

«Ідеться не лише про забезпечення протиракетними системами, а й про навчання пілотів. Ми можемо запропонувати країнам навчання на літаках F-16 і Gripen. Потужності для цього має державне підприємство LOM Prague, яке неодноразово надавало пропозицію українській стороні», – розповіла Чернохова.

Читайте також: Глава МЗС Чехії - про купівлю снарядів для України: Результати будуть наступного місяця

Як повідомлялося, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала минулого тижня заявив, що 15 країн ЄС та НАТО внесли понад 1,6 мільярда євро у фонд цієї ініціативи. За його словами, перші десятки тисяч боєприпасів калібру 155 мм надійдуть в Україну вже в червні.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-