Шольц анонсував передачу Україні третьої системи Patriot, установки IRIS-T та «Гепардів»

Шольц анонсував передачу Україні третьої системи Patriot, установки IRIS-T та «Гепардів»

Укрінформ
Найближчим часом Німеччина передасть Україні додаткові засоби для захисту неба та сподівається, що й інші країни долучаться до німецької ініціативи.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц, відкриваючи Конференцію з відбудови України в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми передамо третю систему Patriot, а також систему Iris-T SLM, Gepard, ракети та артилерійські боєприпаси найближчими тижнями та місяцями», - сказав Шольц.

Він скористався нагодою, щоби звернутися до присутніх зі закликом допомогти Німеччині в її ініціативі посилити ППО України «всім, чим можливо».

Підписану між ФРН і Україною безпекову угоду Шольц назвав гарантією майбутнього України та для бізнесменів, які працюють або планують працювати в України. Глава уряду сподівається на приток приватного капіталу та підкреслив, що обсяг торгівлі між двома країнами не лише не впав, але значно збільшився у порівнянні з довоєнним рівнем. Україна посідає перше місце в світі за наданими німецьким урядом гарантіями під нові інвестиції.

Читайте також: Німеччина розглядає можливість передачі Україні ще однієї системи Patriot - Bloomberg

«Сьогодні в Берліні ми продовжуємо працювати заради сильної, вільної, європейської України», - заявив Шольц.

Канцлер зазначив, що нинішня конференція – третя після початку повномасштабної війни, але перша після отримання Києвом статусу країни-кандидата на членство в ЄС.

«Коли ми говоримо про відбудову України, ми говоримо про відбудову майбутнього нового члена ЄС», - додав політик.

Шольц наголосив на мужності, з якою українці продовжують працювати на підприємствах і відбудовують свою країну під російськими бомбами. Війна не повинна ставати «нормальністю», але відновлювати треба починати вже зараз, погодився він.

«Ніколи відносини між Україною і Німеччиною не були такими тісними та довірливими, як сьогодні», - заявив очільник уряду ФРН.

Глава німецького уряду також звернув увагу на те, що наразі в Німеччині перебувають понад 1 млн українців, які знайшли тут прихисток від війни.

«Ми не можемо сказати їм, коли закінчиться війна, але вона закінчиться, й ми відбудуємо Україну», - підкреслив політик.

Читайте також: Німеччина передала черговий пакет військової допомоги Україні

За його словами ті, хто наразі перебувають у Німеччині та інших країнах, можуть стати місточками між цими державами та своєю Батьківщиною і відіграти велику роль у відбудові. Берлін, своєю чергою надає військову, а також гуманітарну допомогу, і, як запевнив Шольц, - «подальші мільярди євро на шляху».

У промові Шольц висловив повне переконання, що Росії не вдасться досягти успіху в його імперських амбіціях, а українці ніколи не здадуться. Партнери, Німеччина стоять і будуть стояти поруч з Україною на обраному нею шляху стільки, скільки необхідно, а Путін має зрозуміти, що не зможе досягти воєнної перемоги та продиктувати Україні мир, а відтак змушений буде вивести свої війська, сказав глава німецького уряду.

Завершив свій виступ Шольц українською: «Слава Україні!».

Нагадаємо, участь у дводенній Конференції з відбудови України у Берліні беруть понад 2 тисячі політиків, дипломатів, бізнесменів, представників громадянського суспільства.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-