Україна в ООН: Розслідуємо російські кібератаки як воєнні злочини

Україна в ООН: Розслідуємо російські кібератаки як воєнні злочини

Укрінформ
Правоохоронні органи України почали розслідувати  та переслідувати кібератаки з боку Росії як воєнні злочини.

Про це заявила на дебатах високого рівня в Раді Безпеки ООН заступниця постійного представника України при цій організації Христина Гайовишин, передає власкор Укрінформу в Нью-Йорку.

«Україна стикнулася з російською агресією, зокрема й у кіберпросторі, – розповіла вона. – Від початку війни російські кібератаки стають дедалі більш витонченими й націленими на урядові й силові структури, бізнес та фінансові установи».

За словами дипломатки, московські кіберзлочинці здійснюють фішингові атаки, кібершпигунство, атакують об'єкти критичної інфраструктури, а також поширюють дезінформацію та пропаганду.

Україна активно співпрацює з міжнародними партнерами «для розбудови ефективного кіберпотенціалу» й реалізації права на самооборону в кіберпросторі, зазначила вона.

«Крім того, Україна почала розслідувати та переслідувати кібератаки як воєнні злочини», – вказала Гайовишин.

Читайте також: Небезпека використання цифрових технологій як зброї зростає - Генсек ООН

Вона наголосила, що в ООН було підтверджено:  міжнародне право, включаючи Статут Організації, застосовується в кіберпросторі – так само, як і в інших сферах. У цьому контексті українська дипломатка нагадала, що нещодавно російська кібершпигунська група APT28 здійснила кібератаки проти низки країн-членів ЄС.

«Тому всі державні суб'єкти, які діють всупереч узгодженим правилам, мають бути притягнуті до відповідальності», – резюмувала заступниця постійного представника України при ООН.

Як повідомляв Укрінформ, у четвер Південна Корея, яка головує в Раді Безпеки ООН у червні, скликала відкриті дебати високого рівня для обговорення нових загроз у кіберпросторі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-