Росія програє війну проти України, якщо Захід мобілізує ресурси для опору Кремлю - ISW

Росія програє війну проти України, якщо Захід мобілізує ресурси для опору Кремлю - ISW

Укрінформ
Росія не зможе перемогти Україну чи Захід — і, швидше за все, програє війну, — якщо Захід мобілізує свої ресурси для опору Кремлю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє ISW.

"ISW продовжує оцінювати, що Росія не зможе перемогти Україну чи Захід — і, швидше за все, програє, — якщо Захід мобілізує свої ресурси для опору Кремлю", - йдеться у звіті.

Аналітики вказують, що у середині червня партнери України здійснили кілька важливих кроків для узгодження спільної стратегії та визначення бажаного стратегічного результату війни. Так, понад 80 західних та міжнародних офіційних осіб нещодавно висловили принципову позицію щодо підтримки суверенітету і територіальної цілісності України як основи міцного миру в Україні в комюніке, прийнятому під час Глобального саміту миру 16 червня.

Читайте також: Буданов виступив з онлайн-лекцією для слухачів Гарварду: розповів про сценарії закінчення війни

13 червня Україна також підписала угоди про безпеку зі Сполученими Штатами та Японією на 10 років, а численні країни-партнери підтвердили свою довгострокову підтримку України в рамках Групи Семи та формату Рамштайн.

“Стратегія перемоги Путіна у війні спирається на здатність Кремля ввести в оману Сполучені Штати, Європейський Союз та міжнародних союзників України, щоб вони припинили підтримку України та відмовилися від ключових принципів міжнародного права – поваги до державного суверенітету та недоторканності територіальної цілісності. Стратегічна чіткість та прагнення союзників дати можливість Україні перемогти РФ на полі бою в Україні значною мірою підриває центр тяжіння Путіна і його здатність формувати рішення союзників”, — йдеться у звіті.

Читайте також: Участь РФ у другому Саміті миру можлива за форматом Чорноморської зернової ініціативи - Кулеба

Як зауважили аналітики ISW, Путін прямо погрожував застосувати ядерну зброю, якщо Захід дозволить Україні перемогти РФ. Це відбувається, щоб підірвати узгоджене стратегічне бачення підтримки України міжнародним співтовариством.

Зазначається, що російська ядерна доктрина закликає РФ використовувати ядерну зброю лише у разі “виняткових випадків” загрози суверенітету та територіальній цілісності Росії. І Путін, зокрема, визначив можливу стратегічну поразку РФ в Україні як “кінець (російської) державності”. Путін додав, що поразка на полі бою означатиме кінець “тисячолітньої історії” російської держави і що Росії краще воювати до кінця.

“Риторика Путіна навмисно спрямована на те, щоб представити російську агресію в Україні як екзистенційну війну за суверенітет РФ, і Путін, ймовірно, посилався на можливість зниження порогу для використання ядерної зброї, щоб дати зрозуміти, що залишає за собою право застосувати ядерну зброю, якщо його сили зазнають поразки на лінії фронту, щоб стримати союзників України від досягнення спільної стратегічної мети - поразки вторгнення РФ в Україну”, — йдеться у звіті.

В ISW зазначили, що ядерна загроза Путіна є частиною кампанії ядерного шантажу Кремля, тому дуже малоймовірно, що вона призведе до фактичної ядерної ескалації.

"Стратегічна поразка РФ в Україні не загрожує суверенітету та територіальній цілісності Росії, але може загрожувати стабільності режиму Путіна", - додали аналітики.

Читайте також: У США відреагували на заяви Кремля про можливе озброєння Пхеньяна

За оцінками ISW, загроза ядерної ескалації й надалі залишатиметься основним активом здатності РФ маніпулювати сприйняттям інших держав.

“ISW оцінює, що РФ не зможе перемогти Україну чи Захід — і, швидше за все, програє (війну - ред.), — якщо Захід мобілізує свої ресурси для опору Кремлю”, — йдеться у звіті.

Як повідомлялося, у Кремлі у відповідь на рішення деяких західних країн дозволити Україні завдавати ударів по території РФ отриманою від партнерів зброєю запустили інформкампанію залякування та ядерного шантажу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-