МКС розслідує катування росіянами українських полонених

МКС розслідує катування росіянами українських полонених

Ексклюзив
Укрінформ
Одним із напрямків розслідування Міжнародного кримінального суду є катування українських військовополонених і цивільних у місцях несвободи на тимчасово окупованих територіях і у Росії.

Про це розповів в інтерв’ю Укрінформу керівник Департаменту протидії злочинам, вчиненим в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Бєлоусов.

«Із того, що я можу зараз сказати, це один з напрямків нашої співпраці. Першим був напрямок депортації українських дітей. І МКС продовжує розслідувати цю справу. Другим напрямком були атаки на енергетичну інфраструктуру.

І ще один напрямок, який буде набирати обертів, - це катування і жорстоке поводження в місцях несвободи. Ми працюємо з МКС, тому, сподіваюся, будуть результати. Не знаю, коли саме вони будуть, але це точно в фокусі уваги МКС», - сказав він.

За словами Бєлоусова, МКС зацікавився цим напрямком, оскільки катування в місцях несвободи стає системним і свідчить про відповідну політику Росії.

Він також ствердно відповів на запитання, чи означає це, що невдовзі МКС видасть ордери на арешт особам, які у РФ відповідають за установи виконання покарань

«Так, можна припустити», - зазначив Бєлоусов.

Читайте також: МКС подав чіткий сигнал, що Росія відповідатиме за атаки на енергетику України - Мудра

Він також розповів, що у справах катувань військовополонених і цивільних українське слідство буде розмежовуватися по суб’єктах, які залучені до організації цієї системи у Росії.

«МКС візьме собі найвище керівництво, а ми візьмемо трохи нижче і далі. Ми не будемо зосереджуватися лише на виконавцях. Це буде і вище військово-політичне керівництво. Очільники установ, керівники управлінь, які координують цю діяльність, ФСБ або Федеральна служба виконання покарань і вище - вони у полі нашого зору», - сказав керівник Департаменту війни ОГП.

Нагадаємо, на початку червня керівниця розслідування МКС по Україні Бренда Голліс повідомила, що працівники МКС визначають локації, на яких представники РФ піддавали жорстоким катуванням українських військовополонених і цивільних.

Читайте також: Міністр оборони Росії, який змінив Шойгу, у фокусі уваги МКС - Офіс генпрокурора

25 червня судді Міжнародного кримінального суду (МКС) видали ордери на арешт секретаря Ради безпеки РФ Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу ЗС РФ Валерія Герасимова.

Шойгу та Герасимова підозрюють у воєнних злочинах у вигляді атак на цивільні об’єкти, завдання надмірної випадкової шкоди цивільному населенню або шкоди цивільним об'єктам, а також за злочин проти людяності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-