Битва за Україну. День вісімсот шістдесят шостий

Битва за Україну. День вісімсот шістдесят шостий

Укрінформ
Фашистська Росія ракетами і дронами масовано атакувала Україну, 34 людини загинули (дані попередні). Україна і Польща підписали безпекову угоду

Ми зібрали для вас інформацію про вісімсот шістдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 8 липня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Масовані ракетні атаки на Київ:

  • в Шевченківському – постраждала дитяча лікарня Охмадит, зруйноване відділення інтенсивної та еферентної терапії хронічних інтоксикацій. У лікарні Охматдит 2 загиблих дорослих, 20 постраждалих, 7 з них – діти, триває розбирання завалів. Є влучання в житловий будинок. Пошкоджені підʼїзди. Один зруйнований. Триває евакуація мешканців Віталій Кличко, Київський міський голова.
  • Зруйновано або пошкоджено три підстанції, є пошкодження електромереж – ДТЕК.
  • в Дніпровському – часткового руйнування зазнала будівля медичного центру, під час повторної атаки загинули семеро людей, троє поранені;
  • в Солом’янському районі – пошкодження офісної будівлі;
  • в Голосіївському – пошкоджено гаражі, горіли автомобілі;
  • в Дарницькому – пошкоджено приватний будинок;
  • в Святошинському – палали уламки біля житлової будівлі; також виникла пожежа у приміщені одного з підприємств;
  • в Деснянському – займання будинку;
  • У Києві внаслідок російської ракетної атаки 22 загиблих, ще 72 людини постраждали, 7 врятовано – ДСНС.

на Кривий Ріг:

  • Відомо про 11 загиблих, 68 осіб отримали поранення, серед них троє підлітків – Сергій Лисак, голова голова Дніпропетровської ОВА.
  • Є декілька влучань. У тому числі – по адміністративній будівлі промислового підприємства;

- У Дніпрі внаслідок ракетного удару пошкоджені багатоповерхівка та СТО, відомо про одного загиблого та 12 постраждалих, один з яких у важкому стані – Дніпропетровська ОВА.

- Від масованої російської ракетної атаки 8 липня постраждали Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. Було випущено понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня – Володимир Зеленський, президент України.

- Загалом в Україні внаслідок ворожої атаки загинули 35 людей, ще 125 постраждали – ДСНС.

- У Києві 9 липня оголосили Днем жалоби – Віталій Кличко, Київський міський голова.

- Росія бреше про уламки від роботи ППО, по «Охматдиту» був прямий удар ракетою Х-101 – Центр протидії дезінформації.

- Під час ранкової ракетної атаки 32 тис. людей укривалися від обстрілів на станціях столичного метрополітену, у тому числі майже 2,2 тисячі дітей – КМДА.

Реакція світу на ракетну атаку по Україні

  • Низка світових лідерів – прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер, президентка Молдови Майя Санду, президентка Грузії Саломе Зурабішвілі,  міністерка закордонних справ Латвії Байба Браже, глава МЗС Естонії Маргус Цахкна, прем'єрка Естонії Кая Каллас, міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс, президент Чехії Петр Павел, глава чеської дипломатії Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні, Високий представник ЄС Жозеп Боррель, президент ПАРЄ Теодорос Русопулос, міністр оборони Нідерландів Руден Брекельманс, МЗС Франції, Німеччини засудили сьогоднішню масовану атаку РФ по Україні, зокрема удар по дитячій лікарні «Охматдит» в Києві – Укрінформ з посиланням на дописи політиків у соцмережі Х.
  • Мальтійське головування в ОБСЄ рішуче засудило атаки по цивільній та критичній інфраструктурі українських міст, включаючи дитячу лікарню, і закликало РФ до негайного припинення війни проти України – головування Мальти в ОБСЄ.

- У вівторок, 9 липня, у Нью-Йорку відбудеться засідання Ради Безпеки ООН, яке екстрено ініціювала Україна на тлі останнього масованого ракетного удару РФ – УНН.

***

- Під час візиту до Польщі Президент України Володимир Зеленський і прем’єр-міністр Республіки Польща Дональд Туск підписали безпекову угоду. Це 21-а безпекова угода, яку Україна укладає з партнерами – Офіс Президента.

- Спільна пресконференція Зеленського і Туска. Основне:

  • Україна ініціює скликання надзвичайного засідання Ради безпеки ООН у зв'язку з ранковим російським масованим ракетним ударом по цивільній інфраструктурі України, включно з дитячою лікарнею – Зеленський.
  • Підписана у Варшаві безпекова угода передбачає розробку механізму збиття Польщею у повітряному просторі України російських ракет і дронів, випущених у напрямку РП Зеленський.
  • У безпековій угоді ми зафіксували формування і підготовку на території Польщі українського легіону, нового добровольчого підрозділу – Зеленський.
  • Питання збиття російських ракет силами ППО країн НАТО потребує узгодження між союзниками. Бо такого роду акції вимагають спільної відповідальності Альянсу Туск.
  • Україна очікує від саміту НАТО, який відбудеться у Вашингтоні 9-11 липня, конкретних кроків з боку партнерів, зокрема, щодо посилення повітряної оборони України Зеленський.
  • Польща готова надати допомогу в лікуванні дітей, які постраждали внаслідок ракетного удару РФ по лікарні у Києві – Туск.
  • Польща розгляне передачу МіГів Україні після отримання нових літаків Туск.
  • Польща під час головування в Раді ЄС у першій половині 2025 року працюватиме над досягненням справедливого миру в Україні та просуванням держави на шляху до ЄС і НАТО Туск.

Президент Зеленський та його польський колега Анджей Дуда обговорили оборонну співпрацю та потреби Сил оборони України – Фейсбук Зеленського.

ЦИТАТИ

Мартін Єґер,  посол Німеччини в Україні: «Сьогодні вранці російська сторона здійснила ракетну атаку по Україні, в тому числі по Києву. Тут постраждала, серед іншого, дитяча лікарня «Охматдит». Багато жертв у Києві – загиблих, поранених. Ось як виглядає готовність Росії до переговорів і її прагнення до миру».

Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду ФРН:  «Мирний план» російського очільника Путіна є абсолютно неприйнятним, адже він передбачає примус до капітуляції для України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У понеділок під час комбінованої ракетної атаки протиповітряна оборона збила 30 ракет із 38 запущених – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил.

- Від початку доби ворог продовжує нарощувати темпи наступальних дій. Активно використовує авіацію. Від початку доби сталося 85 бойових зіткнень, найбільше – на Покровському напрямку – Генштаб (станом на 16:00).

  • На Покровському напрямку з початку доби росіяни здійснили вже 30 спроб потіснити українських захисників із займаних позицій в районах Воздвиженки, Новоолександрівки, Тимофіївки, Калинівки, Євгенівки, Яснобродівки та Уманського. Сили оборони стримують натиск та відбили 17 атак, 13 боїв ще тривають.
  • На Лиманському напрямку за день російська армія здійснила 10 атак поблизу Греківки, Невського, Макіївки та Тернів, сім боєзіткнень завершилися без успіху для росіян, ще два – тривають.

- За минулий тиждень російські терористичний війська завдали 25 ракетних ударів, 385 ворожих авіаударів та скинули 589 керованих авіабомб по території України – ОСУВ «Хортиця».

***

- У місті Покровськ Донецької області внаслідок російського обстрілу щонайменше троє людей загинули, ще двоє дістали травми – Націполіція.

- Війська РФ вночі вдарили по Основʼянському району Харкова, постраждали дві жінки – Ігор Терехов, міський голова Харкова.

- На території Циркунівської територіальної громади Харківського району автівка підірвалася на російській міні, загинули 5 осіб, серед них двоє дітей – Харківська ОВА.

- Україна від початку повномасштабної війни отримала медичної гуманітарної допомоги на понад 18,5 мільярда гривень – МОЗ.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міноборони, ЗСУ та інші складові сектору безпеки і оборони України на початок липня впровадили 324 стандарти НАТО та прийняли 23 нові стандарти у першому півріччі 2024 року – Міноборони.

Кабмін України

  • вніс до реєстру індустріальних парків ще два об’єкти-переробники агропродукції – індустріальний парк «Добросин» на Львівщині та індустріальний парк «Грін Лактік» на Івано-Франківщині, які виготовлятимуть харчові продукти – Тарас Мельничук, представник уряду в парламенті.
  • вніс зміни до правил проведення публічних закупівель: підвищили безпеку учасників торгів, зменшили можливості для зловживань замовників та розширили перелік підстав для закупівель без відкритих торгів – Мінекономіки.
  • розгляне на найближчому засіданні уряду  виділення коштів на ліквідацію наслідків російського ракетного обстрілу;
  • розглядає за дорученням Президента Зеленського нові локації для переїзду працівників і пацієнтів «Охматдиту» – Денис Шмигаль, прем'єр-міністр.

- Завтра графіки відключення світла діятимуть протягом всієї доби – НЕК «Укренерго».

***

- За три роки в Україні було придбано 567,32 тис. га землі сільськогосподарського призначення, найбільше – 179,92 тис. га – у 2023 році – Опендатабот.

- До Пенсійного фонду за перше півріччя 2024 року надійшло 232,2 млрд грн від єдиного соціального внеску (ЄСВ), що на 8,1 млрд грн менше запланованого – пресслужба ПФУ.

Українці вже сплатили ₴20,4 мільйона добровільних внесків на пенсійне страхування.

- Гірничорудна компанія Ferrexpo plc з основними активами в Україні в січні-червні поточного року виробила 3 млн 297,441 тис. тонн окатишів, що на 67,6% більше, ніж за аналогічний період минулого року (1,967 млн тонн) – ЗМІ.

- Контейнеровоз Levante F одного зі світових лідерів Mediterranean Shipping Co. (MSC) прибув до одеського порту. Це перший рейс MSC з початку повномасштабного вторгнення в Україну – Forbes.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- До кінця серпня аграрне міністерство Великої Британії має завершити роботу над методикою верифікації зерна походженням з України, яка дозволить визначати, чи не везуть росіяни на продаж під виглядом свого зерна крадене з українських територій – Віталій Головня, заступник міністра аграрної політики та продовольства.

- Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо під час своєї першої поїздки за межі Братислави після пережитого замаху заявив, що не готовий скасувати заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України – Sky News.

***

- НАТО буде потрібно від 35 до 50 додаткових бригад, щоб повністю реалізувати свої нові плани щодо захисту від нападу з боку Росії – Reuters.

- На дострокових парламентських виборах у Франції остаточну перемогу здобув лівий «Новий народний фронт», президентський табір фінішував другим, а ультраправе «Національне об’єднання» та його союзники замкнули трійку – сайт МВС Франції. Після оголошення попередніх результатів другого туру парламентських виборів у кількох містах Франції сталися заворушення.

- Прем'єр Франції Габріель Атталь подав у відставку після перемоги лівих на парламентських виборах. Він пробув на посаді всього пів року, але президент Макрон не прийняв відставку прем'єр-міністра Франції – Le Figaro.

- Євродепутати ультраправої французької партії «Національне об’єднання» приєдналися до групи Європарламенту «Патріоти за Європу», створену прем’єром Угорщини Віктором Орбаном – Politico.

- Філіппіни і Японія підписали угоду про оборонне співробітництво, в рамках якої військові двох країн зможуть взаємодіяти та обмінюватися досвідом – Reuters.

- Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що метою його зустрічі з головою КНР Сі Цзіньпіном у Пекіні було обговорення шляхів припинення російсько-української війни –  соцмережа X Орбана.

- Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді у понеділок прибув із візитом до Москви, де проведе переговори з Путіним. Це перший візит Моді до Росії за останні п’ять років – Hindustan Times.

- Один з найсучасніших кораблів військово-морських сил Ірану фрегат Sahand затонув за невідомих обставин – Naval News.

ВОРОГ

- Адміністрація Путіна посилила контроль над університетами: був запроваджений обов’язковий курс «Основи російської державності» та звільнені деякі академіки, які критикували російсько-українську війну. Різні університети закрили навчальні програми, які Кремль може вважати підривними. Вчена рада Європейського університету в Санкт-Петербурзі 19 червня ухвалила рішення про закриття факультету політичних наук – Міноборони Великої Британії.

- Після зупинення операцій з доларами США, євро та гонконзькими доларами на Московській біржі виникли проблеми з турецькою лірою – росЗМІ.

- Атака Росії 8 липня, яка випустила по Україні 38 ракет різних типів, коштувала від 200 до 250 мільйонів доларів – Forbes.

- Попит росіян на поїздки до тимчасово окупованого Криму після влучань унаслідок роботи російської ППО впав на 25-30% – представництво Президента в АРК.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-