Bellingcat: «Охматдит» вразила російська ракета Х-101

Bellingcat: «Охматдит» вразила російська ракета Х-101

Укрінформ
Аналітики Bellingcat, а також експерти з ядерної зброї та ракетних технологій підтвердили раніше оголошений висновок СБУ - дитячу лікарню «Охматдит» у понеділок вразила російська крилата ракета Х-101.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Bellingcat.

Аналіз, проведений Bellingcat із використанням відеоматеріалів із соціальних мереж, а також 3D-моделі ракети, вказує на те, що боєприпаси є російською крилатою ракетою Х-101. Цей висновок збігається із думкою експертів, зокрема докторанта Університету Осло Фабіана Хоффмана, який спеціалізується на ракетних технологіях.

Крім цього, Джефрі Льюїс, експерт із питань ядерної зброї та ракет із Міддлберійського Інституту міжнародних досліджень у Монтереї, Каліфорнія, теж зробив висновок, що на кадрах, опублікованих у соцмережах після атаки на «Охматдит», можна побачити ракету Х-101.

Ракета, зафільмована на відео із соцмереж, має кілька характеристик, включаючи наявність того, що схоже на реактивний двигун у задній частині, а також двох коротких крил поблизу середини. Водночас порівняння скріншоту ракети, яка влучила у лікарню, із 3D-візуалізацією ракети Х-101 показує, що ці дві ракети дійсно мають спільні риси.

«Це відмінні риси крилатої ракети Х-101, яка використовується виключно російськими збройними силами», – заявили у Bellingcat.

Експерти Bellingcat також перевірили альтернативну теорію, поширену у мережі, згідно із якою для атаки на лікарню була використана американська ракета AIM-120 ЗРК NASAMS, однак не знайшли доказів цієї версії.

Аналітики пояснили, що на ракеті, яка влучила у лікарню, є реактивний двигун, який помітно звисає із її корпусу.

«Ця добре помітна особливість присутня на Х-101, але не на AIM-120. Крім того, крила в середній частині ракети, яка влучила у лікарню, не відповідають крилам AIM-120», – йдеться у матеріалі.

Читайте також: Росія убиває українських дітей, яких не може викрасти - Кислиця в ООН

Як повідомляв Укрінформ, під час масованої російської ракетної атаки 8 липня постраждали Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Краматорськ і Словʼянськ. Було випущено понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня.

Зокрема, одне із влучань було по будівлі дитячої лікарні "Охматдит". Під час російського удару в "Охматдиті" перебували 627 дітей, восьмеро з них зазнали поранень, двоє дорослих загинули. 94 пацієнтів транспортували в інші лікарні.

Служба безпеки України встановила, що удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві російські загарбники завдали стратегічною крилатою ракетою Х-101.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-