Допомога ЄС для України є навіть більшою за допомогу від США - Боррель

Допомога ЄС для України є навіть більшою за допомогу від США - Боррель

Укрінформ
Загальний обсяг допомоги, яку ЄС надав Україні з початку російської агресії, дорівнює майже €110 мільярдам, що є навіть вищим за обсяг допомоги, яку Україна отримала за цей час від США.

Про це у четвер у Вашингтоні під час дискусії щодо партнерства між НАТО і ЄС на громадському форумі в кулуарах ювілейного 75-го саміту НАТО, заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На цей час ЄС залучив для оборони України навіть більше грошей, ніж США. Йдеться не лише про військову допомогу, але в цілому, включаючи воєнні витрати, економічну допомогу, підтримку біженців, гуманітарну та фінансову допомогу. Ми витратили на це близько €110 мільярдів. З них €40 мільярдів військової допомоги, решта - на інші виді підтримки, щоб країна була здатною продовжувати свої функції», - підкреслив Боррель.

Він зауважив, що військова агресія Росії проти України стала для Європи сигналом до пробудження. ЄС почав зміцнювати систему європейської безпеки й оборони, нарощувати оборонні витрати та спроможності власної оборонної промисловості, які тривалий час не використовувалися на повну потужність.

Читайте також: Кулеба обговорив із Боррелем, як прискорити постачання зброї в Україну

«Ми збільшили власні виробничі потужності, стали виробляти більше і швидше, і почали надавати українцям фінансування із тим, щоб вони могли розвинути власні промислові спроможності та виробляти зброю. Повірте, українці є дуже добрими у цьому. Я був у Києві, і відвідав фабрику, де вони виробляють дрони. Вони виробляють до 500 дронів на день, кожен з яких може нести достатньо вибухівки, щоб уразити танк. І вони керуються джойстиками, якими зазвичай граються мої онуки. Більше 200 фабрик виробляють такого роду зброю, але їм потрібне фінансування. І ми таке фінансування їм надаємо», - зазначив Боррель.

Він нагадав, що частина такого фінансування забезпечується за рахунок надходжень від заморожених російських активів, які заблоковані в країнах Заходу, і обсяг яких складає близько $300 мільярдів.

Читайте також: Євросоюз виступає проти «швидкого миру» за рахунок поразки України - Боррель

«Ми використовуємо надходження від таких активів, - саме надходження, а не сам капітал, щоб знайти фінанси для промислового розвитку України. Це важливо, тому що ця війна, на жаль, не припиниться завтра. Тож вони (українці – ред.) мають бути готовими у середньостроковій перспективі отримати власні спроможності… Вони є дуже добрими у цьому. В Україні, на підприємствах, ви можете побачити молодих людей, інженерів, які виробляють цю зброю майбутнього. Завдяки цьому вони здатні чинити опір агресії», - сказав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, цього тижня у Вашингтоні відбувається ювілейний 75-й саміт НАТО, одним з головних питань якого є нарощування військової допомоги для України. Євросоюз на цьому форумі представляють президент Європейської ради Шарль Мішель та високий представник ЄС Жозеп Боррель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-