У Вашингтоні союзники по НАТО погодили допомогу, що дозволить Україні перемогти - Столтенберг

У Вашингтоні союзники по НАТО погодили допомогу, що дозволить Україні перемогти - Столтенберг

Укрінформ
Під час Вашингтонського саміту НАТО лідери країн-союзниць погодили новий пакет допомоги для України, який має дозволити їй перемогти у боротьбі проти російської агресії, стримати та забезпечити надійний захист від такої агресії у майбутньому.

Про це у четвер у Вашингтоні під час пресконференції за підсумками 75-го ювілейного саміту Альянсу заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З початку повномасштабного російського вторгнення союзники надали Україні безпрецедентну підтримку, включаючи десятки мільярдів євро військової допомоги. Україна мала важкі зиму та весну. Паузи та затримки у наданні військової допомоги мали важкі наслідки на полі бою. Українці продемонстрували видатну мужність та стійкість, утримуючи лінію (оборони). Але ми не можемо допустити та не допустимо, щоб така важка ситуація трапилася знову. На цьому саміті ми змінили напрямок та заклали основу для того, щоб Україна перемогла», - наголосив генсек НАТО.

Він зауважив, що у четвер в межах Ради Україна НАТО на вищому рівні союзники мали зустріч із Президентом України Володимиром Зеленським, який поінформував їх про ситуацію на полі бою та про найбільш невідкладні потреби України.

Столтенберг нагадав, що під час саміту союзники вирішили розпочати нову місію НАТО із надання безпекової допомоги та тренування для України, зі створенням окремого командування НАТО у Німеччині, до якого будуть залучені близько 700 службовців, та із відкриттям логістичних центрів у східній частині Альянсу.

Читайте також: Patriot і ракети для HIMARS: у Пентагоні розповіли про новий пакет допомоги Україні

НАТО візьме на себе також координацію тренування українських сил у навчальних центрах країн-союзниць, планування й координацію надходження міжнародної військової допомоги, забезпечить передання Україні військового обладнання та його ремонт. Крім того, Альянс надаватиме Україні підтримку у довгостроковому розвитку її Збройних сил.

«Союзники також погодили головні фінансові зобов’язання для України, мінімальний рівень яких визначений у €40 мільярдів протягом наступного року. Це зробить нашу допомогу для України більш стабільною з тим, щоб вона могла перемогти. Ми переглянемо цей рівень підтримки на наступному саміті, щоб переконатися, що така наша підтримка продовжує відповідати потребам України», - зазначив Столтенберг.

Він зауважив, що європейці дещо перевищили середній рівень допомоги США для України, що є свідченням розподілу навантаження між союзниками у наданні військової підтримки. За його словами, такі спільні зусилля та надійна і стабільна допомога, яку буде отримувати Україна, мають надати їй спроможності для захисту від російської агресії зараз та для її стримування й оборони від нових нападів у майбутньому.

Крім цього, як нагадав керівник Альянсу, під час саміту союзники зробили нові оголошення про надання негайної військової допомоги для України, включаючи критично важливі засоби протиповітряної оборони. Понад двадцять союзників уклади з Україною двосторонні безпекові угоди. Альянс здійснює конкретні кроки для поглиблення взаємосумісності України з силами НАТО, для розвитку оборонної промисловості України та співробітництва із впровадження інновацій.

Союзники також погодилися заснувати в Польщі Спільний центр аналіз, тренування й освіти НАТО-Україна. Вся ця підтримка зробить Україну сильнішою та підвищить її спроможності.

«Де-факто все, що ми робимо, - створення окремого командування, нові фінансові зобов’язання, більше військової допомоги та нових безпекових угод, покращення взаємосумісності, - все це складає основу для перемоги України. Це створює для України міст до НАТО. Союзники погодилися, що в міру того, як Україна продовжує необхідні реформи, ми будемо її підтримувати на незворотному шляху до членства», - наголосив Столтенберг.

Читайте також: Австралія оголосила про найбільший пакет військової допомоги для України

Генсек Альянсу зазначив, що сьогодні ми надіслали також потужний сигнал єдності та рішучості для Москви, - що насильство і залякування не принесуть результатів. «Україна може розраховувати на НАТО зараз та на тривалий час», - додав він.

Як повідомлялося, цього тижня у Вашингтоні відбувся ювілейний 75-й саміт НАТО, який одним з головних питань порядку денного розглянув нарощування військової допомоги для України та зміцнення системи стримування й оборони самого Альянсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-