Парламент Фінляндії ухвалив закон про видворення нелегалів

Парламент Фінляндії ухвалив закон про видворення нелегалів

Укрінформ
Фінський парламент у п’ятницю ухвалив Закон про тимчасові заходи з боротьби зі спрямованою міграцією (закон про видворення).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Yle.

Закон про видворення підтримали 167 депутатів, 31 посадовець виступив проти і ще один був відсутній на голосуванні.

До проведення голосування депутати фінського парламенту обговорювали законопроєкт. Заявки на виступи надходили переважно від представників опозиції і тих, хто виступав проти закону. Спочатку парламентарії проголосували за те, чи є запропонований закон терміновим, після чого відбулося голосування з приводу затвердження самого закону.

Зазначається, що схвалений закон має тимчасовий характер і діятиме впродовж одного року.

Під час виголошення промов депутатами на балконі парламенту з’явилися демонстранти, які вигукували «Голосуйте за свої цінності» та «Жодна людина не є незаконною».

Колишній очільник фінського МЗС Пекка Хаавісто вважає, що Фінляндія готова до реагування на гібридні загрози і без нового закону. Він зазначив, що спочатку ставився до законопроєкту з «обережним оптимізмом», однак згодом стало зрозуміло, що у документі є фундаментальні проблеми.

Читайте також: Росія глушить сигнал GPS у Фінляндії в межах своєї гібридної кампанії проти НАТО - ISW

«У цій залі не повинні прийматися закони із незрозумілими юридичними наслідками», – сказав Хаавісто, додавши, що схвалений закон навряд чи відкриє східний кордон Фінляндії з Росією.

Зазначається, що закон про видворення дозволить фінській прикордонній владі розвертати людей на кордоні, тобто не пропускати до Фінляндії прохачів притулку, якими маніпулює Росія або інші іноземні держави. Заборона на в’їзд до країни здійснюватиметься у разі, якщо існує серйозна загроза національній безпеці Фінляндії.

Водночас діти, люди із обмеженими здібностями та особливо вразливі категорії населення не підпадатимуть під дію закону. За потреби видворення осіб може здійснюватися силою, тоді як на деяких прикордонних пунктах заяви про надання притулку можуть взагалі не прийматися. Рішення прикордонників може діяти не більше одного місяця.

Як повідомляв Укрінформ, 16 листопада 2023 року Фінляндія вперше закрила чотири пункти пропуску на кордоні з РФ через зростання кількості прохачів притулку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-