У Чорному морі немає ворожих ракетоносіїв - Плетенчук

У Чорному морі немає ворожих ракетоносіїв - Плетенчук

Укрінформ
Зараз у Чорному морі немає носіїв крилатих ракет, як і російських кораблів.

Про це в ефірі телемарафону «Єдині новини» повідомив речник Військово-Морських сил Збройних сил України Дмитро Плетенчук, передає Укрінформ.

«Зараз у Чорному морі немає носіїв крилатих ракет. У Чорному морі російських кораблів немає в принципі. Так, в Азові присутні кілька одиниць, але це не ті, які можуть нести загрозу станом на зараз», – зазначив Плетенчук.

За інформацією ВМС України, в Азовському морі зараз перебувають три ворожі кораблі, носії крилатих ракет «Калібр» відсутні; в Середземному морі зафіксований один ворожий корабель.

Плетенчук нагадав, що востаннє ракетоносій виходив буквально на годину з «Новоросійська», «де російські кораблі переховуються від нас, користуючись тим, що відстань там дозволяє їм переховуватися. Після того, як він відстрілявся, він відразу ж повернувся».

Натомість акваторію Азовського моря, за його словами, росіяни активно використовують, щоб грабувати окуповані території.

«Використовують для цього здебільшого порт Маріуполь. Військових одиниць у ньому не спостерігаємо, але є цивільні, які здебільшого використовуються для внутрішнього сполучення, які забирають з Маріуполя наше збіжжя, наш метал і вивозять його в інші офіційні порти Росії, там перевантажують і далі вже можуть ним торгувати як своїм, що вони й роблять», – сказав Плетенчук.

«Азовське – не те море, в якому легко маневрувати, в якому будуть розміщувати свої бойові одиниці у великій кількості, тому що там невеликі глибини і невелика кількість рекомендованих маршрутів, відповідно, Чорне море для них залишається основним, але і більш небезпечним. Тому що в Азові вони вважають, що прикрилися від дронів, перекривши Керченську протоку, зробивши максимум для того, щоб звузити цей прохід, щоб його було легше контролювати за допомогою авіації», – зазначив речник ВМС.

Читайте також: У Чорному морі може бути близько 400 мін та вибухівка, яку змило з Каховської ГЕС - Плетенчук

Як повідомлялося, за добу в інтересах РФ прохід Керченською протокою здійснили: до Чорного моря – 6 суден, з них 3 продовжили рух у напрямку протоки Босфор; до Азовського моря – 5 суден.

РФ продовжує порушувати Міжнародну конвенцію з охорони людського життя на морі 1974 р. (SOLAS), вимикаючи системи автоматичної ідентифікації (AIS).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-