Ініціатива «Tрибунал для Путіна» ідентифікувала понад 5300 жертв насильницьких зникнень

Ініціатива «Tрибунал для Путіна» ідентифікувала понад 5300 жертв насильницьких зникнень

Укрінформ
Ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) ідентифікувала 5340 жертв насильницьких зникнень і направила подання до Міжнародного кримінального суду, а також узагальнення для Робочої групи ООН.

Про це йшлося на презентації звіту щодо насильницьких зникнень і переміщення українських дітей у 2022-2023 роках, передає кореспондент Укрінформу.

«Подання до МКС було передане ще пів року тому, а звіт до Робочої групи ООН з насильницьких зникнень передано зараз. Ці документи містять інформацію про конкретні насильницькі зникнення. Ми зібрали найбільш підтверджені випадки, щоб продемонструвати сценарій поведінки Росії на окупованих територіях», - сказала виконавчий директор Центру громадянських свобод Олександра Романцова.

Олександра Романцова Фото: скріншот із відео
Олександра Романцова / Фото: скріншот із відео

Вона уточнила, що подання стосується зникнення саме цивільних осіб. МКС у співпраці з українськими правоохоронцями і правозахисниками має змогу за результатами слідства оголосити ордери на арешт російських топпосадовців, які несуть відповідальність за це. 

За словами Романцової, найбільше зникнень було зафіксовано після деокупації Харківської області. Водночас повна інформація про зникнення у Донецькій і Луганській областях для правозахисників наразі недоступна через те, що там перебуває окупаційна армія.

Читайте також: У Росії чиновники й політики шукають викрадених українських дітей для «всиновлення» - Лубінець

Як зазначила адвокат Ганна Овдієнко, Росія на окупованих територіях системно вдається до практики переслідування людей, які мають проукраїнську позицію, служили в українських правоохоронних органах чи на державній службі.

Ганна Овдієнко Фото: скріншот із відео
Ганна Овдієнко / Фото: скріншот із відео

«Дослідження свідчить, що Росія систематично вчиняє однакові за сценарієм насильницькі зникнення, є певна схема... Росія, коли вторглася на територію України, уже мала списки людей, які у подальшому зазнали насильницького зникнення. Як правило, це громадські активісти, правоохоронці, військовослужбовці, члени політичних партій, журналісти, правозахисники та інші люди, які могли чинити активний фізичний та інтелектуальний спротив Росії. Після арештів і зникнення цих людей настала друга хвиля зникнень, коли жертвами ставали ті, на кого вказали колабораціоністи», - розповіла Овдієнко.

За її словами, зникнення означають, що людина потрапила у полон, була ув’язнена або позбавлена життя. Зазвичай таких людей незаконно утримують у місцях позбавлення волі на тимчасово окупованих територіях, у Росії і Білорусі.

Читайте також: Цьогоріч 121 українець отримав статус особи, що постраждала від торгівлі людьми

Як повідомлялося, Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України.

Засновниками "Трибуналу для Путіна" є Центр громадянських свобод, Харківська правозахисна група, Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-