Цьогоріч 121 українець отримав статус особи, що постраждала від торгівлі людьми

Цьогоріч 121 українець отримав статус особи, що постраждала від торгівлі людьми

Ексклюзив
Укрінформ
За даними Національної соціальної служби від початку 2024 року 121 українець отримав статус особи, яка постраждала внаслідок торгівлі людьми.

Про це в інтерв’ю Укрінформу розповіла правозахисниця, менеджер проєктів протидії торгівлі людьми Карітасу України Наталія Голинська.

«Із початку року на 10 липня Нацсоцлужба надала 121 українцю статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми. Серед них – 66 чоловіків, 45 жінок та десять дітей. Переважно це – внутрішня торгівля людьми, але це лише тому, що транскордонну значно важче виявити», - сказала Голинська.

Правозахисниця зазначила, що Карітас України також веде свою статистику бенефіціарів. Впродовж останнього року до організації звернулися або були виявлені працівниками 128 постраждалих від торгівлі людьми (82 – жінки, 46 –чоловіків, 12 – дітей). Із них 55% – ВПО, 14% – люди з інвалідністю. Найбільш вразливою групою є внутрішньо переміщені особи, особливо ті, які не мають документів і не можуть отримати доступ до державних пільг або програм допомоги, що підвищує їхню вразливість до торгівлі людьми.

Читайте також: Були задіяні 39 країн: поліцейські розповіли про участь у спецоперації по боротьбі з торгівлею людьми

«Серед 12 випадків торгівлі дітьми, які виявив Карітас, троє дітей були примушені до жебракування, усі – із сімей внутрішньо переміщених осіб. Більшість випадків – це трудова експлуатація, яка часто буває в полоні. Якщо порівняти з 2022–2023 роками, то зменшилися випадки сексуальної експлуатації. Адже на Київщині та Харківщині під час окупації росіяни чинили страшні безчинства, вбивства, ґвалтували не лише жінок, а й дітей, людей похилого віку, чоловіків. Було багато змішаних випадків, коли використовували і тіло, і працю», - додала Голинська.

Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» особа, яка вважає себе постраждалою від торгівлі людьми, має право звернутися до місцевої державної адміністрації із заявою про встановлення статусу. Якщо районна чи обласна адміністрація цей статус підтверджує, то документ надсилають у Нацсоцслужбу й затверджують у Міністерстві соціальної політики.

Статус надається на два роки. Передбачає надання одноразової матеріальної допомоги в порядку, який установив Кабінет Міністрів України, а також медичної, психологічної, соціальної, правової та іншої необхідної підтримки.

30 липня відзначають Всесвітній день протидії торгівлі людьми, який у 2013 році Генеральна Асамблея ООН проголосила для підвищення обізнаності громадськості з цією проблемою і привернення уваги до тяжкого становища мільйонів людей, що стали жертвами такого злочину.

Читайте також: Держдеп США вніс Росію і Білорусь до списку держав-спонсорів торгівлі людьми

Як повідомляв Укрінформ, в Україні з 24 лютого 2022 року по жовтень 2023-го виявлені 264 кримінальні правопорушення за ознаками статті про торгівлю людьми, підозри оголошені 169 особам. Використання людини як товару в Україні й за кордоном карається Кримінальним кодексом (ст. 149 ККУ).

Фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-