Оперативною ціллю росіян зараз є розтягування лінії фронту - австрійський полковник

Оперативною ціллю росіян зараз є розтягування лінії фронту - австрійський полковник

Ексклюзив
Укрінформ
Наразі спостерігається оперативний намір РФ розтягнути активну лінію фронту, скувати Сили оборони України та примусити їх перекидати цінні резерви на Харківщину, намагаючись просунутися при цьому на Донбасі.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив полковник ЗС Австрії, керівник Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії Маркус Райснер.

«На тактичному рівні ми бачимо, що росіяни намагаються зв'язати українців по всьому фронту, де це можливо. Це означає утримання розгорнутих сил у безпосередньому контакті, щоб вони не були мобільними та доступними. На оперативному рівні метою росіян є розтягнути українців у застосуванні їхніх сил», - заявив він.

За словами Райснера, це стало особливо помітно після відкриття російською армією нової ділянки фронту на Харківщині. На переконання австрійського військового експерта, метою таких дій росіян було «не просунутися до самого Харкова, а примусити Україну перекинути цінні резерви та сили в цей район».

Читайте також: Євген Дикий, військово-політичний аналітик, екскомандир роти батальйону «Айдар»

«І на стратегічному рівні метою є виснажити Україну за допомогою повітряних ударів по критично важливих об'єктах інфраструктури. Тобто насправді ми маємо справу з війною на виснаження», - зазначив австрійський полковник.

Загалом він розділяє повномасштабне вторгнення РФ на сім фаз. Перша фаза – це успіх української оборони. Вона тривала з лютого по березень 2022 року. Саме у березні, як додає Райснер, стало також зрозуміло, що російський бліцкриг провалився – «коли росіяни почали відходити з-під Києва на Донбас».

«Друга фаза – початок війни на виснаження, з квітня по серпень 2022 року. Третя фаза – українські наступальні операції під Харковом і Херсоном у вересні-жовтні 2022 року. Четверта фаза – російське зміцнення протягом зими, з листопада 2022 по квітень 2023 року, спроба активізації за допомогою стратегічних авіаударів. Потім п’ята фаза – невдалий літній наступ українських військ, з травня по жовтень 2023 року. Далі – перехід до шостої фази, коли Росія спробувала відновити імпульс, з листопада 2023 року по лютий 2024-го, другий російський зимовий наступ», - розповів експерт.

За його словами, з березня цього року триває сьома фаза – російський літній наступ, який якраз і полягає розтягуванні українських сил. Її початком фактично став російський наступ на територію північніше Харкова.

Читайте також: Залужний: Технології стануть вирішальними у війні з Росією і визначатимуть глобальну безпеку

«Можна розпізнати оперативний намір РФ розтягнути українські Збройні сили. Іншими словами, була зроблена спроба відволікти ЗСУ з Донбасу та забезпечити, щоб там більше не розгорталися резерви. І, на мій погляд, це також призвело до того, що росіянам врешті-решт вдалося прорватися на найближчі українські оборонні позиції, не лише в Очеретиному, а й у низці інших місць», - зазначив Райснер.

Він додав, що ця фаза також характеризується збільшенням кількості залучених російських військових: «Вважається, наразі залучено близько 650 тис. російських солдатів. З них близько 520 тис. перебувають на фронті. Вони намагаються просунутися вперед, передусім на Донбасі».

На переконання австрійського полковника, вирішальним фактором для цієї сьомої фази є ресурси. «Тобто йде війна на виснаження. І треба розуміти: навіть якщо, на перший погляд, на фронті мало що відбувається, насправді перебіг війни продовжується та визначається витратами ресурсів», - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, раніше Президент Володимир Зеленський заявив, що наступ росіян на Харків відбито, але спроба Путіна розширити війну на східному фронті засвідчила, що існуючого міжнародного тиску на Путіна замало.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-