У війні на виснаження ситуацію змінюють не точкові удари, а масовані атаки - австрійський експерт

У війні на виснаження ситуацію змінюють не точкові удари, а масовані атаки - австрійський експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Основна проблема для України полягає в тому, що хоча їй і постачають високоякісні та високоточні системи озброєння від Заходу, вона, передусім через позицію США, не може використовувати їх у тому масштабі, щоб здійснити суттєвий вплив на російську сторону.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив полковник ЗС Австрії, керівник Інституту підготовки офіцерів Терезіанської військової академії Маркус Райснер.

«Основна проблема, з якою тут зіштовхнулася Україна, полягає в тому, що хоча їй і постачаються високоякісні та високоточні системи озброєння від Заходу, вона не може використовувати їх тією мірою та в тому масштабі, щоб здійснити суттєвий вплив на російську сторону. І на мою думку, справа тут у тім, що США насправді не зацікавлені в тому, щоб знищити Росію або змусити її капітулювати, а хочуть поставити її на місце. Це часто повторюється в самих Сполучених Штатах: не «знищити Росію», а «стримувати Росію», - сказав він.

За словами Райснера, це також видно на багатьох прикладах, зокрема, кількості поставлених систем озброєнь: «Згадайте системи HIMARS, які продемонстрували велику ефективність. Тоді Україна хотіла отримати 300 одиниць, але поки що отримала трохи менше 48. Згадайте про затримку поставок F-16, про обмеження на застосування ATACMS».

Крім того, експерт вказав на те, що США «дали зрозуміти, що атаки на нафтопереробні заводи не зовсім позитивно сприймаються, оскільки це може призвести до дефіциту ресурсів на світових ринках і т.д».

«Тобто, хоч як це трагічно, але доводиться констатувати, що таке «варіння жаби» (американська стратегія «Boiling the Frog» – ред.), як я це називаю, у цьому завжди проявляється», - заявив Райснер.

Читайте також: Україна потребує в чотири рази більше систем ППО, ніж має зараз - австрійський полковник

На цьому тлі австрійський полковник також вказав на те, що окремі системи озброєнь, поставлених Заходом Україні, «виділяються тим, що вони мали потрібний ефект у правильний час» – як приклади можна навести постачання систем HIMARS, використання касетних боєприпасів, зрештою, ATACMS. Однак тут важливо розуміти, що в умовах війни на виснаження, якщо не вдається швидко прийняти рішення, то «противник завжди має змогу пристосуватися до відповідних обставин». Так і Росія, на переконання австрійського військового експерта, змогла певною мірою адаптуватися до застосування HIMARS, касетних боєприпасів та ATACMS.

«Іншими словами, потрібне масоване застосування. А це означає, що за короткий проміжок часу, протягом 14 днів, майже щодня, потрібно завдати потужних ударів, щоб сильно вразити ворога та змусити відступити. І тут перед Україною постають два виклики. Перший – це наявність і кількість цих систем озброєнь. І другий – це обмеження, накладені союзниками. У цьому конкретному випадку – Сполученими Штатами, які мають суттєвий вплив на ситуацію», - заявив Райснер.

Читайте також: Оперативною ціллю росіян зараз є розтягування лінії фронту - австрійський полковник

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський закликав Сполучені Штати зняти обмеження щодо ударів по військових об’єктах на території Росії, зокрема по аеродромах.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-