F-16 можна використовувати як для ППО, так і для штурму наземних цілей - експерт

F-16 можна використовувати як для ППО, так і для штурму наземних цілей - експерт

Відео
Укрінформ
Винищувачі F-16 можуть використовуватися як для протиповітряної оборони, так і для штурму наземних цілей.

Про це в коментарі Укрінформу розповів військовий експерт Ігор Романенко.

«Їх (літаки F-16 - ред.) розробляли як винищувачі, легкі винищувачі протиповітряної оборони. Він, безумовно, буде виконувати і цю функцію, але це універсальний літак, і може, у тому числі, виконувати завдання щодо штурму наземних цілей ворога. І це в майбутньому теж буде реалізовуватися», - сказав Ігор Романенко.

Як зазначив експерт, літаки F-16, які отримала Україна, пройшли модернізацію, і що особливо важливо - це модернізація радіолокаційних станцій.

«В тих умовах, які зараз складаються, вони вже почали виконувати завдання з протиповітряної оборони, брати участь у протиповітряній обороні щодо знищення аеродинамічних засобів повітряного нападу, до яких відносяться літаки, гелікоптери, крилаті ракети і безпілотні апарати ворога. Це важливо, додається до потенціалу протиповітряної оборони. Тому що ми бачили, що ворог модифікує свої крилаті ракети, застосовує їх більш ефективно - вони літають більш низько, ставлять перешкоди нашим протиракетам, нашим радіолокаційним ракетам... Зверху літаки з такими локаційними станціями можуть виявляти ці цілі і ефективно їх знищувати», - розповів Романенко.

Читайте також: На що здатні F-16 в українському небі

Також, як нагадав експерт, Швеція має передати Україні два літаки з відповідним обладнанням, які можуть формувати над Україною систему розвідки і управління, таким чином забезпечуючи інформацією літаки F-16.

За словами Романенка, поки що на озброєнні F-16 - американські ракети АIМ-9 близького радіусу дії, і АIМ 120 - до 105 км, які спроможні ефективно виконувати завдання з протиповітряної оборони.

«Але на подальше, щоб застосовувати їх в якості штурмовиків, треба додаткове озброєння, хоча у нас є в наявності протирадіолокаційні ракети HARM», - додав Романенко.

Як зазначив експерт, також має бути відповідна система забезпечення діяльності таких літаків - наземна інфраструктура, аеродроми, різні ділянки, де ця техніка може зберігатися, приводитися в бойову готовність тощо.

За його словами, ці літаки будуть передислоковуватися по різних аеродромах залежно від поставлених завдань і задля безпеки.

Читайте також: ISW: Щоб використовувати F-16, Україна має продовжувати нищити російську ППО

Як зазначив експерт, наразі поточні характеристики авіаційної зброї Су-30, Су-35 кращі, ніж F-16.

Як повідомляв Укрінформ, 4 серпня під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ Президент Володимир Зеленський презентував винищувачі F-16 в українському небі, заявивши про початок нового етапу в розвитку ПС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-