Партнери мали би передати Україні з літаками F-16 і далекобійні ракети - німецький експерт

Партнери мали би передати Україні з літаками F-16 і далекобійні ракети - німецький експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Винищувачі F-16 є потужною допомогою для Збройних сил України, але багато залежатиме й від озброєнь, якими партнери укомплектують винищувачі.

Про це в коментарі кореспондентові Укрінформу сказав депутат Бундестагу, експерт у галузі оборонної політики Родеріх Кізеветтер.

Колишній полковник Генштабу Бундесверу зауважив, що окремі системи зброї самі по собі не можуть змінити ситуацію на фронті, оскільки це завжди залежить від сукупності чинників: варіантів розгортання, часу, кількості доставлених матеріалів тощо. Кількість переданих Україні F-16 невелика, тому їх, найімовірніше, використовуватимуть для закриття прогалин у протиповітряній обороні, адже збивати ракети і безпілотники економічно ефективніше за допомогою ракет повітря-повітря, ніж більш коштовними ракетами для систем Iris-T або Patriot.

Проте для досягнення переваги в повітрі над ворогом потрібна значно більша кількість літаків, зауважив експерт.

Читайте також: На що здатні F-16 в українському небі

«Якщо F-16 фактично будуть використовуватися для безпосередньої підтримки з повітря українських військ на фронті, особливо проти плануючих бомб, їх кількість має бути значно більшою, тому Україна просила щонайменше 128 літаків», - зауважив депутат Бундестагу.

За його словами, вирішальним у наданні допомоги все ще залишається те, яку політичну мету мають партнери: забезпечити, щоб Україна «не програла», або допомогти їй перемогти у війні і звільнити окуповану Росією територію.

«З самою лише протиповітряною обороною, з ВПС Україна не може перемогти, не може звільнити жодної території», - наголосив колишній військовий.

За його словами, російській перевазі у чисельності Україна має протиставити «якість» та ефективність своїх сил. Для цього важливо зняти політичні обмеження на використання західної зброї для знищення військових цілей на території Росії в межах міжнародного права.

Крім того, необхідно, щоб Україна не тільки мала можливість уражати місця дислокації засобів росіян в обмежених регіонах, а й пов’язані з військовими завданнями об’єкти логістики, склади боєприпасів, заводи з виробництва безпілотників, аеродроми та командні пункти на території Росії.

Читайте також: Україна отримала F-16 із новітньою авіонікою та радарами для наведення ракет - депутат

«Це означає, що високоточна зброя великої дальності, така як Taurus і ATACAMS з радіусом дії 300 км, надзвичайно важлива», - підкреслив Кізеветтер.

Як повідомлялось, Україна отримала перші винищувачі F-16 від Данії, їх презентував Президент Володимир Зеленський.

Фото: Володимир Зеленський/Телеграм

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-