Нідерландський експерт: Можна очікувати, що Росія перекине необхідні сили для контрнаступу

Нідерландський експерт: Можна очікувати, що Росія перекине необхідні сили для контрнаступу

Ексклюзив
Укрінформ
Можна очікувати, що Росія перекине необхідні сили, щоб розпочати контрнаступ і відтіснити ЗСУ з Курської області.

Про це експерт з питань оборони Нідерландського інституту міжнародних відносин Clingendael у Гаазі Дік Занде сказав в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

“Можна очікувати, що Росія перекине необхідні сили в цей район, щоб розпочати контрнаступ і відтіснити ЗСУ назад до України через міжнародний кордон. Це може зайняти деякий час, оскільки російській армії доведеться стягувати підрозділи з різних районів через те, що вона не може перекинути значну кількість сил з Донбасу, бо це послабить російські позиції на лінії фронту. ЗСУ можуть деякий час “почекати й подивитися”, але як тільки російська армія буде готова до контрнаступу, вони постануть перед вибором: захищатися або відступати. Оборона може призвести до серйозних втрат у живій силі та техніці, якщо Росія використовуватиме звичайну тактику грубої сили з масованим застосуванням артилерії, ракет тощо. Ще одним варіантом може бути поетапне тактичне відведення. Але це рішення може бути ухвалене через кілька тижнів, оскільки, швидше за все, Росії знадобиться чимало часу, щоб створити контрнаступальні сили”, - сказав він.

Відповідаючи на запитання щодо можливих цілей, Занде сказав: “Ходили чутки, що метою є захоплення російської атомної електростанції під Курськом, що дало б Києву інструмент торгів для виведення російських військ із Запорізької АЕС. Однак це вимагало б від ЗСУ продовжити наступ вглиб російської території, що тягне за собою ризики, оскільки знадобиться більше сил, а лінії логістичного постачання стануть довшими. Крім того, окупація атомної електростанції та її захист від російського нападу... вимагатиме значних оборонних сил".

За його словами, “окупована зона могла б стати інструментом торгівлі у разі переговорів про припинення вогню або мирне врегулювання, якщо Дональд Трамп переможе на президентських виборах у США. Але це видається малоймовірним, оскільки розмір цієї території — приблизно 1000 квадратних кілометрів, за словами Президента Зеленського, вкрай обмежений порівняно з окупованою частиною України. Крім того, тоді ЗСУ були б змушені обороняти цей район “за будь-яку ціну”, що могло б завдати шкоди українській обороні в інших місцях”, - зазначив експерт.

Читайте також: У Росії недостатньо сил для контрнаступу в Курській області - міноборони Естонії

Як повідомляв Укрінформ, головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський 12 серпня підтвердив, що Сили оборони проводять наступальну операцію на території Курської області.

На цей час Збройні сили України взяли під контроль понад тисячу квадратних кілометрів території Курської області з десятками населених пунктів.

15 серпня Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, на якій було оголошено про створення на підконтрольних територіях у Курській області військової комендатури. Її керівником призначили генерал-майора Едуарда Москальова.

Речник МЗС України Георгій Тихий наголосив, що метою операції у Курській області є не захоплення чужих територій, а збереження життя громадян і захист території України від ударів РФ.

Читайте також: Не варто очікувати, що прорив ЗСУ в Курській області розхитає російське суспільство - експертка

Президент США Джо Байден зауважив, що несподіваний наступ України в Курській області Росії "створив справжню дилему" для очільника Кремля Володимира Путіна, і додав, що Вашингтон перебуває в постійному контакті з Києвом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-