Експерт: Заяви Білорусі про розгортання авіації і ППО біля кордону з Україною - це ІПСО

Експерт: Заяви Білорусі про розгортання авіації і ППО біля кордону з Україною - це ІПСО

Ексклюзив
Укрінформ
Розгортання Білоруссю авіації та військ протиповітряної оборони біля кордону з Україною станом на зараз є інформаційно-психологічною операцією, проте не можна виключати, що Володимир Путін "дотисне" білоруського диктатора на "більш конкретні дії".

Таку думку висловив у коментарі Укрінформу директор Програми російських і білоруських студій Ради зовнішньої політики “Українська призма” кандидат історичних наук Ярослав Чорногор.

"Поки що станом на сьогодні це просто інформаційно-психологічна операція з боку Білорусі. Зрозуміло, не можна виключати, що Путін "дотисне" Лукашенка і той робитиме якісь певні більш конкретні дії, а не демонстрації. Тому ми повинні бути готові до будь-якого розвитку подій", - зазначив Чорногор.

За його словами, за логікою видається, що Білорусі зовсім не вигідно було вступати у повноцінну війну. "Але зрозуміло, що там уже настільки тісний зв'язок із Путіним, що якщо він тиснутиме, то Лукашенко просто муситиме якось реагувати", - вважає Чорногор.

У цьому контексті він зауважив, що додатковим тригером може бути поширене у соцмережах відео з українським танком під білоруським біло-червоно-білим прапором у Курській області. На думку експерта, білоруський диктатор може за нього "зачепитися і сказати, що це вже наша національна безпека, тому ми будемо якимось чином входити у цю війну".

Читайте також: У Білорусі розпочався суд щодо удару по авіабазі, який пошкодив російський А-50

Стосовно антивоєнних суспільних настроїв у Білорусі Чорногор зауважив, що ми не маємо достовірних соціологічних даних.

"Усе, що ми знаємо, це або якась викривлена інформація, або суб'єктивні погляди білоруських демократичних сил і їхніх соціологів, або наше фантазування. Вважається, що білоруси нібито не схильні до війни (з Україною)... А який народ схильний, якщо його попередньо не "накачати" пропагандою, як, наприклад, у Росії? Ми не можемо виключати варіанту, що Білорусь можуть якимось чином, знову ж таки, через пропаганду, підштовхнути до думки, що це не ведення якоїсь агресивної діяльності, а захист", - припустив директор Програми російських і білоруських студій.

Коментуючи стан білоруської армії, Чорногор зазначив, що не може аналізувати військову складову Збройних сил Білорусі.

"Але за останні роки ми відслідковуємо два аспекти. Перший - це дійсно уламок радянської армії. А другий полягає в тому, що все ж таки вони не ізолювалися і постійно проходять спільні з Росією навчання. Тому я не сказав би, що це абсолютно нікчемні бойові сили. Зрозуміло, що вони непорівнювані з українською армією. Але це й не "картонні солдатики", - підсумував експерт.

Читайте також: МЗС України про заяви Лукашенка: Створення уявних загроз не робить їх більш реальними

Раніше агентство AP повідомило, що Білорусь розгорнула авіацію та війська протиповітряної оборони на кордоні з Україною. Командувач білоруських військ протиповітряної оборони генерал-майор Андрій Лук’янович на національному телебаченні заявив про розгортання зенітних ракет і військових радіотехнічного корпусу, назвавши це "значним посиленням військ".

Як повідомлялося, 18 серпня Олександр Лукашенко оголосив, що направив майже третину білоруської армії до кордону з Україною через те, що там нібито перебуває понад 120 тисяч українських військових.

Речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко у цьому зв'язку заявив у коментарі Укрінформу, що ситуація на кордоні між Україною та Білоруссю залишається без змін.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-