Заступник Умєрова розповів про  нову зброю і проєкт «залізний полігон»

Заступник Умєрова розповів про нову зброю і проєкт «залізний полігон»

Укрінформ
Оборонно-промисловий комплекс України від початку широкомасштабної російської агресії значно збільшив виробництво озброєння, деякі зразки якого є унікальними за характеристиками.

Про це йдеться у публікації заступника міністра оборони Олександра Сергія на сайті Укрінформу.

«Нині вітчизняні зброярі виробляють боєприпаси, засоби РЕБ, БпАК, НРК, бронемашини, самохідну артилерію, спецтехніку, стрілецьку зброю тощо. Деякі зразки зброї українського виробництва є унікальними за характеристиками, і це доведено результативним застосуванням у бойових умовах. Але деталізувати не можу», - зазначив Сергій.

За словами генерала, з лютого 2022 року допущено до постачання у військах майже 190 БпАК різних типів та призначення, близько 40 наземних роботизованих комплексів (НРК), півтора десятка зразків стрілецької зброї, понад 150 боєприпасів різних модифікацій, більшість з яких – для безпілотників. За деякими зразками безпілотників Україна - світовий лідер. Багато хто у світі зацікавлений у зброї та техніці українського виробництва, яка пройшла випробовування на полі бою, констатував він.

Заступник міністра оборони підкреслив, що робота над інноваційними проєктами триває. «Завдання наших інженерів, виробників роботизованих комплексів, щоб «залізні солдати» поступово все більш замінювали людей на полі бою. Роботизовані опорні пункти стануть нашою асиметричною відповіддю на кількісну перевагу агресора у живій силі та техніці. Реалізація цього проєкту – перспектива не з далекого майбутнього», - запевнив він.

На переконання Сергія, технології – це те, що змінює хід війни, тому у України в цьому має бути перевага.

«У технологічному розвитку ми мусимо бути попереду ворога, це реальний шанс змінити ситуацію на фронті на нашу користь. Для цього нам необхідні швидкі рішення і максимально вкладатися у розвиток інноваційних проєктів», - зауважив він.

Сергій наголосив, що потреби Сил оборони у зброї та техніці нині величезні, тому для їх забезпечення стимулюватиметься розвиток вітчизняної «оборонки».

«Ми створюємо сприятливі умови для вітчизняних виробників ОВТ. Так, термін кодифікації (допущення нового зразка до постачання у війська) скорочено до 10 днів. Крім того, ми пропонуємо виробникам безкоштовно випробовувати свої вироби на військових полігонах ще на ранніх стадіях виробництва. Йдеться про проєкт під назвою «залізний полігон». Це відкритий для виробників полігон, обладнаний усім необхідним для випробувань різних типів військових виробів. Зброярі отримають необхідну допомогу військових науковців та зворотній звʼязок, яке озброєння та техніка нині нам потрібна в першу чергу і з якими характеристиками. Така практика допоможе у рази скоротити шлях від конструкторського задуму до постачання нового зразка озброєння ЗСУ», - вказав генерал.

Читайте також: Шмигаль: Маємо перші контракти, коли партнери закупили українську техніку для ЗСУ

Також, додав він, сьогодні обсяги виробництва ОВТ в Україні виходять за рамки наявного бюджетного фінансування, «тому ми дуже зацікавлені у тому, щоб країни-союзники закуповували зброю та техніку для ЗСУ в українських зброярів».

Ще одним пріоритетом є створення спільних підприємств, наголосив заступник міністра оборони, додавши, що це взаємовигідно для обох сторін.

«Для нас - це необхідні інвестиції у розвиток вітчизняних оборонних підприємств та нові технології. Для іноземних партнерів, це можливість у майбутньому покращити свої позиції на світових ринках ОВТ. Бойовий досвід українських воїнів, зброї та техніки дуже цінний для світових виробників ОВТ», - підкреслив заступник міністра оборони.

Як повідомлялося, Укрінформ запускає новий медіапроєкт «Командири нашої перемоги».

Фото пресслужби 32 окремої артилерійської бригади

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-