Командувач збройних сил Нідерландів: Україна може використовувати передані нами F-16 без обмежень

Командувач збройних сил Нідерландів: Україна може використовувати передані нами F-16 без обмежень

Укрінформ
Командувач збройних сил Нідерландів, генерал Онно Ейхельсхайм заявив, що його країна не обмежує застосування переданих Україні винищувачів F-16.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NOS.

“Ми не встановлюємо жодних обмежень на використання та дальність дії F-16 за умови дотримання законів війни”, - сказав він.

Генерал також назвав Курську операцію ЗСУ “геніальною з практичної точки зору”. “Вони захопили велику територію досить швидко і в хороший спосіб, за допомогою нових методів. Цим вони створили дилему для Путіна”, — зазначив Ейхельсхайм.

Загалом Нідерланди обіцяли надати Україні 24 літаки F-16. Ейхельсхайм не сказав, скільки з них уже розгорнуто.

Він зауважив, що зараз питання у тому, як Україна може “стратегічно” використати свою присутність у Курську. “Ви можете використовувати це як розмінну монету, тоді вам доведеться щось робити з переговорами... Або ви використовуєте це, щоб переконатися, що Росія має вивести підрозділи з Донбасу. Ми не бачимо, щоб останнє відбулося, тому час покаже, наскільки це має стратегічний вплив”, - додав він.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс підтвердив, що Україна може використовувати передані Нідерландами винищувачі F-16 у просторі над Росією, повідомляє NOS.

Читайте також: Глава МЗС Литви дорікнув країнам ЄС за затримку з поставками обіцяної зброї Україні

“Україна може використовувати на території Росії зброю, яка постачається Нідерландами", - заявив Брекелманс, відповідаючи на запитання щодо раніше зроблених заяв командувачем Збройних сил Нідерландів, генералом Онно Ейхельсхаймом про те, що Україна може використовувати нідерландські F-16 у Росії за умови, якщо українці дотримуватимуться законів війни.

Брекелманс зазначив, що Нідерланди також чітко заявили про це раніше: “Закони війни кажуть, що якщо Україна зазнає нападу з боку Росії, Україна також може атакувати військові цілі. Для F-16 це означатиме, що якщо, наприклад, ракета випущена з Росії, ви також можете перехопити її над Росією за допомогою F-16”.

Він також зауважив, що аеропорти, з яких злітають російські винищувачі та звідки бомбардують росіяни, також є законними цілями за законами війни. Водночас міністр наголосив, що атаки не мають бути спрямовані на цивільні об'єкти: “Україні очевидно не можна цього робити. Такі умови ми поставили”.

Читайте також: Ліпавський у Брюсселі: Переконуватимемо союзників зняти обмеження для України на використання зброї

Як повідомляв Укрінформ, міністр оборони Нідерландів Рубен Брекелманс заявив, що масована атака Росії 26 серпня тільки посилила його мотивацію продовжувати підтримувати Україну засобами ППО, включно з F-16.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-