Глава МЗС Чехії у Брюсселі: Переконуватимемо зняти обмеження для України на використання зброї

Глава МЗС Чехії у Брюсселі: Переконуватимемо зняти обмеження для України на використання зброї

Укрінформ
Чехія переконуватиме партнерів у необхідності зняття хоча б частини обмежень на використання Україною західної зброї по об’єктах на території Росії.

Про це заявив міністр закордонних справ Чеської Республіки Ян Ліпавський перед початком неформальної зустрічі голів МЗС Євросоюзу 29 серпня, передає кореспондент Укрінформу.

Обговорення в Брюсселі прохання Києва зняти обмеження на використання західної зброї Ліпавський назвав «черговою серією нескінченного серіалу «Допомагаємо Україні», коли речі, які дискутуються сьогодні, через півроку будуть даністю».

Він нагадав, що Чехія, коли передає озброєння, не обмежує їх використання. Щоправда, визнав він, республіка не передає найсучасніші системи, оскільки діє переважно в рамках власної ініціативи щодо боєприпасів або інших ініціатив.

Читайте також: Україна на зустрічі голів МЗС у Брюсселі очікує отримати дозвіл на удари по об'єктах углиб РФ - Кулеба

Але, підкреслив він, Прага не висуває вимог щодо обмежень також і тому, що переконана, що Україна має повне право захищатися від агресії на основі міжнародного права.

«Така оборона може відбуватися і на території країни-агресора. Літаки з бомбами та ракетами, які руйнують українські міста, летять з аеродромів на території РФ. Отже, логічним є спробувати запобігти таким ударам ще раніше, ніж ці ракети та бомби будуть у повітрі», - зауважив Ліпавський.

З іншого боку, зазначив він, Чехія розуміє партнерів, які побоюються, що така «політична гра» має певні ризики.

«Тож треба дискутувати. В будь-якому випадку, ми будемо переконувати союзників у тому, щоби вони знижували обмеження, щоби їх було якнайменше», - сказав глава чеського МЗС.

Говорячи про те, як просувається ситуація зі «санкційною» ініціативою Чехії щодо обмеження можливостей російським дипломатам пересуватися Шенгенським простором, яку Прага висунула ще 9 місяців тому, Ліпавський поінформував, що її підтримують наразі Румунія, Польща, Нідерланди, Данія, країни Балтії тощо. Мета цієї пропозиції є обмежити шпіонську діяльність РФ в Європі.

Читайте також: ЄС шукатиме шлях, щоб обійти вето Угорщини на військову допомогу для України - Боррель

«Ми знаємо, що російська дипломатична мережа просто слугує підтримці різних шпіонських і гібридних дій. Російських дипломатів у ЄС є кілька тисяч, і вони можуть вільно пересуватися. Ми могли би асиметрично відповісти, це було б корисно для безпеки Європи», - сказав Ліпавський.

Як повідомлялось, ситуація з триваючою війною Росії проти України є одною з основних тем неформальної зустрічі голів МЗС ЄС у Брюсселі в четвер, 29 серпня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-