ЄС шукатиме шлях, щоб обійти вето Угорщини на військову допомогу для України - Боррель

ЄС шукатиме шлях, щоб обійти вето Угорщини на військову допомогу для України - Боррель

Укрінформ
Ситуація, коли вето однієї країни ЄС не дозволяє використовувати 6 мільярдів євро в рамках Європейського фонду миру (ЄФМ) для компенсації військової допомоги, вже наданої Україні, є неприйнятною. Саме тому країнам ЄС варто розглянути шляхи, як обійти таке вето.

Про це у Брюсселі перед початком неформальної зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС сказав високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я знаю, що є певні коливання у певних країн-членів. Ми все ще маємо 6 мільярдів євро, заморожені на поточних рахунках (в рамках ЄФМ – ред.), які не можуть бути використані для компенсацій підтримки, що вже була надана Україні від деяких країн-членів. Я буду шукати шляхи обійти це вето від однієї країни-члена, яке неприйнятне», - зазначив Боррель

Відповідаючи на запитання про причини проведення неформальної зустрічі європейських міністрів у Брюсселі, а не в столиці головуючої в ЄС Угорщини Будапешті, Боррель порадив зосередитися не на цьому питанні, а на ключових положеннях допомоги Україні.

«Не так важливо, де це відбувається – тут, у Брюсселі, або в Будапешті. Важливим є не питання «де», а питання – «що»… Хороша новина в тому, що ми розпочали використовувати надходження від нарахувань на заморожені російські активи. Ці надзвичайні прибутки вже були надіслані в Україну та країнам-членам, які надаватимуть з цими грішми більше військового обладнання для України. Важливо, що ми вперше надаємо фінансування прямо для (оборонної) промисловості України. Для цих цілей 1,4 мільярда євро вже були надіслані», - зауважив Боррель.

Читайте також: Боррель закликав зняти обмеження для ЗСУ на використання західної зброї

Він нагадав, що раніше Європейський фонд миру використовувався для грошової компенсації для країн-членів за підтримку України. Віднині ЄС направляє гроші прямо в Україну, зокрема ті, що надходять від заморожених російських активів. Ці гроші спрямовуються прямо уряду України, щоб він міг розвинути власне промислове виробництво. Ці ресурси надходять також для країн-членів, але вже не в якості компенсації, а для посилення прямої військової допомоги для України. За словами Борреля, цей розвиток є «новим важливим фактом».

«Ми підштовхуємо країни-члени до виконання оголошених зобов’язань у сфері протиповітряної оброни, і ми будемо надалі підтримувати українську цивільну інфраструктуру. Ми знаємо, що метою Росії є анігілювати електричні спроможності (України) Сьогодні ми обговоримо скасування обмежень на використання зброї, яку надаємо. Міністр Кулеба правий. Українські сили, якщо вони добре оснащені, можуть змінити хід війни, оборонити себе та відбити це вторгнення», - сказав високий представник ЄС.

За його словами, окрім військової складової, європейські міністри сьогодні розглянуть дипломатичне залучення ЄС до забезпечення широкої міжнародної підтримки для Формули миру Президента Зеленського.

«Тож першим пунктом нашої зустрічі сьогодні буде Україна, військова допомога, дипломатичні підходи, скасування обмежень та збільшення підтримки», - додав Боррель.

Як повідомлялося, сьогодні у Брюсселі розпочалася неформальна зустріч Ради міністрів ЄС із закордонних справ, головним питанням якої є продовження військової підтримки ЄС на адресу України. Завтра це питання буде розглянуто під час неформальної зустрічі міністрів оборони країн ЄС, яка також відбудеться у Брюсселі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-