Бої за Іловайськ визначили подальший хід війни - екскомбат

Бої за Іловайськ визначили подальший хід війни - екскомбат

Укрінформ
Бої за Іловайськ 10 років тому визначили подальший хід війни, розв’язаної Росією проти України.

Таку думку в коментарі до статті Укрінформу висловив колишній командир добровольчого батальйону «Миротворець» заявив Андрій Тетерук.

«Ми розуміли, що ризики дуже високі, але ніхто не дав ворогу параду українських військ (зокрема, добробатів) з піднятими руками. І це розуміння, що Україна не капітулює, визначило весь подальший перебіг подій», - заявив він.

Трагічні події під Іловайськом у серпні 2014 року стали найболючішою сторінкою початку російської агресії проти України, вважає Тетерук. Та вони продемонстрували, що українці навіть у найнесприятливіших умовах здатні чинити опір, підкреслив він.

“Ми, командири, зібрались і обговорювали пропозицію скласти зброю, вийти без техніки - фактично капітулювати перед ворогом, значно сильнішим. І одноголосно без вагань вона була відкинута», - розповів колишній командир добробату.

Читайте також: Україна не залишить безкарним спланований злочин росіян під Іловайськом - Зеленський

За його словами, ворог отримав урок, що українці будуть битися, а Україна - що ворог не дотримується взятих зобов'язань, він підступний, небезпечний і ігнорувати здоровий глузд у відносинах з ним неприпустимо.

Водночас Тетерук зазначив, що влітку 2014 року всього 5000-6000 українських військовослужбовців могли виконувати бойові накази.

“На засіданнях РНБО міністр оборони тоді доповідав, що виконувати бойові накази можуть близько 5-6 тис. військовослужбовців. Уявіть - ким було воювати?» - розповів він.

Українські бійці під час боїв за Іловайськ, зокрема, за словами Тетерука, їхали в зону бойових дій на “бойових “Богданах” піхоти” - звичайних маршрутках.

«Але українське військо це не лякало - шукали можливості зупинити ворога там, де не встиг закріпитись, і навіть пішки пішли б виконувати бойові завдання», - зауважив Тетерук.

За словами колишнього комбата, існувала інша проблема: військові були морально не готові стріляти в росіян, вважаючи, що це якесь політичне непорозуміння.

«І склалося так, що рівень боєздатності армії, здатності до системно організованого спротиву, був критично низький», - пояснив Тетерук.

Як повідомлялось, 29 серпня на державному рівні відзначається День пам’яті загиблих захисників України. З цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році.

Росіяни тоді не дотрималися домовленостей щодо «зеленого коридору» для виходу українських підрозділів з потрійного оточення у Іловайську. Колони на марші були розстріляні. За офіційними даними Генеральної прокуратури, тоді загинули 366 українських військовослужбовців, ще 429 були поранені, 84 зникли безвісти. Близько 300 воїнів потрапили в полон.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-