Генерал Гордійчук: Висновок із Іловайських подій - ніколи не довіряти Росії

Генерал Гордійчук: Висновок із Іловайських подій - ніколи не довіряти Росії

Укрінформ
Події під Іловайськом 10 років тому засвідчили, що Росія – підлий та підступний ворог і завжди порушить угоду.

Про це заявив у коментарі до статті Укрінформу Герой України, генерал-майор Ігор Гордійчук - безпосередній учасник спочатку оборони Савур-могили, а потім - спроби прориву українських підрозділів під Многопіллям, де проходив так званий «зелений коридор» під Іловайськом.

«Після Іловайська ми запам’ятали: ворог хитрий, підлий та підступний і завжди порушить угоду, коли йому буде вигідно, а для нас – у найболючіший момент, коли - безвихідь. Такі висновки треба зробити найперше і на все життя, щоб наші діти, внуки, правнуки ніколи не пробували з ними домовлятися і довіряти. Бо коли зараз поступимося чи нав’яжуть нам «мир», то завжди будемо очікувати, що угоду ось-ось порушать”, - заявив генерал Гордійчук.

На думку учасника оборони Савур-могили, свого часу українське військо до боїв було неготове. Наразі боєздатність на значно вищому рівні, але й виклики складніші.

«Виходить, недостатньо готувалися – і до Майдану, і під час, і після. Зараз людей і зброї значно більше, але й задачі складніші. Тоді ситуація на полі бою для нас була відсотків на 10 важка, а на 90% помірно складна, а сьогодні 90% фронту – надважкі ділянки. І ситуація може змінюватися щодня», - зазначив Герой України.

Читайте також: Бої за Іловайськ визначили подальший хід війни - екскомбат

Як повідомлялось, 29 серпня на державному рівні відзначається День пам’яті загиблих захисників України. З цією датою пов’язаний один із найтрагічніших епізодів російсько-української війни до повномасштабного вторгнення – вихід українських воїнів з оточення під Іловайськом у 2014 році.

Росіяни тоді не дотрималися домовленостей щодо «зеленого коридору» для виходу українських підрозділів з потрійного оточення у Іловайську. Колони на марші були розстріляні. За офіційними даними Генеральної прокуратури, тоді загинули 366 українських військовослужбовців, ще 429 були поранені, 84 зникли безвісти. Близько 300 воїнів потрапили в полон.

Фото mil.gov.ua. На Савур-могилі. Гордійчук — третій праворуч. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-