Росія намагається сіяти розбрат на Західних Балканах - Урсула фон дер Ляєн

Росія намагається сіяти розбрат на Західних Балканах - Урсула фон дер Ляєн

Укрінформ
Країни Західних Балкан обрали європейський шлях розвитку, але їм, як і країнам ЄС, доведеться проявити стійкість та здатність приймати важкі рішення, оскілки кремлівська влада продовжує сіяти розбрат у цьому регіоні, щоб розбурхати старі рани та зірвати процес регіональної інтеграції.

Таку заяву сьогодні під час виступу на відкритті Безпекового форуму в місті Блед (Словенія) зробила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка була переобрана на цю посаду на наступні 5 років у новому складі цієї ключової Євроінституції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Історично цей регіон часто був межею між світами - між Сходом та Заходом, між Північчю та Півднем. Але нове покоління обрало інший шлях, - стати частиною спільної європейської родини. Вони обрали подорожі, торгівлю та процвітання разом із їх європейськими сусідами. Поточне російське керівництво, яке живе у минулому, відмовляється прийняти цю просту реальність. Кремль намагається розбурхувати старі конфлікти, сіяти розбрат - всередині Західних Балкан, а також між західними Балканами та рештою Європи», - сказала Урсула фон дер Ляєн.

Вона зауважила, що цьогорічний безпековий форму в Бледі цьогоріч має назву «Світ у паралельних реальностях», що є концентрованою оцінкою нової ситуації, в якій живе Європа і весь світ.

«Саме тут, на нашому континенті, відкрилася одна з головних ліній розлому. Росія вирішила спалити мости з європейськими сусідами, вдерлася у мирну країну. Путін та його прихильники показали, що вони не вірять у глобальний порядок, заснований на правилах. Вони вважають, що можуть робити все, що їм заманеться, у межах так званих сфер впливу», - зазначила президент Єврокомісії.

Читайте також: Урсула фон дер Ляєн: Розширенням ЄС опікуватиметься окремий єврокомісар

Незважаючи на ці недружні зусилля, за її словами, країни Західних Балкан обирають європейський шлях, впроваджують ключові реформи та рухаються до подальшої інтеграції. Європейський Союз завжди підтримував такі зусилля. Водночас, зазначила президент Єврокомісії, для країн регіону життєво важливо надалі дотримуватися основоположних європейських цінностей.

«Наша політична воля до ще швидшої інтеграції цього регіону йде поряд із твердим переконанням, що Європейський Союз є спільнотою демократій. Будь-які компроміси з нашими демократичними принципами могли би бути фатальними для досягнення наших цілей. Як країни-члени ЄС, так і країни в регіоні Західних Балкан, поставатимуть перед жорстким вибором. Двосторонні суперечності мають знайти рішення. Інтеграція в ЄС залежатиме від урядів, яким доведеться робити важкі й часом непопулярні рішення» - сказала Урсула фон дер Ляєн.

При цьому вона зазначила, що відкладення таких важких рішень на пізніше може призвести лише до хибних рішень. Але здатність приймати такі рішення зараз означає спроможність балканських урядів вести людей за собою, визначати майбутнє власних країн та долю своїх народів.

«У цьому суть Європи. Це той дух, який ми повинні мати, щоб долати виклики світу, що піддається фрагментації», - додала Урсула фон дер Ляєн.

Як повідомлялося, Безпековий форум у словенському місті Блед вже став традиційним майданчиком в регіоні Західних Балкан для обговорення найважливіших європейських проблем. Європейський Союз розглядає країни регіону як чинних та потенційних кандидатів на входження до Європейського Союзу, без чого весь Європейський проєкт залишатиметься незавершеним.

Фото: ЕРА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-