Урсула фон дер Ляєн: Розширенням ЄС опікуватиметься окремий єврокомісар

Урсула фон дер Ляєн: Розширенням ЄС опікуватиметься окремий єврокомісар

Укрінформ
В оновлених геостратегічних умовах розширення ЄС перетворилося на шлях до посилення та зміцнення його міжнародних позицій, тож у новому складі Єврокомісії питаннями розширення буде опікуватися окремий єврокомісар, до повноважень якого належатиме виключно це питання.

Про це сьогодні під час виступу на відкритті Безпекового форуму в місті Блед, Словенія, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн, яка була переобрана на цю посаду на наступні 5 років у новому складі цієї ключової євроінституції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«ЄС перебуває в процесі переосмислення себе в новому геополітичному контексті, і ми хочемо, щоб наші партнери на Західних Балканах були активними учасниками розмови про майбутнє Європейського Союзу… Я хочу прискорити цю роботу навіть більше. У наступному складі Єврокомісії розширення має бути самостійною роботою, що дозволить приділяти їй неподільну увагу. Саме тому я призначу визначеного єврокомісара для розширення. Давайте будемо писати історію разом», - зазначила президентка Єврокомісії.

Урсула фон дер Ляєн зауважила, що протягом її першого мандату на чолі Єврокомісії питання розширення ЄС вдалося повернути на верхівку політичного порядку денного. Поштовхом для таких зусиль була російська повномасштабна війна проти України, яка стала для Європи поворотним пунктом, який можна порівняти із буремним 1989 роком.

Читайте також: Президентка Єврокомісії: Україна потребує нашої підтримки - ставки у війні, як у перший день

«В епоху геостратегічного суперництва, розширений Європейський Союз надає нам сильніший голос у світі. Більший Єдиний ринок збільшує нашу конкурентоспроможність та вагу як торговельного партнера. Це дає нам інструменти, щоб відповідати на шантаж та на нечесну конкуренцію. Це надає нам більшу спільну купівельну спроможність. Розширення є інвестицією у нашу колективну силу й безпеку. Іншими словами, сильна , конкурентна та безпечна Європа включає Західні Балкани, Україну і Молдову, як і всіх тих, хто справами підтверджує свої європейські прагнення», - наголосила Урсула фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що саме з цих причин процес розширення набув нової динаміки. ЄС розпочав переговори про входження з Албанією й Північною Македонією, з Україною і Молдовою. Наступною у цьому ряді, за словами президента Єврокомісії, може стати Боснія і Герцеговина.

Як повідомлялося, Безпековий форум у словенському місті Блед вже став традиційним заходом в регіоні Західних Балкан для обговорення найважливіших європейських проблем.  

Читайте також: Війна в Україні стала фактором прискорення для розширення ЄС – Боррель

Минулого року під час виступу на цьому форумі президент Європейської ради Шарль Мішель запропонував встановити для процесу розширення ЄС певну часову межу та визначити 2030 рік як дату, коли ЄС та країни-кандидати мають завершити роботу із внутрішніх перетворень і реформ, й бути готовими до розширення.

Фото: Olivier Hoslet/EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-