Швеція оголосила новий пакет військової допомоги Україні більш як на €400 мільйонів

Швеція оголосила новий пакет військової допомоги Україні більш як на €400 мільйонів

Укрінформ
Уряд Швеції у понеділок оголосив 17-й пакет військової допомоги Україні, вартістю у 4,6 мільярдів шведських крон (понад 401 млн євро).

Як передає Укрінформ, про це йдеться у пресрелізі на сайті уряду Швеції.

«Пакет вартістю 4,6 мільярдів шведських крон задовольняє військові потреби України і створює свободу дій у майбутньому. Він включає передачу матеріальних засобів, прямі закупівлі, матеріальні одиниці та фінансові внески», – йдеться у пресрелізі.

У шведському уряді підкреслили, що 17-й пакет допомоги України знаменує перехід Швеції до нового етапу військової підтримки України, «з більшою увагою до виробництва, а не донорства».

Читайте також: Франція профінансує військову допомогу Україні із заморожених активів РФ

Там повідомили, що цей пакет включає три основні закупівлі матеріальних засобів, які мають особливий пріоритет для України. Закупівлі вартістю приблизно 600 мільйонів шведських крон здійснюватимуть або Збройні сили Швеції, або Управління матеріально-технічного забезпечення оборони Швеції, йдеться у пресрелізі.

Також допомога від Швеції включає військове обладнання для наземних бойових дій на суму 500 мільйонів шведських крон. Стокгольм включив у новий пакет і зенітно-ракетні комплекси Robot System 70.

Україна раніше запросила протитанкову зброю та протитанкові міни для кращої протидії російським механізованим підрозділам, внаслідок чого Швеція включила у новий пакет низку бронебійних снарядів, безвідкатних гармат та протитанкових мін. На додачу до цього, Україна отримає матеріальні запчастини до винищувача JAS 39 Gripen, маскувальне обладнання для бронетранспортерів PBV 302, боєприпаси 40 мм калібру для бойових машин, захисні маски і захисне спорядження для роботи в забрудненому середовищі, гранатомети із боєприпасами, навчальне обладнання для українських новобранців, каски та зимове спорядження для майбутньої зими.

На додачу до цього, Швеція надає Україні морське спорядження на суму близько 500 мільйонів шведських крон: шість військових катерів Combat Boat 90 і два пускових причепи.

З огляду на високий попит на безпілотники в Україні, 17-й пакет допомоги містить додаткові кошти на підтримку ЗСУ у цій сфері. Так, приблизно 700 мільйонів шведських крон планують виділити на фонди та інші багатосторонні ініціативи протягом 2024 року.

Читайте також: Підсумки «Рамштайну-24»: ППО, гаубиці, ракети... Але це далеко не все

Зазначається, що включно із оголошеним сьогодні пакетом, Швеція з початку повномасштабної російської агресії надала Україні 48,1 мільярдів шведських крон військової допомоги. З них у 2024 році країна надала Києву загалом 25 мільярдів шведських крон.

Як повідомляв Укрінформ, 29 травня уряд Швеції оголосив про надання Україні нового пакету військової допомоги на суму 13,3 мільярда шведських крон (1,16 млрд євро).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-