Битва за Україну. День дев’ятсот двадцять дев’ятий

Битва за Україну. День дев’ятсот двадцять дев’ятий

Укрінформ
ЗСУ отримали нові гранати українського виробництва – аналоги Ф-1 і РГД-5. Українські воїни збили над Харківщиною БПЛА окупантів «Орлан-10» на висоті 3620 метрів

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот двадцять девятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 9 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський дав інтервю CNN. Основне:

- Комісія Міністерства оборони України з'ясовує обставини катастрофи літака F-16, внаслідок якої загинув льотчик Олексій Месь, і результати розслідування можуть стати відомими вже найближчим часом.

- Український льотчик Олексій Месь (Moonfish) у день своєї загибелі зміг збити на винищувачі F-16 дві російські ракети та атакував третю.

- Затримки у постачаннях зброї від західних союзників суттєво впливають на формування та ефективність українських підрозділів.

- Мобілізація в Україні у нормі, операція на Курщині підняла бойовий дух бійців.

- За останні дні окупанти не змогли просунутися біля Покровська на Донеччині. Сили оборони там позбавили російські війська можливості маневрувати. Отже, наша стратегія працює.

- Для перемоги України у війні важливим є зняття обмежень США на далекобійні удари західною зброєю по військових об'єктах у Росії.

Українські воїни над Харківщиною 07.09 збили висотний безпілотник російських окупантів «Орлан-10» на висоті 3620 метрів – 3-тя окрема танкова бригада ЗСУ. «Орлан-10» – вкрай небезпечний розвідник, виявляє цілі та корегує вогонь, перехвачує радіоперемовини, блокує мобільний зв'язок, «ламає» сигнал GPS.

Міноборони України кодифікувало та допустило до експлуатації у військах оборонну осколкову гранату – аналог радянської Ф-1 і ручну наступальну гранату дистанційної дії, аналог радянської РГД-5. Її серійне виробництво вже налагоджене українським виробником – Міноборони.

Швеція у понеділок оголосила про 17-й пакет військової допомоги Україні, вартістю у 4,6 мільярдів шведських крон (понад 401 млн євро), до якого, зокрема, входять бойові катери, ПЗРК та протитанкові гранатомети – пресслужба Міноборони..

Євросоюз отримав докази постачання Іраном балістичних ракет Росії – DW.

У разі відсутності рішучої реакції США на інформацію про передачу Іраном балістичних ракет Росії наступником кроком може стати створення ісламістським режимом ядерної зброї – Володимир Огризко, колишній міністр закордонних справ, керівник Центру дослідження Росії.

ЦИТАТИ

Габріелюс Ландсбергіс, міністр закордонних справ Литви: «Інциденти, немислимі 3 роки тому, тепер сприймаються як рутина. Ніщо не повинно падати на Україну, чи Латвію, чи будь-де на території НАТО, але це нова реальність, до якої призвела наша бездіяльність».

Штеффен Гебештрайт, речник федерального уряду ФРН: «Мир між Україною і Росією не має бути продиктований Кремлем».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Від початку доби відбулося 105 бойових зіткнень. Від вогню ворожої артилерії та мінометів постраждали Чернігівщина й Сумщина – Генштаб.

  • На Курахівському напрямку загарбники атакували 28 разів у бік Долинового, Желанного Першого, Українська, Галицинівки, Красногорівки, Георгіївки та Костянтинівки. Найгарячіше біля Красногорівки.
  • На Покровському напрямку ворог здійснив 23 штурми у районах населених пунктів Воздвиженка, Зелене Поле, Новотроїцьке, Новогродівка, Гродівка, Селидове та Михайлівка. Сили оборони України стримують натиск ворога в основному в районі Новогродівки.
  • На Лиманському напрямку противник десять разів штурмував у районах семи різних населених пунктів.
  • На Сіверському напрямку Сили оборони відбили дев’ять спроб росіян просунутись поблизу Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки, Спірного та Званівки. У атаках в бік останнього окупанти, окрім піхоти, використовували бронетехніку – зазнали втрат.

Протягом минулого тижня на фронті відбулося понад 1,3 тисячі боєзіткнень – Андрій Ковальов, речник Генштабу.

Сили протиповітряної оборони цієї ночі збили 2 російські керовані авіаційні ракети Х-59/69 та 6 із 8 Shahed – Повітряні сили ЗСУ.

Найефективнішим рішенням проти КАБів є ракети великої дальності на F-16 – Ксавьє Тительман, французький воєнний експерт. Про це та інше в інтерв’ю Укрінформу.

Наразі в Україні є 53 оператори протимінної діяльності, які отримали відповідні сертифікаційні документи та дозволи на здійснення гуманітарного розмінування – ДСНС.

На війні загинув Сергій Павліченко, відомий майстер народних музичних інструментів та лірник, який брав участь у створенні фільму «Довбуш». Вічна пам'ять Герою...

***

Допоки війна нестиме загрози для безпеки Запорізької АЕС, її реактори мають лишатися у стані «холодної зупинки» – Рафаель Гроссі, гендиректор МАГАТЕ.

У серпні ворог здійснив проти Сил оборони України 447 атак із застосуванням спеціальних боєприпасів, споряджених небезпечними хімічними речовинами. З лютого 2023 року зафіксовано 4035 випадків застосування спецбоєприпасів – командування Сил підтримки ЗСУ. 

В Україні за останній тиждень згорів 341 гектар лісових угідь внаслідок воєнних дій – ДП  «Ліси України».

Унаслідок російського вторгнення у серпні загинули щонайменше 184 цивільних жителів України та 856 зазнали поранень,  що робить цей місяць другим за кількістю цивільних жертв у 2024 році після липня – ООН.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької, Сумської, Харківської, Херсонської областей 4 людей загинули, 35 отримали поранення, серед них – підліток – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Глава Національної поліції України Іван Виговський провів зустріч із заступником держсекретаря США Річардом Верма і послом США в Україні Бріджит Брінк, подякував американським партнерам за постійну матеріально-технічну допомогу Нацполіції.

Кабінет Міністрів

- перейменував Міністерство культури та інформаційної політики на Міністерство культури та стратегічних комунікацій України і Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури на Міністерство розвитку громад та територій України.

- розширив програму «Власна справа», надавши можливість молодим підприємцям віком до 25 років отримати гранти до 150 тис. гривень на відкриття власного бізнесу.

До МЗС України 9 вересня викликали тимчасового повіреного у справах Ісламської Республіки Іран в Україні Шахріяра Амузегара у зв’язку з повідомленнями про можливе постачання іранських балістичних ракет Росії – МЗС України.

На заході з нагоди другої річниці програми «Власна справа»:

- США підтримали близько 28 тисяч малих та середніх підприємств в Україні від початку повномасштабного вторгнення в ключових секторах, забезпечивши $151 мільйон фінансування – Бріджит Брінк, посол США в Україні.

- Більшість переможців програми «Власна справа» – жінки. Цього року грант на 15 тис. дол. США за новою програмою «Створюй» отримали 20 переможниць – Юлія Свириденко, перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України.

- За перший тиждень роботи програми «Національний кешбек» українці відкрили 800 тисяч карток Юлія Свириденко.

Народні депутати України закликали канадських парламентаріїв не допустити показ пропагандистського фільму російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової «Росіяни на війні» на Міжнародному кінофестивалі в Торонто – Євгенія Кравчук, заступниця голови Комітету ВР із питань гуманітарної та інформаційні політки.

В Україні відновили майже 900 об’єктів медзакладів, пошкоджених росіянами від початку війни – МОЗ.

У «Дії» з’явилася можливість одружуватися онлайн. Відтепер у застосунку можна зробити пропозицію, подати заяву про шлюб та провести онлайн-церемонію – Мінцифри. Свідоцтво про шлюб підтягнеться онлайн протягом доби.

Закупівельна агенція Міністерства оборони «Державний оператор тилу» презентувала потенційним постачальникам, виробникам та дистрибʼюторам нову модель забезпечення харчуванням ЗСУ, яка запрацює як пілотний проєкт в кількох областях України у 2025 році – Міноборони.

Радник голови Міністерства стратегічних галузей та промисловості України Ярослав Олійник, відомий під позивним «Локі», 8 вересня загинув у ДТП – Телеграм Камишіна, радника Президента зі стратегічних питань.

Смертельна ДТП на Львівщині – вночі автобус зіткнувся із фурою, водій автобуса загинув, а дев’ять пасажирів доправлені в лікарню – обласна поліція.

***

Вищий антикорупційний суд продовжив строк дії обов'язків, покладених на ексголову Верховного Суду Всеволода Князєва, до 9 листопада 2024 року.

У Києві повідомили про підозру начальнику відділу Національного банку України, причетному до продажу земельних ділянок у Київській області загальною площею понад 15 гектарів за заниженою вартістю – Київська міська прокуратура.

***

9 вересня запланований імпорт електроенергії із сусідніх країн до України становить 12,7 тис. МВт-год., експорт не здійснюється – НЕК «Укренерго».

В Україні з початку року підприємці отримали понад 16 тисяч пільгових кредитів на суму ₴60,2 мільярда за програмою «Доступні кредити 5-7-9%» – Мінфін.

У серпні 2024 року Україна експортувала 10,38 тисячі тонн молочних продуктів на суму 24,92 млн дол. – Асоціація виробників молока.

ФДМУ успішно продав контрольний пакет акцій (50%+1 акція) ПАТ «Машинобудівне виробниче об'єднання «Оріон» в Одесі за 120 млн грн – «Прозорро.Продажі».

У Вінниці прийняв перші вантажі «сухий порт», в будівництво якого вклали $15 млн – Сергій Моргунов, Вінницький міський голова.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

ЄС засуджує проведення так званих «виборів» на тимчасово окупованих територіях України, зокрема, в Криму та у місті Севастополь, і не визнає їхні результати, які є нікчемними у правовому вимірі – сайт Європейської служби зовнішніх дій.

МЗС Латвії викликало тимчасового повіреного у справах посольства РФ, щоб висловити йому категоричний протест у зв’язку з російським БпЛА типу «Шахед», виявленим в районі Резекне, який залетів туди з повітряного простору Білорусі – МЗС Латвії.

У Румунії назвали провокацією перетин дронами РФ повітряного простору країни, покликаною перевірити здатність сусідніх з Україною держав реагувати на такі ситуації – Agerpres.

***

За нинішніх геополітичних та безпекових умов розширення ЄС стало неминучим, оскільки саме від успіху політики розширення залежить здатність Євросоюзу завершити розбудову європейського проєкту та зберегти мир, стабільність та добробут на континенті – Олівер Варгеї, єврокомісар з питань розширення і сусідства.

Контррозвідка Німеччини заявила про активізацію кібергрупи, що належить до підрозділу 29155 російського ГРУ і здійснює кібератаки проти країн НАТО та ЄС – Укрінформ.

Польські спецслужби викрили мережу російських і білоруських кібердиверсантів, які мали намір проникнути у системи державних органів влади і місцевого самоврядування РП з метою викрадення інформації та подальшого шантажу – Томаш Сємоняк, міністр внутрішніх справ Польщі.

Найбільший аеропорт Швеції поблизу Стокгольма на кілька годин зупиняв прийом та відправлення рейсів через наближення невідомих БПЛА – AIR Live.

Данія заборонила захід до своїх портів та на якірні стоянки 27 суднам, пов'язаним з РФ, а також надавати послуги російським суднам, включаючи бункерування та постачання припасів – Центр транспортних стратегій.

Компанія Google більше не дає створити новий обліковий запис на російський номер телефону – Укрінформ.

Китай підтримує зусилля всіх країн, які прагнуть зробити внесок у завершення російсько-українського конфлікту, в тому числі й уряду Індії – Мао Нін, речниця МЗС КНР.

Китай і Росія цього місяця проведуть спільні навчання військово-морських та військово-повітряних сил у Японському й Охотському морях – Міноборони КНР.

ВОРОГ

Росія вичерпала резерви електроенергетики, які були створені за часів СРСР, а на модернізацію галузі не вистачає грошей. Про це заявив міністр енергетики Росії Сергій Цивільов – росЗМІ.

У Рузькому районі Московської області розбився літак Ан-2, що проводив випробувальний політ. За попередніми даними, екіпаж загинув – росЗМІ.

Російський завод з експорту скрапленого природного газу (СПГ) «Арктик LNG-2», що перебуває під санкціями, вперше відправляє партію в Азію, оскільки Москва продовжує шукати клієнтів, готових купувати паливо в обхід американських обмежень – Bloomberg.

Симоньян визнала, що вона та її співробітники вели інформаційну війну проти США на території цієї країни за наказом з Кремля, назвавши себе та своїх пропагандистів «солдатами», що лише підкреслює, що їх діяльність – це інформаційна війна. Двом таким «солдатам» Кремля у США вже оголошені звинувачення – росЗМІ.    

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-