Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Рамштайн-24: Україна перехоплює ініціативу на полі бою, але треба пришвидшити постачання від партнерів

Рамштайн-24: Україна перехоплює ініціативу на полі бою, але треба пришвидшити постачання від партнерів

Укрінформ
6 вересня на авіаційній базі Рамштайн в Німеччині відбулося чергове засідання контактної групи з оборони України. Це було вже 24-те засідання.

Вперше на запрошення міністра оборони Сполучених Штатів Америки Ллойда Остіна керівники міністерств оборони з понад 40 країн зібралися в квітні 2022 року на консультації. Консультації перетворилися на сталий формат учасників антипутінської коаліції, яка має офіційну назву Контактна група з питань оборони України. В рамках Контактної групи з часом сформувалися коаліції спроможностей по різних напрямках забезпечення технікою та боєприпасами Збройних сил України.

Підсумки роботи Рамштайну-24 відомі, нові пакети допомоги оголошені, але варто ще раз назвати, про що йдеться.

Черговий пакет допомоги Сполучених Штатів Америки на суму 250 млн доларів включає важливе озброєння та обладнання, бойові машини Бредлі, ракети для Хаймарс. Канада зобов'язалася надати велику партію двигунів для некерованих ракет та ще більшу кількість боєголовок до них. Важливо, що Канада оголосила про підтримку протягом п'яти років програми підготовки українських пілотів та технічного складу для літаків F-16, це програма на перспективу. Велика Британія оголосила про надання 650 легких багатоцільових ракет. Нідерланди нададуть ракети класу «повітря-повітря» та допоміжні матеріали для експлуатації літаків F-16. Швеція приєдналася до Коаліції з розмінування і підписала відповідний меморандум, а також внесла 5 мільйонів євро в цей фонд. Іспанія оголосила, що відправить батарею зенітно-ракетного комплексу ХАУК, яка включає шість пускових установок. Підписано також Положення про коаліцію морських спроможностей, де лідерами є Великобританія і Норвегія.

Це те, що було на поверхні, зафіксовано в численних публічних звітах. Привертає увагу також ще одна цифра, яку в ході засідання оголосив міністр оборони США: з лютого 2022 року Контактна група забезпечила Україні понад 106 млрд доларів у вигляді допомоги у сфері безпеки і оборони. Цифра значна, але разом з тим потреби є більшими.

Цього разу засідання відзначалося низкою особливостей. По-перше, участь Президента України Зеленського, до цього засідання тільки один раз Президент України брав участь в Рамштайні. Друга особливість – це те, що майже три місяці засідань не відбувалося. Третя – це засідання відбулося через місяць після початку Курської операції Збройних сил України, і цей новий елемент також був обговорений міністрами оборони.

Крім того, це засідання стало останнім до закінчення фінансового року в Сполучених Штатах Америки. І це також важливо, оскільки 30 вересня завершується дія окремих програм пакету. Це стосується не всіх програм, проте суми, щодо яких необхідно приймати швидкі рішення, є значними.

Засідання також було останнім для генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберга, у жовтні цю посаду вже займатиме Марк Рютте. І хоча Столтенберг, наскільки можна зрозуміти з повідомлень, особисто в Рамштайні не був, проте не оминув нагоди висловити певні важливі дотичні речі.

Ще одна особливість цього Рамштайну – це те, що літаки F-16 вже не тільки в Україні, а й виконують завдання у складі Військово-повітряних сил.

Крім того, серед особливостей варто згадати ще одну: напередодні засідання в інформаційному просторі з’явилися повідомлення про План перемоги, який Президент Зеленський обіцяє представити президенту Сполучених Штатів Америки, а також обом кандидатам у президенти. Поки нам відома тільки назва – План перемоги.

Президент Зеленський, виступаючи на засіданні, окремо звернув увагу на те, що Курська операція відволікла увагу Путіна від інших напрямків, а також продемонструвала, що для Путіна не має значення його власний народ і території, його турбує лише одне – знищити Україну. Разом з тим Курська операція не припинила спроби росіян просунутися на Донецькому напрямі, про що також говорив Зеленський, а щоби зупинити ворогам, потрібні більші спроможності.

Головними сигналами, які Президент України озвучив перед учасниками засідання, знову були заклики надати засоби проти повітряної оборони, а також можливість бити по цілях на території РФ.

Ще один сигнал Президента Зеленського до учасників засідання – це швидкість. Зараз особливо важливо, щоб кожен пакет допомоги, про який оголошується на засіданні, невідкладно починав працювати на полі бою, особливо в Донецькій області.

Володимир Зеленський також звернув увагу на необхідність посилення інвестицій в оборонну промисловість України. Він зазначив, що ми готові виробляти більше зброї в Україні, але для цього нам потрібні ресурси та технології, спільне виробництво озброєння, техніки та боєприпасів. Напередодні засідання генеральний секретар НАТО підтвердив намір союзників по НАТО надати Україні довготривалу військову допомогу в обсязі 40 мільярдів євро на наступний рік, але нам ще треба забезпечити наші Збройні сили у цьому, 24-му році.

Столтенберг також вважає (і він про це заявив на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Норвегії в Осло), що відповідно до міжнародного законодавства, Україна має право на самооборону проти російської агресії, і це право не закінчується на кордоні України. 

Глава Пентагону на засіданні згадав про втрати Російської Федерації, які, за його даними, складають близько 350-ти тисяч вбитими та пораненими. Він заявив також, що коаліція з 50-ти країн доброї волі залишається об'єднаною і твердою на підтримку України. Остін зазначив, що Україна продовжує перехоплювати ініціативу на полі бою. Зрозуміло, що для того, щоб ініціатива була в наших руках, треба більше зброї. І учасники засідання, на чолі з міністром оборони США добре це розуміють – треба більше допомоги і треба її робити своєчасною.

Підбиваючи підсумки, Остін згадав також про переговори. Він висловив переконання, що війна Росії проти України завершиться шляхом переговорів. Разом з тим він сказав, що наразі важко спрогнозувати, коли це може статися. Ми можемо підказати Остіну, що це станеться тим скоріше, чим скоріше буде надходити військова допомога з Сполучених Штатів Америки і від інших країн-партнерів.

Міністр оборони Великої Британії Джон Гілі вперше брав участь в засіданнях Рамштайну, оскільки у Великій Британії після парламентських виборів змінився уряд. Новий міністр оборони наголосив, що підтримка України для нього буде пріоритетом номер один. Джон Гіллі говорив пресі, що його амбіції полягають в тому, щоб його вважали «містером Україна», як це донедавна було з його попередником Беном Волесом. Сподіваємося, що так і буде.

Це коротко про Рамштайн. Не будемо забувати, що Рамштайн і за визначенням, і за складом учасників – це формат закритий, тому на поверхню, в публічну площину потрапляє далеко не все з того, про що там говориться і що обговорюється. 

Вище згадувалось про закінчення фінансового року в Сполучених Штатах Америки. Наскільки відомо, залишаються невикористаними з тих коштів, якими може розпоряджатись напряму президент Сполучених Штатів Америки, майже 6 млрд доларів. Це велика сума, і треба зараз вжити всі можливі заходи для того, щоб вона не була втрачена. Необхідно або продовжити можливості використати ці кошти після 30 вересня, або швидко наповнити цю фінансову лінію конкретними озброєннями та боєприпасами. Специфіка в тому, що ці кошти можуть бути використані на надання Україні наявних на складах озброєнь і боєприпасів, із запасів збройних сил США.

Крім участі в засіданні, Президент Зеленський провів двосторонні зустрічі з міністром оборони США Остіном, міністром оборони Німеччини Пісторіусом і з Федеральним канцлером Німеччини Шольцем. Зрозуміло, йшлося про зброю, про те, що зараз потрібно посилити зусилля, оскільки йдеться про завершення війни, про примушення Росії до переговорів. Для того, щоб позиції України (і антипутінської коаліції) були сильними, треба більше озброєнь, більше допомоги Збройним силам України. 

Наостанок варто зазначити, що 24-те засідання традиційно, як і раніше, відбулося в Рамштайні. Не сталося ще тих змін, про які раніше говорив генеральний секретар НАТО Столтенберг, що НАТО готове перейняти координацію допомоги Україні, що командування НАТО у Вісбадені буде виконувати ці функції. Сполучені Штати Америки, станом на зараз, не готові передавати ці функції, і я сподіваюсь, що й далі США будуть виконувати важливу і відповідальну місію координації і надання допомоги Україні. Будемо розраховувати на те, що зусиллями Рамштайну Збройні сили України отримають все необхідне для того, щоб наблизити перемогу.

Ігор Долгов, український дипломат

Повну відеоверсію цього блог-проєкту дивіться на каналі Ukrinform

Читайте й дивіться також інші випуски проєкту «Блог Ігоря Долгова»:

●  Європейські вибори: чому важливі для нас і чого чекати

●  Візит Ентоні Блінкена в Україну: Америка та партнери мають план, як забезпечити Україні свободу, рівність і безпеку

●  Китайська грамота: форма і зміст європейського турне Сі Цзіньпіна

●  Колективний Захід і глобальний Китай: війна в Україні та баланс відносин

● Перемога України: якою буде стратегія США

● США у суботу вирішать долю України: Конгрес голосуватиме за військову допомогу

● Балто-Чорноморський регіон: безпека, співробітництво, формати, проєкти

● Ювілей НАТО: Вік мудрості і час відповідальних рішень про власну роль у світі та роль України в НАТО

● Держава-терорист та міжнародний тероризм: грані стрімко зникають

● Європейський Союз: випробування на зрілість

● НАТО після двох років війни: розширення і приведення у повну бойову готовність Кремля

● Велика війна в Україні й ядерний шантаж РФ: небезпечна стратегія Кремля

● Два роки Великої війни: чому партнери не стали союзниками

● Від Вільнюса до Вашингтона: Україна, НАТО, безпека

● Мюнхенська безпекова конференція: Мир через діалог

● Чи залишиться Європа з Україною без підтримки США

● Стривожена Європа готується до війни

● Рамштайн: від Контактної групи з питань оборони України до “коаліції коаліцій”

● Формула миру: вища математика геополітики. Перший Глобальний саміт миру замість Третьої світової

● БРІКС: Що по той бік «стіни» та з якої цегли її складено

● Державний тероризм. Шлях злочинця

● Що показав досвід нейтралітету Фінляндії і Швеції

● Геополітичний вимір Євросоюзу: Як змінюється ЄС і як на це впливає Україна

● Глобальний Південь: що це таке, як з цим жити і куди рухатися далі

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-