За обстріли української цивільної інфраструктури представникам РФ оголосили 151 підозру - Костін

За обстріли української цивільної інфраструктури представникам РФ оголосили 151 підозру - Костін

Укрінформ
За обстріли української цивільної інфраструктури правоохоронці оголосили 151 підозру представникам Російської Федерації.

Про це заявив генпрокурор Андрій Костін під час міжнародної конференції високого рівня «Об’єднані заради справедливості. Відповідальність за напади на цивільні об’єкти», передає кореспондент Укрінформу.

«Українські слідчі і прокурори повідомили про підозру 151 особі з країни-агресора за невибіркові обстріли цивільної інфраструктури. Стосовно 21 особи слідство завершене, справи передані на розгляд судів. Десять російських воєнних злочинців уже отримали вироки за обстріли цивільної інфраструктури. МКС видав чотири ордери на арешт представників вищого командування СЗ РФ саме за обстріли інфраструктури. Ми працюємо далі, щоб це були не останні правові наслідки», - зазначив Костін.

За словами генпрокурора, від початку повномасштабного вторгнення РФ пошкоджені понад 184 тисячі цивільних об’єктів. А масований та системний характер атак має негативні наслідки для цивільного населення.

Читайте також: Костін: Маємо спільний із МКС план розслідування російських воєнних злочинів

Генпрокурор також поінформував, що 10 вересня в Офісі генпрокурора члени Спільної слідчої групи і представники Департаменту юстиції США підписали зміни до угоди про створення Спільної слідчої групи, якими розширили можливості членів групи щодо розслідування, катувань і жорстокого поводження з цивільними і військовими.

У свою чергу заступник голови СБУ Сергій Наумюк повідомив, що Служба безпеки розслідує майже 2,4 тисячі кримінальних проваджень щодо обстрілів Росією об'єктів цивільної та критичної інфраструктури України, ударів загарбники завдають переважно БпЛА типу Shahed ("Герань"), ракетами Х-101, авіабомбами ФАБ, КАБ.

"За фактами вчинення ЗС РФ обстрілів об'єктів цивільної та критичної інфраструктури слідчі здійснюють досудове розслідування у 2389 кримінальних провадженнях. Із них у понад 360 кримінальних провадженнях досліджуються обставини вчинення ЗС РФ обстрілів об'єктів медичних закладів та установ", - сказав Наумюк.

За його словами, за результатами розслідувань встановлені військові підрозділи ЗС РФ, які здійснюють обстріли цивільних об'єктів. Зокрема, підрозділи дальньої авіації здійснили не менше 283 обстрілів, сили спецоперацій - 565. Ударів завдавали також підрозділи ЧФ РФ, тактичної авіації, ракетні і зенітно-ракетні підрозділи.

Слідчі встановили, що найбільше ударів РФ завдавала із застосуванням БпЛА типу Shahed ("Герань"), ракетами Х-101, авіабомбами - ФАБ, КАБ.

Читайте також: В Україні за обстріл «Охматдиту» оголосили підозру командувачу ВПС РФ Кобилашу

Наумюк також поінформував, що від початку повномасштабного вторгнення здійснюється досудове розслідування у 81 015 справах за ознаками скоєння злочинів, передбачених статтями 110 (Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), 437 (Планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни) і 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський заявив, що Росія за минулий тиждень застосувала проти українців понад 800 керованих авіаційних бомб, майже 300 ударних безпілотників типу Shahed та понад 60 ракет.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-