Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять перший

Битва за Україну. День дев’ятсот тридцять перший

Укрінформ
США працюють над зняттям обмежень щодо далекобійної зброї для України. Більшість глядачів вважають, що Гарріс перевершила Трампа на теледебатах

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот тридцять перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 11 вересня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Місія МВФ погодила виділення Україні траншу в $1,1 мільярда – Укрінформ. Органи влади виконали всі кількісні критерії ефективності станом на кінець червня, а також структурний маяк для завершення перегляду. Зростання реального ВВП в Україні становитиме 2,5-3,5%. До кінця 2024 року інфляція зросте приблизно до 9%.

До Києва з візитом прибули президент Литви Гітанас Науседа, прем’єр-міністр Латвії Евіка Сіліня та глава Сенату Чехії Мілош Вистрчіл – Укрінформ. Також до столиці прибули держсекретар США Ентоні Блінкен та міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі – АР. Крім того, прем’єр-міністр Хорватії Андрей Пленкович прибув до Києва з неоголошеним візитом – «Європейська правда».

***

США працюють над зняттям обмежень щодо далекобійної зброї для України – Reuters. Президент Байден заявив, що США близькі до угоди про надання Україні далекобійної зброї, але Києву доведеться зачекати кілька місяців, оскільки США вирішують технічні питання перед будь-якою поставкою.

Дональд Трамп відмовився відповідати, чи хотів би він перемоги України – Укрінформ. Під час президентських дебатів на телеканалі ABC News 10 вересня він використав свою звичну риторику щодо необхідності припинити війну в Україні шляхом переговорів у відповідь на неодноразові запитання ведучого, чи вважає він перемогу України такою, що відповідає інтересам США.

Якби Трамп був президентом, Путін сидів би в Києві. Про це заявила Камала Гарріс, кандидатка у президенти США під час теледебатів у відповідь на риторику Трампа, що він не допустив би вторгнення РФ в Україну, якби був президентом.

63% учасників опитування телеканалу CNN вважають, що на теледебатах краще виступила Камала Гарріс – сайт телеканалу. Дональда Трампа підтримали 37% респондентів.

У кампанії Камали Гарріс запропонували провести ще одні дебати з Дональдом Трампом у жовтні – Reuters.

***

10 вересня Україна передала Єврокомісії другий звіт про реформи в межах Пакета розширення ЄС 2024 року – Урядовий портал. Звіт містить детальну інформацію щодо прогресу виконання кожного заходу, передбаченого планом виконання рекомендацій Єврокомісії та доповнить інформацію, надану у попередньому документі, який Україна вже передала Єврокомісії у квітні 2024 року.

***

Росіяни розпочали контрнаступ  в Курській області, ситуація на лівому фланзі українських військових погіршилася – DeepState. Армія рф розпочала активні штурмові дії, переправивши бронетехніку спочатку через Сейм, а потім через менші річки. Ще один удар завдано з Кореньово на Снагость.

ЦИТАТИ

Александр Стубб, президент Фінляндії: «Путін і Росія зазнали повної поразки у спробі русифікації України, яка стала європейською... Україна і Президент Зеленський виграють не лише війну, але вони повинні виграти також і мир, оскільки ставкою є міжнародний лад і принципи міжнародного права».

Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Ми не можемо і ніколи не погодимося з тим, що кордони пересуваються за допомогою сили. У багатополярному світі ми або разом захищаємо такі принципи, як незалежність, суверенітет і територіальна цілісність, або ризикуємо ними кожен окремо… Ця війна має закінчитися не шляхом остаточного знищення принципів Організації Об’єднаних Націй, а шляхом їх відновлення».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

На фронті від початку доби відбулися 58 бойових зіткнень, найгарячіше – на Покровському та Курахівському напрямках – Генштаб (станомна 16:00).

  • На Лиманському напрямку ворог атакував в районах Макіївки, Невського, Тернів, Греківки, Дружелюбівки та Твердохлібового. З початку доби на цьому напрямку нараховується вже дев’ять боєзіткнень, три з них тривали.
  • На Покровському напрямку загарбники здійснили вже 16 спроб потіснити українських захисників із займаних позицій в районах Воздвиженки, Зеленого Поля, Новоолександрівки, Гродівки, Новотроїцького, Новогродівки, Селидового та Михайлівки. Сили оборони стримують натиск та відбили 13 ворожих атак, три ще тривали.
  • На Курахівському напрямку окупанти 14 разів атакували Сили оборони. Намагалися просунутися поблизу Костянтинівки, Українська та Георгіївки. Вісім -тривали.

Вночі сили ППО збили 20 російських «Шахедів» з 25 – командування Повітряних сил ЗСУ. Ще п'ять ворожих безпілотників локаційно втрачені на території України.

У захопленому росіянами селі Мелекіне поблизу Маріуполя зафіксували влучання у дві бази відпочинку окупантів та військовий склад боєкомплектів – Петро Андрющенко, радник Маріупольського міського голови.

***

Українська машина для розмінування «Змій» успішно пройшла випробування – Мінекономіки.

Міноборони кодифікувало для потреб Збройних сил України новий дрон-бомбер українського виробництва «Чорна вдова» – пресслужба Міноборони.

***

Росіяни двічі ударили по Костянтинівці на Донеччині, троє людей загинули, п'ятеро поранені – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА. Також росіяни обстріляли Великоновосілківську громаду, двоє людей загинули, двоє поранені.

В Камʼянському районі на Дніпропетровщині внаслідок ракетної атаки одна людина загинула, двоє поранені – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

РФ за час повномасштабної війни скоїла близько 600 злочинів проти журналістів в Україні – Офіс омбудсмена України.

На фронті загинув син Головного рабина України Матітьягу (Антон) Самборський – Моше Асман, Головний рабин України.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський

- 10 вересня зустрівся з істориком Тімоті Снайдером – пресслужба Президента України. Завдяки амбасадору фандрейзингової платформи UNITED24, професору Єльського університету Тімоті Снайдеру вдалося зібрати майже $3,8 млн для програм «Безпечна земля» та «Безпечне небо»;

- виступив на відкритті у Києві Меморіалу пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу;

- провів зустріч із прем’єр-міністром Хорватії Андреєм Пленковичем, на якій обговорили питання відбудови енергооб’єктів і гуманітарного розмінування.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль:

- зустрівся з держсекретарем у закордонних справах Великої Британії Девідом Ламмі, Україна очікує на дозвіл Великої Британії завдавати удари далекобійною зброєю по території РФ;

- зустрівся з прем’єр-міністром Латвії Евікою Сіліня, яка оголосила про черговий пакет військової підтримки для України;

***

Міжнародна конференція «Об’єднані заради справедливості. Відповідальність за напади на цивільні об’єкти» – Укрінформ:

  • Росіяни скоїли 137 тисяч воєнних злочинів – вироків має бути не менше – Президент Володимир Зеленський;
  • Володимир Зеленський про візит Путіна в Монголію: Світ має зупинити деградацію системи права;
  • Слідчі СБУ встановили маршрут ракети, якою Росія в липні вдарила по «Охматдиту» – Сергій Наумюк, заступник голови СБУ;
  • СБУ розслідує майже 2,4 тисячі справ через обстріли Росією цивільної та критичної інфраструктури» – Сергій Наумюк;
  • Без боротьби за справедливість в Україні МКС буде шахраєм в очах інших держав – Карім Хан, прокурор МКС;
  • Росіяни били по деяких енергооб’єктах в Україні понад 40 разів – Олексій Хоменко, заступник генерального прокурора;
  • За обстріли української цивільної інфраструктури представникам РФ оголосили 151 підозру – Андрій Костін, генпрокурор України;
  • З початку повномасштабної війни Росія вбила понад 100 цивільних медиків – Віктор Ляшко, міністр охорони здоровʼя.
  • В Україні кожен сьомий заклад освіти пошкоджений через війну – Андрій Вітренко, заступник міністра освіти та науки.

***

Четвертий саміт «Кримської платформи»:

  • Президент Зеленський заявив, що йому нічого не відомо про так званий мирний план канцлера ФРН Олафа Шольца;
  • Україна готова збільшувати виробництво зброї, але потрібні гроші – Зеленський;
  • Європа стала мішенню для Росії, коли Путіну здалося, що він може вкрасти Крим – Зеленський;
  • Зеленський про дозвіл бити вглиб Росії: Розраховуємо на сильні і важливі рішення;
  • Іноземні розвідки повідомили Україні про кількість іранських ракет, переданих Росії – Зеленський;
  • Визволений Крим стане одним із ключових центрів повоєнної відбудови України – Денис Шмигаль, Прем'єр-міністр України;
  • Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук зустрівся з головою Сенату Парламенту Чеської Республіки Мілошем Вистрчіла і закликав чеський Сенат визнати депортацію кримських татар у 1944 році геноцидом;
  • Латвія порушила питання російських дронів на своїй території на рівні НАТО – прем’єр-міністр Латвії Евіка Сіліня;
  • ЄС непохитно підтримує територіальну цілісність України – Урсула фон дер Ляєн, президент Єврокомісії;
  • Хорватія продовжить військову допомогу Україні і готова підтримати справедливий мир – Андрей Пленкович, прем’єр-міністр Хорватії;
  • Повернення Криму Україні є вимогою міжнародного права – Реджеп Тайїп Ердоган, президент Туреччини.

МЗС України розглядає всі опції у відповідь на передачу Іраном Росії балістичних ракет, включно із розірванням дипломатичних відносин – Укрінформ.

***

Україна та Литва підписали меморандум про співпрацю у сфері оборони – Гітанас Науседа, президент Литви, у соцмережі Х.

У Києві 12 вересня відновлять повноцінний рух поїздів між станціями метро «Героїв Дніпра» і «Теремки» – Віталій Кличко, київський міський голова.

10 вересня пізно ввечері у центрі Києва біля Михайлівського собору троє громадян побили військового капелана, митрополита Кримського та Сімферопольського Климента – джерела у правоохоронних органах.

***

Україна підписала зі Світовим банком меморандум про освітній проєкт на $415 мільйонів – Укрінформ. Проєкт має на меті покращити умови для викладання та навчання, а також забезпечити учням, учителям та шкільному персоналу доступ до безпечних умов для очного навчання.

ПАТ Укрнафта у І півріччі отримала 10,6 млрд грн чистого прибутку – пресслужба компанії.

АРМА придбало військових облігацій на 6,5 млн євро за рахунок арештованих коштів – пресслужба АРМА.

Фонд держмайна України реалізував перший актив – будівлю колишнього радіоцентру для управління повітряним рухом в Одесі – зі стартовою ціною в 1 гривню. Під час торгів його вартість зросла до 1,5 млн грн – пресслужба ФДМУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

10 вересня США оголосили санкції проти Ірану й Росії за передачу балістичних ракет – Укрінформ. Санкції введені проти іранської авіакомпанії Iran Air, російських та іранських організацій, долучених до взаємодії між режимами, високопоставлених представників влади обох країн та торговельних суден.  Британія також  запровадила санкції проти Ірану за передачу РФ балістичних ракет – Укрінформ. Також до санкційного списку додано десять танкерів, які пов'язані з перевезенням нафти або нафтопродуктів із Росії до третіх країн.

У Фінляндії розпочали збір коштів на енергетичне обладнання для України – Yle. Кампанія збору спрямована на те, щоб допомогти українцями пережити майбутню зиму.

***

10 вересня сесія ГА ООН відкрилася не під традиційні фанфари, а під вибухи ракет. Про це заявив постпред України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Радбезу ООН, яке відбулося одночасно з відкриттям сесії Генасамблеї – Укрінформ.

Республіканці закликали президента США Джо Байдена дозволити Україні використання американської далекобійної зброї для ударів вглиб РФ – сайт Комітету Палати представників США із закордонних справ.

США навряд чи перестануть допомагати Україні після виборів. Так вважає голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер – Bloomberg.

ЄС не бере участі в обговоренні транзиту азербайджанського газу територією України та не отримувала від Азербайджану запитів про прокачування додаткових обсягів газу понад той обсяг, який вже отримують європейські компанії – Кадрі Сімсон, єврокомісар з питань енергетики.

Суд ЄС відмовився розглядати позов російських олігархів про зняття з них санкцій – Дін Шпільман, голова Великої палати Суду. Бізнесмени намагалися оскаржити рішення Ради ЄС про поширення на них обмежувальних заходів, запроваджених на тлі російського вторгнення в Україну. Також суд ЄС відмовився зняти санкції з російського Національного розрахункового депозитарію (НРД), сума його заморожених активів близька до 70 млрд євро – Bloomberg.

Таджикистан рекомендує своїм громадянам утриматися від поїздок до РФ без гострої потреби – DW.

На півдні сектора Гази упав ізраїльський гелікоптер з військовими, є загиблі та поранені – Times of Israel.

ВОРОГ

Прессекретар російського правителя Дмитро Пєсков вважає, що західні партнери України уже ухвалили рішення про дозвіл на удари вглиб території Росії ракетами ATACMS – росЗМІ.

У Росії планують витратити $660 мільйонів на блокування інтернету – ЗМІ. Роскомнагляд запланував з 2025 по 2030 роки витратити ці кошти на модернізацію технічних засобів протидії загрозам (ТСПУ).

У Бєлгородській області Росії увечері 10 вересня внаслідок вибуху на залізничних коліях зійшов з рейок вантажний потяг – соцмережі. Відкрито кримінальну справу про теракт.

У Росії в ніч на 11 вересня у місті Ноябрськ Ямало-Ненецького АО двоє підлітків віком 13 і 14 років спалили вертоліт Мі-8 – ЗМІ. Школярі пробралися на територію аеропорту через дірку в паркані й облили вертоліт Мі-8 горючою рідиною. За спалений борт їм обіцяли 5 млн рублів.

У Мурманській області РФ заявили про атаку дронів, закриті два аеропорти в регіоні – в Мурманську та місті Апатити – росЗМІ.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-