США і Британія обговорюють дозвіл Україні бити по РФ ракетами Storm Shadow - Bloomberg

США і Британія обговорюють дозвіл Україні бити по РФ ракетами Storm Shadow - Bloomberg

Укрінформ
Уряди США і Великої Британії обговорюють можливість дозволити Україні використовувати британські крилаті ракети з американськими навігаційними даними для завдання ударів по території Росії.

Про це Bloomberg повідомили ознайомлені із цим питанням особи, передає Укрінформ.

Як повідомили співрозмовники видання, це питання є частиною розмов, які відбулися за останні кілька днів за участю держсекретаря США Ентоні Блінкена в Лондоні та Києві.

Цього тижня США і Британія дали зрозуміти, що готові розглянути прохання України про посилення її здатності завдавати удари по цілях у Росії, пише видання.

У той час як Київ наполягає на отриманні потужнішої західної зброї для ураження військових об'єктів на території Росії, офіційні особи говорили про те, чи може Білий дім надати дозвіл Україні на використання британських ракет Storm Shadow для атак, повідомляють джерела.

Storm Shadows - це високоточні ракети повітряного базування із дальністю понад 250 кілометрів. Вони рухаються із високою швидкістю на низькій висоті, використовуючи систему, що поєднує інерційну навігацію з глобальною системою позиціонування (GPS) і навігацію на основі рельєфу місцевості.

Системою GPS керує Пентагон, хоча вона також використовується у громадських цілях, наприклад, для онлайн-навігації для водіїв.

Читайте також: Шеппс закликав уряд Британії зняти обмеження для України на удари по РФ Storm Shadows

За словами співрозмовників, у складних операціях Storm Shadow часто використовують дані, надані США, які допомагають ракетам скласти карту місцевості з високим рівнем точності.

США, які наклали обмеження на надану зброю, не дозволяючи використовувати її для завдання ударів по території Росії, наразі не дозволяють використовувати свої навігаційні дані. Адміністрація Байдена посилається на ризик ескалації війни.

Як повідомляв Укрінформ, 17 серпня британський The Telegraph повідомляв, що США фактично блокують запит Великої Британії на використання Україною ракет Storm Shadow. Пізніше Білий дім спростував це повідомлення, заявивши, що не отримували офіційного запиту від України.

Фото: Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-