Умєров розповів про отриману Україною допомогу від восьми коаліцій «Рамштайну»

Умєров розповів про отриману Україною допомогу від восьми коаліцій «Рамштайну»

Укрінформ
У межах платформи «Рамштайн» працюють 8 коаліцій спроможностей, які надали Україні нові стратегічні системи ППО, профінансували виробництво українських артсистем, а в межах чеської ініціативи вже розпочалися постачання боєприпасів.

Як передає Укрінформ, про це міністр оборони Рустем Умєров повідомив в колонці для видання Forbes Ukraine.

«Одним із ключових пріоритетів нашої роботи є міжнародна співпраця. У межах платформи «Рамштайн» ми створили вісім коаліцій спроможностей, до яких входять 34 країни-учасниці Контактної групи з питань оборони України. Вони підписали листи про наміри щодо співпраці. Крім того, в окремих коаліціях вже підписані меморандуми, що дозволяють централізовано фінансувати й здійснювати закупівлі. Це стосується, зокрема, коаліцій розмінування, дронів, IT. Також підписано положення про коаліцію морських спроможностей», - зазначив Умєров.

За його словами, такі механізми дають змогу країнам обʼєднувати свої ресурси для спільної підтримки оборонних спроможностей України. Так, у межах коаліції ППО міжнародні партнери цього року надали Україні п’ять нових стратегічних систем протиповітряної оборони. Ініціатива Німеччини Immediate Action of Air Defence вже забезпечила Україну внесками на суму понад мільярд євро. Також у коаліції артилерії Україна отримала перші внески у виробництво українських артсистем, а в межах чеської ініціативи вже розпочалися постачання боєприпасів.

За словами очільника Міноборони, також у коаліції розмінування найближчим часом очікуються закупівлі на суму €22 млн, а в коаліції дронів залучено €50 млн на спільні закупівлі техніки, що прискорить боротьбу на передовій.

Крім того, зазначив він, Україна отримала додаткові €1,4 млрд на оборону від доходів заморожених активів РФ.

Читайте також: Рамштайн-24: Україна перехоплює ініціативу на полі бою, але треба пришвидшити постачання від партнерів

«Ми отримали додаткові €1,4 млрд на оборону України від доходів заморожених активів РФ. Ці кошти будуть спрямовані за трьома основними напрямками: боєприпаси, засоби ППО, підтримка українських виробників. Зокрема, на виробництво зброї та військових товарів українськими компаніями виділено €400 млн», - поінформував міністр.

Він додав, що через чутливість теми багато аспектів міжнародної діяльності залишаються непублічними. Один із помітних результатів — звільнення понад 3300 осіб із російського полону з початку повномасштабного вторгнення.

Як повідомляв Укрінформ, 24 засідання Контактної групи з питань оборони України відбулося 6 вересня на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-