Україна в ОБСЄ: Розвідка підтвердила намір Росії атакувати нашу атомну інфраструктуру

Україна в ОБСЄ: Розвідка підтвердила намір Росії атакувати нашу атомну інфраструктуру

Укрінформ
Російська делегація в ОБСЄ два тижні тому заявляла про обʼєкти, які РФ може атакувати, аби спричинити "повне відключення електроенергії в Україні", і українська розвідка вже має дані про підготовку атаки на інфраструктуру АЕС нашої країни.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це під час чергового засідання Постійної ради ОБСЄ заявила т. в. о. постійного представника України при міжнародних організаціях у Відні Вікторія Кувшинникова.

"Наша розвідка вказує на те, що Росія готується атакувати атомну енергетичну інфраструктуру України. Сюди входить обладнання, яке є критично важливим для безпечної роботи наших АЕС. Росія спробувала це зробити 26 серпня 2024 року, коли навмисно націлилася на вузли ядерної енергетики, що призвело до аварійного відключення кількох ядерних блоків", - сказала українська дипломатка.

Вона нагадала, що два тижні тому представник делегації РФ в ОБСЄ буквально погрожував атаками на об‘єкти української атомної енергетики: "Російський представник вихвалявся з приводу того, що "є всього п'ять об'єктів, які Росія може атакувати в будь-яку секунду, щоб спричинити повне відключення електроенергії в Україні". Тепер нам стало більш зрозуміло, про що він говорив. Колеги, хіба це не зізнання воєнного злочинця? Чи не настав час для ОБСЄ притягнути російських представників до відповідальності за їхні погрози, якщо є ще якийсь сенс терпіти невиправдану присутність Росії тут?".

Читайте також: РФ використовує китайські супутники, щоб фотографувати АЕС України для підготовки атак - Зеленський

Кувшинникова закликала держави-учасниці спільно зупинити агресора та покарати його.

"Єдиний спосіб запобігти ескалації вбивств цивільного населення – це позбавити Росію засобів для ведення тривалої війни. Ми можемо зробити це за допомогою санкцій і зброї. Знищення стратегічних артилерійських резервів у Краснодарському краї та Тверській області є останніми прикладами того, як ми можемо ефективно захищати людські життя. Нам потрібно більше таких рішень, які створять належні умови для переговорів і дипломатії, що приведуть до тривалого і справедливого миру та більш справедливого міжнародного порядку, як це передбачено українською Формулою миру", - резюмувала дипломатка.

Як повідомляв Укрінформ, Володимир Зеленський висловив в ООН занепокоєння щодо підготовки Росією ударів по інфраструктурі атомних електростанцій в Україні та підкреслив, що це може призвести до нової ядерної катастрофи в Європі.

Читайте також: Небезпека удару Росії по українських АЕС існує - Дуда

Під час масованої атаки 26 серпня Росія вперше випустила десятки ракет із касетними боєприпасами по українських розподільчих електропідстанціях. Ці повітряні удари РФ спричинили значні коливання в енергопостачанні та призвели до тимчасової зупинки або відключення реакторних установок на Рівненській та Південноукраїнській АЕС. Це також вплинуло на ситуацію з енергопостачанням на Хмельницькій АЕС та Чорнобильській станції.

Фото: Міненерго

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-