Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят другий

Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят другий

Укрінформ
Виробник «Цезарів», «Леопардів» та «Гепардів» відкрив філію в Україні. ЗСУ вийшли з Вугледару. Фахівці ГУР здійснили кібератаку на банки РФ

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот п’ятдесятий другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 02 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Франко-німецький оборонний концерн KNDS відкрив дочірнє підприємство в Києві, яке займатиметься технічним обслуговуванням та ремонтом своїх систем, включаючи танки Leopard, артилерійські системи CAESAR, гаубиці PzH 2000 та зенітний танк Gepard - KNDS.

Кіберкорпус ГУР МО здійснив чергову атаку на банківський сектор РФ, який забезпечує агресію російських військ проти України. Під кіберудар потрапили, зокрема, Альфа-банк, банк «Открытие», а також телекомунікаційний оператор «Ростелеком. Внаслідок кібератаки стався глобальний збій у системі швидких платежів, припинили роботу мобільні застосунки фінустанов і онлайн-банкінг, а також внутрішні сервіси банків - Укрінформу повідомило джерело у воєнній розвідці.

ЦИТАТИ

Денис Шмигаль, прем'єр-міністр: «На закупівлю озброєння та військової техніки наступного року уряд заклав у проєкті державного бюджету на 65% більше коштів… Серед стратегічних завдань — це посилення далекобійності української зброї, аби в європейській частині Росії не було жодного безпечного місця, куди б не могли прилетіти "уламки" наших дронів і ракет».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Українські оборонці за вересень знищили 38 130 російських загарбників, ворожий літак і 6283 одиниці військової техніки та озброєння РФ - Олександр Павлюк, командувач Сухопутних військ ЗСУ.

З Вугледара Донецької області задля збереження особового складу і бойової техніки та для ведення подальших дій вивели підрозділи Збройних сил України - ОСУВ «Хортиця»

Бригада "Буревій" Гвардії наступу спільно з побратимами з інших підрозділів Сил оборони України відбили на Харківському напрямку ворожий штурм, у якому російські окупанти задіяли понад 50 одиниць важкої техніки – МВС.

Російські загарбники готуються до штурмових дій на Запорізькому напрямку, щоб просунутися до Донецької області та повністю вийти на її адміністративні кордони - Владислав Волошин, речник Сил оборони півдня

За даними Генштабу, на фронті від початку доби відбулося 57 бойових зіткнень, найгарячіше на Курахівському напрямку.

На Харківському напрямку у Вовчанську противник з посилив штурмові групи, налагодив зв’язок між позиціями, здійснює заходи логістичного забезпечення з використанням БпЛА - ОТУ "Харків".

Речник оперативно-тактичного угруповання "Харків" полковник Віталій Саранцев спростував інформацію про використання росіянами потужної авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську, заявивши, що такі повідомлення є частиною інформаційної війни – ОТУ. "Харків". Раніше російські пропагандисти поширили в Telegram-каналах інформацію про нібито застосування ОДАБ-9000 у Вовчанську.

У тимчасово захопленому Бердянську Запорізької області 2 жовтня вибухнув автомобіль судді-зрадника Віталія Ломейка, він загинув - ГУР

***

Протиповітряна оборона України в ніч на 2 жовтня збила 11 із 32 ударних безпілотників типу Shahed. 4 вийшли з повітряного простору України в напрямку Росії, 10 ворожих дронів локаційно втрачені у результаті протидії РЕБ – Повітряні Сили ЗСУ.

Окупанти атакували ударними безпілотниками портову та прикордонну інфраструктуру в Ізмаїльському районі Одеської області, у результаті чого виникла пожежа, яку ліквідували вогнеборці, поранені двоє водіїв, один з яких громадянин Туреччини – ОВА.

***

Прокуратура розпочала досудове розслідування щодо опублікованої 1 жовтня інформації про ймовірний розстріл окупантами РФ 16 українських військовослужбовців – Офіс генпрокурора. 1 жовтня у Телеграм-каналах з’явилась інформація про ймовірний розстріл окупантами РФ 16 українських військових  в районі сіл Миколаївка і Сухий Яр Покровського району.

Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської та Донецької областей 6 людей загинуло, 16 отримали поранення – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

Через російський удар по енергетичних об’єктах Сумщини увечері 1 жовтня було знеструмлено понад 86 тисяч точок обліку споживачів у Шосткинському районі. Станом на ранок понад 82 тисячі споживачів не заживлені – Міненерго.

На румунському кордоні у пункті пропуску “Орлівка-Ісакча” тимчасово не здійснювалися пропуск осіб і транспортних засобів через нічний обстріл Росією припортової та прикордонної інфраструктури – ДПСУ.

Медицина

В Івано-Франківську потреба реабілітації для військових зросла майже у 10 разів - щоденно її проходять 40 бійців, а потребують - майже 400 – Руслан Марцінків, мер

Людські втрати

У вересні на Херсонщині внаслідок обстрілів загинули 24 людини, серед них - дитина, ще 259 дорослих і 4 дитини – поранені – ОВА.

Внаслідок російської агресії проти України в період з 1 червня по 31 серпня загинуло 589 цивільних осіб і ще 2 685 людей зазнали поранень, що на 45% більше, ніж за попередні три місяці – ООН.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський провів зустріч із керівниками й топменеджерами провідних оборонних компаній світу в межах другого Міжнародного форуму оборонних індустрій – сайт президента.

Адміністраторка Агентства США з міжнародного розвитку Саманта Павер втретє від початку повномасштабного вторгнення прибула з візитом до Києва - Бріджит Брінк, посол США в Україні. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль і адміністратор USAID Саманта Пауер обговорили питання енергетики та підготовки до зими в Україні.

Міністерство оборони України зосереджується на виробництві ракет та дронів і планує оголосили про велику ракетну програму – Рустем Умеров, міністр оборони.

З 1 жовтня 2024 року в Україні запрацювало державне підприємство «Адміністратор містобудівного кадастру на державному рівні», яке виконуватиме, зокрема, функції адміністратора Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та Єдиного державного реєстру адрес (ЄДРА) – Укрінформ.

Український інститут національної пам’яті, у відповідь на запити громадян Польщі, збирається у 2025 році почати роботи з пошуку та ексгумації останків поляків у Рівненській області – заява інституту.

АТ «Українська оборонна промисловість» в ході Другого міжнародного форуму оборонних індустрій (DFNC2) підписало документи про співпрацю із зброярськими компаніями зі США, Франції та Польщі – Укрінформ.

Холдингова компанія “Артем” налагодила імпорт тротилу для своїх потреб, але через залежність від другого компоненту – нітроцелюлози –заряди досі є найбільшою проблемою у виробництві снарядів – Володимир Зімін, президент компанії.

Цьогоріч всеукраїнський радіодиктант національної єдності відбудеться у п’ятницю, 25 жовтня, - до Дня української писемності та мови, який відзначають 27 жовтня – Укрінформ.

Суд обрав запобіжний захід псевдоактивісту Остапу Стахіву, якого підозрюють у незаконному поширенні локацій ЗСУ та шахрайстві. Підозрюваному обрано безальтернативний запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, до 30 листопада 2024 року включно - Надія Максимець, речниця Офісу генпрокурора

***

Перший вироблений біометан почали подавати в українську газотранспортну систему. Зараз завод працює на потужності 60-70% від запланованої, добовий відпуск газу у систему становить близько 6 тис. кубометрів. На повну потужність установка зможе вийти вже до кінця жовтня 2024 року - ГС "Біоенергетична асоціація України".

В Україні стартували онлайн-аукціони "Земельного банку", де перші 16 торгів з суборенди державних сільськогосподарських земель принесли понад 35 мільйонів гривень, які надійдуть до державного бюджету – Мінекономіки.

Меткомбінат «Запоріжсталь» у вересні 2024 року виробив на 4,2% менше чавуну, на 14,3% - сталі та на 14,1% менше прокату у порівнянні з показниками попереднього місяця - пресслужба підприємства

Станом на 1.10. запаси газу в українських підземних сховищах сягнули 12,4 мільярда кубометрів – ExPro.

Українські експортери наростили фізичні обсяги продажів своїх товарів на 36,2% до 99,3 млн тонн у січні-вересні 2024 року у порівнянні з аналогічним періодом 2023 року – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Парламент Румунії на спільному пленарному засіданні підтримав запит президента Клауса Йоганніса про створення у країні морського тренувального центру для підготовки українських військових – Stiripesurse.

Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) виділило 825 мільйонів доларів на підтримку енергетичної системи України цієї зими - Саманта Павер, адміністраторка USAID

1 жовтня 2024 року за дорученням Президента України Міністерство закордонних справ України та Головне управління розвідки Міністерства оборони успішно здійснили чергову операцію з евакуації громадян, які перебували в Лівані – МЗС.

Президент Хорватії Зоран Міланович не погодився відправити військових Збройних сил країни для участі у місії НАТО для України у сфері безпеки та навчання (NSATU) - HRT.

Посол України у Великій Британії Валерій Залужний заявив на щорічній конференції Консервативної партії у Бірмінгемі, що тільки спільні зусилля України, Великої Британії та Європейського Союзу можуть забезпечити мирне та стабільне майбутнє – Укрінформ.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук відвідав з робочим візитом Мексику, де взяв участь в інавгурації новообраної президентки Клаудії Шейнбаум – ВРУ.

У вітальному посланні Путіну з нагоди 75-річчя встановлення дипвідносин між Китаєм і РФ голова КНР Сі Цзіньпін запевнив Путіна в готовності Китаю розширювати всебічне співробітництво з РФ, а також спільно з Росією робити внесок у підтримання стабільності на планеті - МЗС КНР.

Увечері 1.10 Іран випустив по Ізраїлю 180 балістичних ракет. За твердженням Корпусу вартових ісламської революції, уперше було застосовано гіперзвукові ракети «Фаттах». В Ірані заявили, нібито 90% ракет успішно вразили цілі в Ізраїлі. Водночас, за словами представників ЦАХАЛу, абсолютна більшість з них були перехоплені силами ППО – ЗМІ. Євросоюз та Британія засудили атаку Ірану на Ізраїль. Іран заявив, що здійснив «самооборону» проти Ізраїлю, і заявив що його «дії завершені», якщо тільки Ізраїль не вирішить відплатити.

Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерреша оголошено в Ізраїлі персоною нон грата та заборонив йому в’їзд у країну - Ісраель Кац, міністр закордонних справ Ізраїлю.  Гутерреш досі не засудив «різанину і сексуальні звірства», скоєні бойовиками ХАМАСу 7 жовтня минулого року, і «не доклав жодних зусиль» для того, щоб оголосити угруповання терористичною організацією.

ВОРОГ

Путін підписав закон, який звільняє від кримінальної відповідальності підсудних, готових воювати. Раніше в ЗМІ повідомляли, що ймовірно йдеться про понад 20 тисяч осіб, чиї справи слухаються в суді – росЗМІ.

Два найбільші російські держбанки, ВТБ та Банк Росії, ввели заборону на видачу клієнтам більше однієї кредитної картки - The Moscow Times.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-