СБУ - про підрив Керченського мосту в 2022 році: Використали 21 тонну вибухівки у тротиловому еквіваленті

СБУ - про підрив Керченського мосту в 2022 році: Використали 21 тонну вибухівки у тротиловому еквіваленті

Укрінформ
Спецоперації СБУ з ураження Керченського мосту, які відбулися у жовтні 2022 та липні 2023 рр., були унікальними за своїм задумом. Зокрема, для підриву мосту в жовтні 2022 року знадобилося 21 тонна вибухівки у тротиловому еквіваленті.

Як передає Укрінформ, про це в телеефірі розповів речник СБУ Артем Дехтяренко.

«Підірвати Кримський міст в жовтні 2022 року вдалося за допомогою вантажівки з вибухівкою. Вибухівка була закамуфльована під рулони із плівкою. Вага її сягала 21 тонну у тротиловому еквіваленті. І для вибуху була використана досить складна, потрійна і взаємодублююча система детонації. Варто звернути увагу, що після кожної спецоперації ворог посилює безпекові заходи. Зокрема, наразі, особливо після другого удару СБУ, на Кримському мосту додатково встановлені системи ППО, а також бонові споруди у морі, щоб захистити міст від морських дронів. Але служба безпеки не стоїть на місці, технології змінюються, ми постійно вдосконалюємо свої розробки і шукаємо кращі рішення», - розповів Дехтяренко.

Він додав, що обидва підриви Кримського мосту, які здійснила Служба безпеки, без перебільшення змінили хід війни. Адже спецоперація довела, що російська військова міць і нібито найбільш «захищений» Кримський міст – це міф.

«Ми не просто перерізали ворогу логістичний коридор для постачання зброї на фронт, ми також зруйнували міф про надзвичайну захищеність цього об'єкту. І окремо хочу підкреслити, що Кримський міст, по якому до ударів СБУ рашисти перевозили війська і бойову техніку на південний фронт України, це абсолютно законна ціль для нашої держави», - зауважив речник.

Він також запевнив, що Керченський міст приречений, і після перемоги України Чорне море стане популярним місцем для дайвінгу.

Читайте також: Керченський міст має припинити своє існування - Кориневич в Гаазі

Дехтяренко також розповів, що голова СБУ Василь Малюк, який особисто розробляв і керував операцією, разом із іншими учасниками задуму готували все до найменших деталей, і дату удару - 8 жовтня – було обрано не випадково.

«Це був одночасний удар і по об'єкту, який забезпечує військові потреби ворога, і по самолюбству Путіна», - сказав Дехтяренко.

Як повідомляв Укрінформ, 6 жовтня Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич наголосив, що Керченський міст має припинити своє існування, бо це єдиний спосіб відновити свободу судноплавства.

23 вересня у Гаазі розпочалися слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Слухання тривали по 5 жовтня.

У травні 2017 року відбулося перше засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в межах якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морях та в Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-