Керченський міст має припинити своє існування - Кориневич в Гаазі

Керченський міст має припинити своє існування - Кориневич в Гаазі

Ексклюзив
Укрінформ
Посол з особливих доручень МЗС України Антон Кориневич наголосив, що Керченський міст має припинити своє існування, бо це єдиний спосіб відновити свободу судноплавства.

Про це він сказав в ексклюзивному коментарі кореспондент Укрінформу в Гаазі.

“Ми сподіваємося, що трибунал почує Україну. І знову ж таки на вимогу щодо знесення так званого Керченського мосту, все абсолютно логічно, тому що це та перепона свободи судноплавства, яка триває, і коли українські порти Маріуполя і Бердянська знову піднімуть український прапор, то цей міст і далі також він буде шкодити та порушувати свободу судноплавства тому насправді іншого шляху відновити свободу судноплавства в цих акваторій просто не існує. Міст має перестати існувати - це факт. І ми про це говорили впродовж цих всіх слухань і, звичайно, впродовж наших відкритих стейтментів агентів. Тому я думаю, що абсолютно логічно, що не можна інакше забезпечити свободу судноплавства”, - сказав він.

Він також зазначив, що “окрім того, в інших зазначених питаннях так званий міст, він теж сприяє негативному впливу на навколишнє середовище і неналежному догляду і власне неналежному дотриманню положень щодо захисту культурних цінностей, зокрема, підводної культурної спадщини. Ті самі екологічні наслідки вони можуть проявити себе через десятиліття. Тому, знову ж таки, ця споруда, вона порушує Конвенцію ООН з морського права, і тому вона має перестати існувати. Тепер трибунал буде приймати рішення щодо цієї позовної вимоги України”, - сказав Кориневич.

Читайте також: Зведення Керченського моста є елементом екоциду з боку РФ - експерт

За його словами, делегація України зробила все, щоб показати арбітражному трибуналу порушення Росією положень UNCLOS, зокрема у сфері свободи судноплавства, транзитного проходу, захисту навколишнього морського природного середовища і підводної культурної спадщини.

Читайте також: Антон Кориневич: Усі хочуть миру, але треба усвідомити неможливість гарантій, що Росія десь зупиниться

Варто зазначити, що у Гаазі у Палаці миру завершилися усні слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року.

Сторони виклали свої позиції. Україна виступала 3 жовтня із заключним словом, а 5 жовтня Росія, яка вимагала відхилити всі вимоги України.

Як повідомляв Укрінформ, 23 вересня у Гаазі розпочалися слухання по суті за позовом України проти РФ про порушення права прибережної держави відповідно до Конвенції ООН з морського права 1982 року. Слухання тривали по 5 жовтня.

У травні 2017 року відбулося перше засідання трибуналу за Конвенцією з морського права ООН, в межах якого створено арбітраж для розгляду спору України проти РФ. Меморандум, тобто пакет доказів того, що Росія порушує суверенні права України в Чорному та Азовському морях та в Керченській протоці, було подано до Постійної палати третейського суду в Гаазі 19 лютого 2018 року. Росія подала до Міжнародного трибуналу свої заперечення щодо юрисдикції цієї інституції розглядати позов України проти РФ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-