Прокурор МКС: Страти полонених українців підпадають під юрисдикцію Суду

Прокурор МКС: Страти полонених українців підпадають під юрисдикцію Суду

Укрінформ
Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан заявив, що випадки страти цивільних та військовополонених українців можуть підпадати під юрисдикцію МКС як безкарна дія.

Про це він сказав на зустрічі з українськими журналістами у Гаазі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Не можна без суду і слідства стратити цивільного або військовополоненого, який склав зброю”, - заявив Хан.

Відповідаючи на запитання, чи несуть російські командири відповідальність за воєнні злочини, скоєні іноземними найманцями під їхнім керівництвом, він сказав: “Будь-хто, хто бере участь у бойових діях, - чи безпосередньо військовослужбовці, чи інші особи, мають певні обов'язки, не повинен думати, що може знайти спосіб обійти фундаментальний принцип, який закріплений у Женевській конвенції”.

Читайте також: Без боротьби за справедливість в Україні МКС буде шахраєм в очах інших держав - прокурор Хан

Він наголосив, що МКС побудований на обіцянці жертвам Другої світової війни і тим, хто вижив, що подібне ніколи не повториться. "Я думаю, потрібні колективні зусилля, щоб виконати обіцянки, які давались... Я вважаю, що закон достатньо точний і адаптований, щоб гарантувати дотримання тих засад, що навіть війна має правила”, - заявив прокурор МКС.

Відповідаючи на запитання, чи очікуються незабаром нові ордери на арешт за скоєння воєнних злочинів в Україні, він нагадав про видані раніше шість ордерів проти російських вищих посадовців і зазначив, що робота у цьому напрямку триває.

За його словами, Офіс прокурора є незалежним органом МКС, уповноваженим на здійснення кримінального переслідування осіб, відповідальних за злочин, і висунення їм обвинувачення. “Ми не підкоряємося жодному національному органу, маємо мандат на проведення незалежного розслідування на території України”, - сказав Хан.

Він зауважив, що з березня 2022 року Офіс прокурора МКС проводить незалежне розслідування російських воєнних злочинів, скоєних в Україні.

Водночас польовий офіс МКС у Києві підвищує ефективність та оперативність реагування на ситуацію на місці. "Ви можете працювати й мати хорошу комунікацію з фахівцями в Україні, можете сформувати певну думку щодо того, що саме сталося і чому, відповідно до критеріїв Римського статуту”, - зазначив Хан.

Він розповів, що особисто був на місці удару РФ по дитячій лікарні "Охматдит" цього літа. “Я побачив руйнування... Йдеться про один із провідних центрів для дітей. Не для в’язнів, учасників бойових дій чи військових, чи дорослих, звичайних цивільних, а для дітей”, - наголосив він.

За словами Хана, через війну страждає дуже багато дітей. У цьому контексті прокурор згадав авіаудари по пологовому будинку та дитячій лікарні у Маріуполі, депортацію українських дітей. Він запевнив, що його “команда дуже наполегливо та старанно працює” у цьому напрямку.

Він також відзначив співпрацю з Офісом генерального прокурора України. "Ми розглядаємо низку факторів. Ми дивимося на серйозність звинувачення, на наявність доказів. Ми розглядаємо зобов'язання рухатися з релевантною швидкістю куди, як здається, ведуть докази... Ми співпрацюємо, спілкуємося, але у нас є стратегічні цілі, які базуються на важливості, доступності доказів і перспективі того, що це може призвести до справжнього (результату – ред.)... У нас є своя незалежна юрисдикція, проте ми спілкуємося дуже відкрито (з Офісом генпрокурора – ред.)”, - сказав Хан.

Відповідно до Римського статуту Міжнародний кримінальний суд (МКС) має юрисдикцію щодо воєнних злочинів, злочинів проти людяності та геноциду.

Читайте також: Прокурор МКС: Подорожі Путіна за кордон - це винятки, а не норма

Як повідомляв Укрінформ, Офіс генпрокурора має інформацію про страту на полі бою 93 українських полонених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-