Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят сьомий

Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят сьомий

Укрінформ
Президент України представив План перемоги на саміті Європейського Союзу. Україна та Греція підписали безпекову угоду

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шістдесят сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 17 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Візит Президента України до Брюсселя

Президент України Володимир Зеленський прибув до Європейської ради і зустрівся з її президентом Шарлем Мішелем – Укрінформ.

Президент України під час виступу на саміті Європейського Союзу представив План перемоги України – Укрінформ. Президент Зеленський також закликав лідерів Європейського Союзу якнайшвидше виділити Україні 35 мільярдів євро.

Президент Зеленський мав закриту зустріч із лідерами Європейського Союзу, під час якої обговорювався План перемоги. Більшість її учасників його підтримала – Укрінформ.

Президент України на пресконференції за підсумками участі в засіданні Європейської ради сказав:

  • якщо міжнародні партнери України не підтримають План перемоги, то це стане привілеєм для Росії та великою помилкою.
  • що США, Німеччина, Франція та Італія хочуть досягнути союзу між собою у питанні дозволу Україні застосовувати далекобійну зброю по цілях на території РФ
  • північнокорейські офіцери вже знаходяться на тимчасово окупованих територіях України і тренують російських солдатів.

Президент України Володимир Зеленський і Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс підписали у Брюсселі Угоду про співробітництво у сфері безпеки, що підтверджує готовність Греції і надалі забезпечувати найбільш нагальні оборонні потреби України – Укрінформ.

В Ізраїлі заявили про знищення з ймовірністю 99.9%  глави  ХАМАСу Ях'ї Сінвара після операції в секторі Гази.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Запрошення України до членства в НАТО має продемонструвати, що не Путін змінює курс всього світу, а навпаки – весь світ готовий змінювати агресора, який починає жити поза світовими правилами».

Роберта Мецола, президентка Європарламенту: «…На тлі наближення до вже 1000-го дня війни ми вітаємо його (Президента Зеленського Ред) мирний план. Це мир, який передбачає цілісність, справедливість та гідність».

Рустем Умєров, міністр оборони України: «Важливо зняти обмеження на ураження військових об’єктів на території Росії. Європарламент може стати лідером у цьому питанні, допомагаючи Україні відновити справедливість і повернути війну туди, звідки вона прийшла».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Від початку доби 17 жовтня на фронті відбулося 120 бойових зіткнень. Окупанти продовжують застосовувати авіацію, зокрема КАБи, та здійснювати атаки майже на всіх напрямках сходу та півдня нашої країни, особливо активно на Покровському та Курахівському напрямках – Генштаб.

Росіяни намагаються штурмувати й просуватися до Вишневого, що на західній околиці Селидового. Окупанти кидають в бій піхоту і бронетехніку, намагаючись розширити вогневий контроль над підступами до міста та порушити логістику для українських сил – Нацгвардія.

Під час операції у лісі на півночі Харківщини, що тривала більше двох місяців, у полон узяли 20-30 російських військових – Антон Баєв, начальник відділення планування 13 бригади Нацгвардії «Хартія».

Російські окупанти найближче перебували від Куп’янська на відстані чотири кілометри, ЗСУ постійно знищують ворога, однак динаміка військових дій украй небезпечна для цивільного населення там – Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА. Мешканцям радять евакуюватися.

Під час відбиття ворожих штурмів і контратак під Нью-Йорком бійці 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» разом із суміжними підрозділами взяли в полон майже два десятки солдатів ЗС РФ – Телеграм-канал 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» НГУ.

Росіяни намагаються прорвати оборону в районі Часового Яру – ОТУ «Луганськ». Тактика українських військових у тому, щоб перерізати ворожі логістичні шляхи та залишити ворога без поповнення.

РФ зібрала значне угруповання на Торецькому напрямку – Сили оборони. В Торецьку динамічні бої через те, що ворог стирає вулиці вщент. Унаслідок цього важко сказати, яка частина міста залишається під контролем Збройних сил України. Від КАБів страждає не тільки Торецьк, а й міста на Краматорському напрямку, такі як Костянтинівка, яка знаходиться неподалік Торецька.

***

Сили оборони України збили 22 із 56 російських безпілотників, 27 БПЛА  локаційно втрачені, 2 ворожі безпілотники вийшли з повітряного простору в напрямку Білорусі – Повітряні Сили ЗСУ.

Внаслідок атаки дронів у Деснянському районі Києва пошкоджений багатоквартирний житловий будинок. На трьох поверхах будинку пошкоджене скління вікон – КМВА.

***

Ворог атакував Марганець на Дніпропетровщині, поранені троє людей – Дніпровська ОВА.

Унаслідок авіаційних атак, яких ворог завдає по Запоріжжю з 22 вересня, у місті пошкоджено 162 багатоквартирні будинки, 906 будинків приватного сектору – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Екологія

З 2022 року в Україні обстежили та очистили від мін і вибухонебезпечних предметів 35 тис. кв. км території. Станом на 2022 рік 174 тисячі квадратних кілометрів були потенційно замінованими – Юлія Свириденко, перша віце-прем'єрка України

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент України

- підписав закон про перезавантаження митної служби, з 1 листопада він вступає в силу;

- підписав закон «Про рейтингування у фінансовому секторі», який встановлює єдині правила для визначення та використання рейтингів у фінансовому секторі.

- відзначив державними нагородами 281 військовослужбовця Нацгвардії України, 122 з яких – посмертно.

Спільна пресконференція у Києві міністрів закордонних справ України і Королівства Норвегія Андрія Сибіги і Еспена Барта Ейде. Основне:

- Втягування Росією військових з КНДР для участі у війні проти України означає її масштабування і зростання загроз, це вимагає твердої реакції світу – Андрій Сибіга.

- Другий Саміт миру має наблизити досягнення миру, а не стати черговим протокольним заходом, тому дата і місце його проведення будуть визначені після узгодження кількох чинників – Андрій Сибіга.

- Зараз найкращий час для інвестицій в українську зброю, в український оборонно-промисловий комплекс. З точки зору майбутнього, це буде взаємовигідним для обох наших країн і наших ОПК Андрій Сибіга.

- Міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде привітав План перемоги Президента Зеленського і запевнив у підтримці вступу України до НАТО.

- Норвегія виділить пакет допомоги на 250 млн євро для відновлення зруйнованих енергооб’єктів та розбудови сучасної енергетичної інфраструктури – Еспен Барт Ейде.

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) підготувала нормативну базу для впровадження аграрних нот (аграрна нота – це неемісійний цінний папір в електронній формі, що існує як обліковий запис у системі депозитарного обліку цінних паперів – ред.) – Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.    

Найбільший в Україні православний храм – Свято-Михайлівський кафедральний собор у Черкасах – перейшов від УПЦ Московського патріархату до Православної церкви України. В ПЦУ оголосили храм гарнізонним, однак прибічники московської церкви не змирилися з цим фактом і намагалися захопити собор, правоохоронці розпочали кримінальне провадження – Укрінформ.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відклала на 23 жовтня розгляд скарги захисту керівниці Хмельницької МСЕК Тетяни Крупи на обраний їй запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення застави розміром 500 млн грн – пресслужба АП ВАКС.

Прокурори скерували до Вищого антикорупційного суду обвинувальний акт проти колишніх посадовців Міноборони України, викритих у розтраті майже 2 млрд гривень на закупівлях неякісної амуніції для українських захисників – Офіс генпрокурора.

На Вінниччині 16 жовтня у ДТП за участі вантажівки та мікроавтобуса неподалік с. Писарівка Вінницького району загинули шестеро людей – Відділ комунікації поліції Вінницької області.

***

Україна отримала від Канади майже $300 млн (400 млн канадських доларів) фінансування на пільгових умовах. Кошти вже надійшли до державного бюджету – Денис Шмигаль, прем’єр-міністр.

Згідно з прогнозом Світового банку, зростання ВВП України за підсумками 2024 року українська економіка зросте на 3,2%, за підсумками 2025 року приріст становитиме 2%, а вже у 2026 році – 7% – пресреліз банку.

Українська пшениця стає більш конкурентоспроможною: ціна може сягнути 230 $/т – пресслужба Всеукраїнської аграрної ради.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Проведення зустрічі Контактної групи з питань оборони України на рівні глав держав та урядів відбудеться у листопаді у віртуальному режимі – Білий Дім.

Міністр оборони України Рустем Умєров

- під час візиту до Брюсселя поінформував представників Європарламенту про План перемоги України та запропонував міжнародним партнерам долучатись до тренувальних місій в підготовці українських захисників.

- обговорив з міністром оборони Норвегії Бйорн Арільд Грам поточну ситуацію на фронті, потреби України в далекобійній зброї та зміцнення протиповітряної оборони. Найближчим часом Норвегія передасть Україні шість винищувачів F16.

Президент США Джо Байден ввечері 16.10 оголосив про виділення нового пакету допомоги Україні у сфері безпеки на суму 425 мільйонів доларів, який включає засоби ППО, боєприпаси, військову техніку та інші озброєння – Укрінформ.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте сказав, що не виключає, що Україна приєднається до Альянсу як його 33-й або 34-й член, але не дав чіткої відповіді на запитання журналістів, чи можливе запрошення України до Альянсу в найближчому майбутньому – Укрінформ.

Мінфін США оголосив про введення санкцій проти мережі компаній з Китаю й Росії, причетних до розробки та виробництва далекобійних дронів «Гарпія», які РФ застосовує у війні проти України – Мінфін США.

Уряд Великої Британії 17 жовтня, запровадив обмежувальні заходи проти 18 російських нафтових танкерів та чотирьох СПГ-танкерів – Укрінформ.

Нідерланди виділять 271 мільйон євро на великокаліберні артилерійські снаряди для України – Дік Схооф, прем'єр-міністр Нідерландів.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс знову наголосив, що Україна може використовувати передані Нідерландами винищувачі F-16 по території Росії в оборонних цілях відповідно до міжнародного права – Укрінформ.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль з українською делегацією прибув до Швейцарії для участі в Конференції з питань протимінної діяльності, де відбудеться і зустріч із керівництвом Швейцарії щодо питань двосторонньої співпраці – Укрінформ. Перший день Конференції (UMAC2024) завершився презентацією «Лозаннського заклику до дій» (Lausanne Call for Action), в якому більшість присутніх країн закликали до гуманітарного розмінування в Україні та світі – федеральний департамент закордонних справ Швейцарії.

Європейський Союз засудив страти українських військовополонених росіянами – заява високого представника ЄС Жозепа Борреля. Від початку повномасштабної війни в російському полоні загинуло щонайменше 177 військовополонених. Зокрема за останній місяць росіяни стратили багато українських військових, які здавались у полон.

Українській делегації під час 44-го чергового засідання Комісії із захисту Чорного моря від забруднення вдалося не допустити передачу головування в ній від Румунії до Росії –Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України.

У Нідерландах дві опозиційні партії закликали призупинити членство Угорщини у Шенгені через те, що ця країна видає візи великій кількості росіян, які в'їжджають до країни без належних перевірок – NOS.

Лідер угорської опозиційної партії «Тиса» Петер Мадяр визнає право українського народу на захист від російської агресії, однак «не впевнений», що збройна підтримка України «розв'яже цю проблему» – австрійський мовник ORF.

19 жовтня, у Гельсінкі відбудеться міжнародна конференція, присвячена восьмому пункту української Формули миру «Екологічна безпека» – сайт фінського уряду.

Американські бомбардувальники-невидимки B-2 завдали ударів по об'єктах зберігання зброї, пов'язаних з терористами-хуситами в Ємені – Bloomberg.

Парламент КНДР, за вказівкою Кім Чен Ина, вніс зміни в конституцію країни і кодифікував Південну Корею як ворожу державу, а не партнера для примирення та об’єднання – державне інформагентство KCNA.

ВОРОГ

У Росії Держдума у першому читанні схвалила законопроєкт про заборону «пропаганди чайлдфрі», тобто «відмови від дітонародження» – росЗМІ.

Уряд Росії затвердив квоту на тимчасове проживання іноземців у 2025 році в розмірі 5,5 тисячі, що вдвічі менша від цьогорічної – ЗМІ.

Роскомнагляд заблокував сайт акції «Повернення імен», присвяченої пам'яті жертв сталінського терору. Сайт «Повернення імен» внесений у Росії до реєстру заборонених, а доступ до нього блокується «за маскою», тобто він стосується всіх доменів та піддоменів головного сайту – ЗМІ.

Російський уряд блокує будь-які спроби Raiffeisen Bank International AG та UniCredit SpA продати свої місцеві підрозділи будь-якому покупцеві, який може потрапити під санкції – Bloomberg.

«Тіньовий» флот РФ розливає нафту у водах по всьому світу. Спільне розслідування Politico та SourceMaterial виявило щонайменше дев'ять випадків розливу нафти від застарілих суден із 2021 року – Politico. Ці випадки були зафіксовані в таких країнах, як Таїланд, В’єтнам, Італія та Мексика. Виявлені розливи нафти це лише верхівка айсберга, адже більшість інцидентів залишаються непоміченими.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-