Ідея Плану перемоги в тому, щоб нав'язати РФ стратегічну поразку - естонський експерт

Ідея Плану перемоги в тому, щоб нав'язати РФ стратегічну поразку - естонський експерт

Укрінформ
Суть Плану перемоги, представленого Президентом Володимиром Зеленським у середу, полягає у стратегічній поразці Росії, що має зробити подальшу війну за тимчасово захоплені українські території безглуздою для Москви.

Як передає Укрінформ, таку думку висловив експерт з питань безпеки Райнер Сакс в ефірі Естонського телемовлення.

«Найважливіша частина цього плану – це те, чого поки що немає: західні країни мають чинити на Росію сильний тиск у процесі переговорів, щоб вона пішла з окупованих територій. Таке загальне враження залишається від цього плану», – сказав Сакс.

За його оцінкою, очевидно, що Україна не може зараз просити про якусь нереалістичну допомогу для звільнення територій у найближчі місяці.

«Вони (українське керівництво - ред.) хочуть мотивувати як західні країни, так і своїх громадян, щоб завершити бойові дії, а потім посилити тиск на Росію для відходу з окупованих територій», - зазначив естонський експерт.

Коментуючи план Зеленського, Сакс також наголосив на тому, що в ньому були деякі несподівані моменти. Зокрема, цей план був новинкою, оскільки досі ніхто не представив комплексного плану завершення війни.

«План, можливо, не охоплює всі сфери діяльності, необхідні для досягнення бажаних для України результатів, очікувалося, що він міститиме значні запити на західне озброєння, додаткову протиповітряну оборону тощо. Однак ці аспекти поміщені в секретні програми плану і не видно в його публічної частини», – сказав експерт.

За його словами, найцікавішим і найновішим у цьому плані є те, що складається враження, ніби Україна хоче, аби після закінчення активних бойових дій на її території були розміщені війська великих членів НАТО. Це потрібно для того, щоб запобігти можливості Росії розпочати нову війну будь-якої миті. Це дозволить уникнути сценарію, за якого мирні переговори переростуть у перемир'я, заморожений конфлікт, а за якийсь час Росія знову нападе.

Читайте також: Зустріч Байдена з європейськими лідерами: говоритимуть про План перемоги й Трампа

«Це не описано в деталях, у плані є секретні додатки, але складається враження, що в цій стратегії неядерного стримування задіяно два компоненти: один – розміщення військ країн-членів НАТО, таких як США, Велика Британія, Німеччина, Франція та Італія. Ймовірно, це не звичайні бойові підрозділи, а якісь потужності, наприклад, ППО. Таке враження справляє те, що вчора Президент Зеленський говорив у парламенті», – сказав Сакс.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Президент Володимир Зеленський під час виступу у Верховній Раді представив План перемоги.

Фото: Siim Lõvi /ERR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-