Умерову і Чийгозу закрита дорога в Крим, вони працюватимуть в Києві - Чубаров

Умерову і Чийгозу закрита дорога в Крим, вони працюватимуть в Києві - Чубаров

Укрінформ
Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз в найближчі дні прибудуть до Києва, де вони будуть жити і працювати, оскільки до звільнення Криму дорога додому їм закрита.

Про це в прямому ефірі 112 каналу сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Я і мої товариші в Києві чекаємо їх (Ільмі Умерова і Ахтема Чийгоза - ред.) днями в Україні. Ми розуміємо, чому їх звільнили через переміщення через Туреччину. Крім того, щоб показати, що, мовляв, вони йдуть не назустріч українській державі, а йдуть назустріч Туреччині, це така тактика з боку Росії. Але переміщення їх за межі Криму означає, що їм закрили дорогу додому, тобто це звільнення із забороною проживати в Криму", - пояснив Чубаров.

Отже, сказав політик, Умеров і Чийгоз працюватимуть в Києві, "поки ми всі разом не повернемося додому в звільнений Крим".

Читайте також: Голова Меджлісу розповів, хто був задіяний у звільненні Умерова і Чийгоза

За його словами Умеров і Чийгоз не просто його заступники в Меджлісі кримськотатарського народу, "а друзі по життю мої і багатьох членів Меджлісу, ми вже разом десятки років в національному русі кримськотатарського народу".

За словами Чубарова, наразі звільнені Умеров та Чийгоз, згідно з гуманітарним правом, мають пройти всебічне медичне обстеження в Туреччині. 

Чубаров ще раз підкреслив, що звільнення всіх кримських політв'язнів на етапі до звільнення Криму - найважливіше завдання Меджлісу кримскотатарского народу.

Як повідомляв Укрінформ, Ільмі Умерова було засуджено на 2 роки колонії-поселення за обвинуваченням в публічних закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Ахтема Чийгоза було засуджено російським судом до 8 років позбавлення волі у «справі 26 лютого». Після анексії Криму російська влада визнала Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією і заборонили його діяльність.

Звільнити Умерова, Чийгоза та інших кримськотатарських політиків і громадських активістів неодноразово вимагали міжнародні і російські правозахисні організації. Вироки, винесені кримчанам російськими судами, засуджують США і Євросоюз.

25 жовтня Ахтема Чийгоза та Ільмі Умерова видали Туреччині.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-