Екологічне лихо у Криму: прокуратура АРК відкрила справу

Екологічне лихо у Криму: прокуратура АРК відкрила справу

Укрінформ
За фактом забруднення атмосферного повітря в Криму та Херсонській області розпочато кримінальне провадження.

Про це повідомляє прокуратура Автономної Республіки Крим.

"За фактом забруднення атмосферного повітря в Криму та Херсонській області розпочато кримінальне провадження", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що 3 вересня поблизу адміністративної межі між Херсонською областю та тимчасово окупованою територією Автономної Республіки Крим (східна околиця с. Преображенка Каланчацького району) за допомогою хімічного детектора "ChemPro-100і" проведено виміри атмосферного повітря на наявність в ньому хімічних речовин. За результатом дослідження повітря, детектор зафіксував перевищення вмісту токсичної хімічної речовини.

4 вересня органами Національної поліції внесено відомості до ЄРДР за вказаним фактом та розпочато розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 241 Кримінального кодексу України (забруднення атмосферного повітря).

На даний час ГУ Національної поліції в АРК та м. Севастополі та ГУ Національної поліції в Херсонській області проводяться першочергові слідчі дії, зокрема, допити свідків, направлення запитів до компетентних органів щодо наявності на території можливих джерел забруднення, а також до медичних установ про факти скарг громадян на погіршення стану здоров’я.

Як повідомляв Укрінформ, у місті Армянськ в анексованому Росією Криму у ніч проти 24 серпня сталися викиди невідомої отруйної речовини, що призвело до різкого погіршення здоров'я місцевих жителів.

У Херсонській області також були зафіксовано факти хімічного забруднення повітря й грунту. Дітей з небезпечних місць евакуйовано.

На 12-й день екологічної катастрофи окупаційна "влада" Криму припинила на два тижні роботу заводу "Титан" в Армянську. Дітей шкільного віку і дошкільнят з матерями відправити до санаторіїв.

Читайте також: Викиди з "Титану": до лікарів звернулися вже 40 українських прикордонників

Офіс уповноваженого Верховної Ради з прав людини передав інформацію про викиди шкідливих речовин в районі Армянська в ООН, ОБСЄ, ВООЗ і Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Контрольні пункти в'їзду-виїзду "Каланчак" та "Чаплинка" на адміністративній межі з окупованим Кримом тимчасово призупинили свою роботу у зв'язку з небезпечною екологічною ситуацією, проте КПВВ "Чонгар" працює у штатному режимі.

Президент Петро Порошенко заявив 6 вересня на засіданні РНБО, що викид на заводі "Титан" в Армянську стався через тренування російських військових, внаслідок чого були зруйновані екологічні захисні механізми.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-