РФ програла апеляцію в суді Швейцарії щодо кримського позову українських компаній

РФ програла апеляцію в суді Швейцарії щодо кримського позову українських компаній

Укрінформ
Федеральний суд Швейцарії в Лозанні відхилив скаргу Росії, яка оскаржувала юрисдикцію швейцарського Арбітражного суду в Женеві розглядати позов, поданий 12 українськими компаніями проти РФ у зв’язку з втратою ними мережі автозаправок після анексії Криму.

Відповідне рішення опублікована на сайті верховного суду Швейцарської Федерації, який є найвищим судовим органом країни.

"Арбітражний суд з місцем у Женеві є компетентним розглядати скарги, подані 12 українськими підприємствами проти Російської Федерації. Федеральний суд відхиляє скаргу Російської Федерації", - йдеться у рішенні суду.

Раніше 12 українських компаній, серед яких напівдержавна нафтова компанія "Укрнафта", звинуватили Російську Федерацію у порушенні своїх зобов'язань, що випливають з угоди між урядом РФ і Кабінетом Міністрів України щодо заохочення та взаємного захисту інвестицій від 27 листопада 1998 року (вступила в силу у 2000 р.). Було заявлено, що РФ "шляхом прийняття з початку квітня 2014 року заходів, які заважали їх інвестиціям в автозаправні станції, розташовані в Криму, і в кінцевому рахунку призвели до експропріації цих інвестицій".

Компанія "Укрнафта" вимагає виплати їй компенсації у розмірі 50,3 млн дол. США, інші 11 компаній вимагають в сумі 47,4 млн дол. США.

Читайте також: Після окупації Криму Норвегія згорнула більшість військових програм з РФ - прем'єр

З допомогою міжнародного арбітражу при Постійній палаті Третейського Суду в Гаазі було визначено, що справу розглядатиме арбітражний суд в Женеві на чолі з професором Габріель Кауфман-Колер. У червні 2017р. арбітражний суд в Женеві підтвердив свою юрисдикцію розглядати справу, однак РФ заявила про не визнання юрисдикції арбітражу та подала скаргу до  Федерального суду Швейцарії в Лозанні як найвищого судового органу країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-