У ЄП вкотре закликали посилити тиск на Росію та вимагали деокупації Криму

У ЄП вкотре закликали посилити тиск на Росію та вимагали деокупації Криму

Дебати
Укрінформ
Переважна більшість депутатів та політичних груп Європарламенту вкотре висловилися за посилення тиску на Росію та вимагали від Кремля звільнити окупований Крим та деякі регіони на сході України.

Про це йшлося на дебатах у вівторок у Європарламенті у зв'язку з п’ятою річницею нелегальної окупації Криму Росією, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми непорушні у нашій політиці невизнання нелегальної анексії Криму», - наголосив на дебатах єврокомісар з європейської політики сусідства та переговорів про розширення Йоганес Ган.

Він відзначив, що нелегальна анексія Криму і Севастополя має негативні наслідки для стабільності усього регіону.

Єврокомісар зазначив, що ЄС очікує безумовного звільнення Росією полонених українських військових моряків та усіх українських політичних в'язнів Кремля, включаючи Павла Гриба.

Серед інших випадків порушення міжнародного права з боку РФ Ган нагадав про протиправне будівництво керченського мосту та блокування мореплавного режиму у Керченській протоці.

«Ми продовжимо ретельно моніторити ситуації в Азовському морі», - запевнив представник Єврокомісії.

Читайте також: Треба створити "захисну сферу", щоб не дати РФ заблокувати Одесу - генерал

Парламентарій від найбільшої політичної групи ЄП Європейської народної партії Ельмар Брок наголосив на нагальній необхідності відновлення міжнародного права в Європі, яке порушене Росією.

«Ми повинні утримувати режим санкцій», - відзначив депутат.

Парламентарій від політичної групи Прогресивного альянсу соціалістів і демократів Ана Гомес також наголосила на порушенні Росією не лише міжнародного права, але й у посяганні на незалежність України.

«Путін не залишає можливості заохочувати війни у сусідніх регіонах, включаючи Балтійський, намагається підірвати Євросоюз. Санкцій недостатньо», - переконана Гомес.

Читайте також: Порошенко обговорив із прем’єром Швеції посилення "азовського" пакету санкцій

Представник Європейських консерваторів та реформістів Марек Юрек у своєму виступі згадав небезпеку, яку несе для ЄС газопровід «Північний потік-2».

«Санкції, як я вважаю, є дещо символічними», - заявив Юрек.

Парламентарій від Альянсу лібералів і демократів за Європу Ясенко Селімовіч погодився з колегами, що відповідь ЄС на агресивні дії Москви є недостатньою.

«Я не знаю, чи ми потребуємо російського газу, або ми боїмося Росію? Я хочу поставити тут конкретне запитання: якою буде наша реакція, якщо це станеться в ЄС?», - зауважив представник лібералів.

Читайте також: В окупованому Криму арештували журналіста - ЗМІ

Селімович зазначив, що останніми роками агресія РФ лише зростає, а Путін не має іншої мети, ніж перекреслити кордони в Європі.

«І це залишає для нас лише одну можливість… Нині час заявити про один потужний і чіткий сигнал: все це вже зайшло дуже далеко; ми повинні розпочати тиснути на Росію, щоб вона повернулася геть з окупованих територій, як із Грузії, Криму та східної України», - наголосив депутат.

Парламентарій від «зелених» Хейді Хаутала порушила питання, що з початком окупації Криму Росією багато людей на півострові зазнають репресій та переслідувань, відбуваються систематичні порушення прав людини.

Читайте також: Українського політв'язня відправили до російської лікарні

Слід відзначити, що депутати піддали жорсткій критиці представника крайніх націоналістів Жана-Люка Шафхаузера, який традиційно висловлюється на підтримку агресивної політики Кремля. Французький політик був єдиним серед парламентаріїв, які взяли участь у дебатах, що підтримав окупацію Криму Росією.

Як повідомляв Укрінформ, питання невизнання окупації Криму Росією та щодо вимоги від Кремля повернення півострова Україні регулярно порушується у резолюціях та заявах Європарламенту, а також у документах ЄС загалом.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-