Обвинувачений ФСБ у «диверсії» Ахтемов виявився родичем першої заступниці глави МЗС

Обвинувачений ФСБ у «диверсії» Ахтемов виявився родичем першої заступниці глави МЗС

Укрінформ
Затриманий в окупованому Криму та обвинувачений у "диверсії" Асан Ахтемов є родичем першої заступниці міністра закордонних справ України Еміне Джапарової.

Про це вона написала у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Затримання 3-4 вересня в тимчасово окупованому Криму 5 кримських татар за сфабрикованою російським окупантом та політично вмотивованою справою про «диверсію на ділянці газопроводу», торкнулося безпосередньо і моєї родини. Серед арештованих зараз за ґратами перебуває чоловік моєї троюрідної сестри – Асан Ахтемов", - повідомила Джапарова.

Читайте також: Джапарова: РФ розбудувала цілу систему політично вмотивованих переслідувань

Вона наголосила, що Асан разом із двоюрідним братом Азізом зазнав "страшних фізичних та психологічних катувань і тиску".

"Класика ФСБ, через яку пройшли сотні наших громадян - з них вибивали «зізнання». Зізнання у злочині, до якого вони не мають жодного стосунку, а також «свідчення» під політичним замовленням Кремля виставити Нарімана Джеляла як організатора «диверсій»", - підкреслила посадовець.

За її словами, коли Асана заводили до зали суду, де обирали йому запобіжний захід, його змогли побачити батько та невістка. Вони сказали, що чоловік мав дуже поганий вигляд. Водночас державний адвокат заявив їм, що «Асан добре почувається, тільки скаржиться на нудоту і біль у животі».

Читайте також: Окупанти катують затриманих кримських татар і «шиють» їм диверсію - Джапарова

Джапарова наголосила, що родичі досі не мають зв'язку з Асаном Ахтемовим, їм не дають зустрітися з ним чи поговорити телефоном. До нього не допустили незалежного адвоката, з яким родина уклала договір. А призначений окупаційною владою "захисник" заявив, що Асан Ахтемов нібито відмовляється від незалежного адвоката і не хоче з ним зустрічатися. Він також повідомив, що Ахтемова відправлять на 21 день на експертизу до психіатричного диспансеру.

Джапарова розповіла, що Асан Ахтемов народився 5 грудня 1989 року в селі Левадки Сімферопольського району, його мати працювала медсестрою в лікарні, а батько - у друкарні.

Асан закінчив Кримський інститут інформаційно-поліграфічних технологій Української академії друкарства за спеціальністю "інженер-технолог поліграфічних технологій". Починаючи з 2015-го впродовж п’яти років він працював у кримськотатарській газеті «Авдет». Тоді й познайомився з Наріманом Джеляловим.

"Вони з того моменту спілкувалися та разом ходили на різні кримськотататарські заходи в Криму, відвідували «суди» та підтримували родичів заарештованих. Напевно, через таку активність Асан і потрапив у поле зору ФСБ", - вважає перша заступниця міністра.

Читайте також: Ще одному викраденому кримському татарину присудили адмінарешт

Вона зазначила, що останній рік Ахтемов підробляв на доставці їжі, бо потрібні були гроші на утримання сім’ї - у них з дружиною двоє дітей, крім того, Асан опікується батьками-пенсіонерами.

За словами Джапарової, після окупації Криму на материковій частині України Асан Ахтемов був лише тричі: уперше – 3 роки тому, щоб подати документи на паспорт ID і закордонний паспорт. Потім – щоб забрати паспорт ID. Цьогоріч на один день він виїжджав у Херсонську область, щоб забрати закордонний паспорт.

"Ця історія є, на жаль, тією дійсністю тиску та страху, яку навряд чи розкажуть РФ пропагандисти. Натомість вони будуть переконувати про українських фашистів та диверсантів, які є загрозою «мирній» Росії", - наголосила перша заступниця міністра.

Як повідомлялося, 3-4 вересня у Криму після обшуків були вивезені в невідомому напрямку п'ятеро кримських татар: Ельдар Одаманов, Наріман Джелялов, Азіз Ахтемов, Асан Ахтемов і Шевкет Усеїнов. Їхнє місцезнаходження стало відоме лише на третю добу після викрадення.

6 вересня підконтрольний РФ Київський районний суд Сімферополя ухвалив узяти під варту на 60 діб до 4 листопада Джелялова та братів Ахтемових. Їм оголосили підозру за нібито причетність до пошкодження газопроводу в селі Перевальне 23 серпня за частиною 1 статті 281 — “Диверсія” Кримінального кодексу РФ.

Одаманову й Усеїнову присудили адміністративний арешт строком на 14 і 15 діб за «непокору законним вимогам співробітників поліції» (ст.19.3 КпАП РФ).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-