Джелялову окупанти висунули нове звинувачення - контрабанда вибухового пристрою

Джелялову окупанти висунули нове звинувачення - контрабанда вибухового пристрою

Укрінформ
Політв'язню Наріману Джелялову висунуто нове звинувачення в контрабанді вибухового пристрою, який передбачає до 12 років позбавлення волі.

Про це у Фейсбуці повідомив адвокат Микола Полозов, повідомляє Укрінформ.

«Окрім раніше пред'явлених Наріману звинувачень у скоєнні диверсії у складі організованої групи (п. «а» ч. 2 ст. 281 КК РФ) та у незаконному придбанні, зберіганні та перевезенні вибухових пристроїв, скоєних організованою групою (ч. 4 ст. 222.1 КК) РФ), сьогодні Нарімана Джелялова звинуватили у контрабанді вибухового пристрою. Тобто у незаконному перетині через митний кордон Митного союзу в рамках ЄврАзЕС вибухового пристрою, здійсненого організованою групою (ч. 3 ст. 226.1 КК РФ)», - написав Полозов.

Санкція за цією статтею становить від 7 до 12 років позбавлення волі.

За словами адвоката, після пред'явлення нового звинувачення пішов допит Джелялова як обвинуваченого. Однак Наріман, як і раніше, скористався правом обвинуваченого не надавати свідчень.

Полозов повідомив, що до початку слідчих дій йому разом із колегою Еміне Авамільовою вдалося поспілкуватися з Наріманом наодинці.

Стан здоров'я у нього задовільний. Настрій гарний, настрій бадьорий.

Він повідомив, що у четвер його перевезли з 15-го відділення психіатричної лікарні, де він перебував на експертизі, назад до СІЗО-1 Сімферополя.

Він утримується в тій же камері спецблоку СІЗО, де він перебував до експертизи. Навіть співкамерник залишився тим самим. Умови утримання Нарімана теж залишилися незмінними.

«Водночас він повідомив нам, що його камера (та й увесь спецблок) не опалюються. У зв'язку із майбутнім похолоданням у Криму це може стати серйозною проблемою. Крім того, вікно в камері не повністю закривається», - повідомив адвокат.

Читайте також: «Суд» у Криму продовжив на три місяці арешт Джелялова

Адвокат зазначив, що Наріману, як і раніше, не передають листи – віддали лише один лист, інші лежать у цензора. Тому про події зовнішнього світу він зараз може дізнаватися лише від адвокатів.

«Незважаючи на тюремне ув'язнення, незважаючи на нове абсолютно абсурдне звинувачення, Наріман Джелялов не зламаний і готовий продовжувати боротьбу. Він попросив передати всім, щоб люди не засмучувалися, не опускали руки. Що правда, все одно за народом», - написав Полозов.

Нагадаємо, 3 та 4 вересня в Криму силовики провели незаконні обшуки та затримали першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, а також активістів Ельдара Одаманова, Азіза та Асана Ахтемових, Шевкета Усеїнова.

6 вересня районний «суд» Сімферополя заарештував Джелялова та братів Ахтемових до 4 листопада. Одаманов і Усеїнов отримали 14 і 15 діб «адміністративного арешту» відповідно, після якого було звільнено.

Наріману Джелялову спочатку звинуватили у пособництві в диверсії на газопроводі в селі Перевальне, а потім перекваліфікували звинувачення у «вчиненні диверсії», а також висунули йому незаконне придбання, зберігання та перевезення вибухових пристроїв, здійснені організованою групою. Йому загрожує до 20 років позбавлення волі.

1 жовтня, так званий Верховний суд Криму на закритому засіданні розглянув апеляційну скаргу на його арешт та ухвалив рішення про утримання його під вартою до 3 листопада. З 8 жовтня у психіатричній лікарні у Сімферополі щодо нього проводилася стаціонарна психолого-психіатрична експертиза.

Фото з сайту krymsos.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-